Ekonomi İkinci Kombassan vakası

İkinci Kombassan vakası

13.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İkinci Kombassan vakası

İkinci Kombassan vakası

SPK, Kombassan Holding gibi ortaklık için 2 bin 700 kişiden para toplayan 21. Yüzyıl büyük Anadolu Holding'de de incemeler başlattı

YURTİÇİ ve yurtdışında binlerce yatırımcıdan izinsiz olarak ve kar - zarar ortaklığına dayalı olarak para toplayan Kombassan Holding'den sonra, bu zincire yeni bir halka eklenti.
Refah Partisi'ne yakınlığı ile tanınan şirketlerin tümünde olduğu gibi kar - zarar ortaklığına dayalı olarak para toplayan 21. Yüzyıl Büyük Anadolu Holding ile ilgili incelemeler başlattı. Ağırlıklı olarak sağlık sektöründe faaliyet gösteren ve Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Yakup Ökten'in yaptığı holdingte yapılan ilk incemeler sonucunda toplam 2 bin 700 kişiden ortaklık belgesi karşılığında para toplandığı tespit edildi.
Kombassan gibi yurtiçi ve yurtıdışındaki Türk vatandaşlarından toplanan paraları, Sermaye Piyasası kurulu'ndan izin almadan yapan 21. Yüzyıl Büyük Anadolu Holding'in esas sermayesi ise 1 trilyon lira oarak görünüyor. Ödenmiş sermayesi 250 trilyon lira olan kuruluşun yüzde 90.8'i Yakup Ökten'e ait. Abdullah Şahin ve şükrü çarkçı yüzde 1.6 payı ile şirketin ortağı görünüyorlar.
Diğer ortaklar olan Kemal İmamoğlu, Süleyman Bayraktar, Refik Şahin ile Hüseyin Mutlu ve Ekrem Turunç binde 8 paya sahip bulunuyorlar. SPK şirkette başlatığı çalışmaya göre, ortakların isimlerinin tespit edilmesi sağlanacak. SPK tarafından yapılan çalışmayla şirket kayda alınırken, ortakların belirlenmesinden sonra, hukuki geçerliliği olan hisse senetlerinin dağıtımı gerçekleştirilecek.
Şirketin iştirakleri arasında ise Köseoğlu Sağlık Tesisleri ve Ticaret A.Ş, Özel Karadeniz Sağlık Tesisleri İnşaat, Turizm Ticaret ve Sanayi A.Ş, BAH Medikal Tıbbi Gereçleri Sanayi A.Ş, Perpak Sağlıklı Tüketim Ürünleri A.Ş, Tek - Sa Eğitim ve Sağlık İnşaat İthalat ve İhracat T.A.Ş bulunuyor. Merkezi İstanbul Şirinevler'de bulunan ve kuruluş tarihi 21 Ocak 1996 olarak tescil edilmiş olan Holding'te yapılan incemeler sonucunda, şirketin kayda alınmasıyla birlikte, Sermaye Piyasası Kanunu'na uygun hale getirilecek.
Ortaklardan toplanan paralar karşlığında verilen makbuzlar, gerçek hisse senetleri ile değiştirilerek, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin kaybolmaması sağlanacak.

SPK Kombassan'ın ana sözleşmesinde yaptığı değişiklikle, hisse senetlerini A ve B gurubu olarak ikiye ayıran ve yönetim imtiyazını elinde tutan Haşim Bayram'ın bu hakkına son verildi.
Parşembe günü yapılan kurul toplantısında ana sözleşmesiyle ilgili değişiklikler karara bağlanırken, yarın değişiklikler Kombassan Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram'a da bildirilecek.
Haşim Bayram yaptıkları kuruluşta yapılan ana sözleşmede hisse senetlerini A ve B grubu olarak ikiye ayırmış, SPK yasa gereği hiç bir hisse senetine imtiyaz tananımayacağı gerekçesiyle A grubu hisselerindeki bu özelliği kaldırdı.
Kayıtlı sermaye tavanı 150 trilyona çıkartılan Kombassan'a bu hakkın verilmesi ise fazla anlam taşımıyor. Çünkü kayıtlı sermaye tavanını yükseltmek, sermaye arttırımı sırasında genel kurul toplantısı yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Ancak sermaye arttırımı için SPK'dan izin alma şartı varlığını koruyor.
Cuma günü SPK'ya gelen Haşim Bayram'a yapması gereken işler sıralandı. Öncelikle ana sözleşmede yapılacak değişikleri Pazartesi günü alacak olan Bayram, gerekli değişiklikleri Temmuz ayı sonuna kadar yapacak.
Temmuz sonuna kadar ortakların isim listelerini SPK'ya getirecek olan Bayram, bir yandan da hukuki geçerliliği olan hisse senetlerini basmaya başlayacak.
Bunlar daha sonra Takasbank'a teslim edilecek. Kayıtlı sermaye tavanı 150 trilyona çıkartılırken, ödenmiş sermaye konusu da şöyle çözülecek:
Öncelikle şirketin şu anda görünen 29 trilyon trilyon lirası ödenmiş sermaye olarak kabul edildi. Yılbaşından 21 Mayıs 1997 tarihine kadar yurtdışındaki tasarruf sahiplerinden topladıkları 15 trilyon lira da ödenmiş sermayeye katılacak. Daha sonra toplam 35 triyona çıkan sermaye karşılığında mevcut 25 bin ortağı hukuken geçerli olan hisse senetleri dağıtılacak.
Ancak Haşim Bayram'ın 1997'de getirdiği 15 trilyon lira için nominal olarak bu tutarda hisse senedi bastırma taraftarı olmadığı bildirildi. Bayram SPK yetkilileri ile yaptığı görüşmede hisse senetlerini primli sattığını, dolayısıyla daha az tutarda hisse senedi bastırma niyetinde olduğu bildirildi.
Bu sürede basılan ve Takasbank'a emanete verilen hisse senetleri yatırımcılara teslim edilecek. Hisse senedini satmak isteyen yatırımcılara ile engel olunmayacak.
İMKB kotasyon yönetmeliğinde değişiklik yapılarak Kombassan'ın borsada işlem görmesi sağlanacak. Geçerli mevzuata göre üç yılı doldurmayan şirketler borsada işlem göremezken, Kombassan gibi şirketler için bu şart aşağıya çekilecek. Böylece şirket yılsonuna kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görür hale getirelecek.