Ekonomi İleri teknoloji için nükleer enerji şart

İleri teknoloji için nükleer enerji şart

06.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye için nükleer enerjinin hem ileri teknoloji hem de çevresel politikalar açısından kritik olduğunu belirterek, “Nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi olarak görmüyoruz. Sağlık, endüstri, ulaştırma, haberleşme, uzay teknolojileri gibi ileri teknoloji alanlarda söz sahibi olmak, teknolojide üretim üssü olmak  istiyorsak, nükleer enerjiyi Türkiye’ye getirmek zorundayız” dedi.

İleri teknoloji için nükleer enerji şart

Dönmez, Temiz Enerjinin Geleceği: Nükleerin Rolü Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yaklaşık 70 yıllık nükleer yolculuğunda geçen yıl önemli bir kavşağın atlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Nükleer enerjinin Türkiye için güç, medeniyet, ileri teknoloji, gelişmişlik göstergesi olduğunu vurgulayan Dönmez, Türkiye’nin bilimde, sanayide, teknolojide, eğitimde, istisnasız her alanda muasır medeniyetler seviyesine çıkmak için çalıştığını anlattı.

88 mezun işte

Dönmez, bu gücün sağlanmasında nükleer enerjiye büyük ihtiyaç duyulduğunu belirterek şöyle devam etti:

Dünya nükleerden vazgeçiyor diyorlar. Eğer gelişmeleri eksik ve tek taraflı takip edersek bir yönüyle doğru diyebiliriz. Ancak gelişmiş ülkeler nükleer teknolojiyi 70 yıldan beri kullanıyorlar. Bu teknolojinin nimetlerinden 70 yıl boyunca yararlandılar ve bugün ömrünü dolduran, işletmeden çıkarılan santralleri kapatıyorlar. Bugün dünyada halen 449 reaktör işletme halinde ve 54 nükleer reaktörün de inşası devam ediyor. Gelişmiş ekonomilerde, nükleer enerji, elektrik üretiminin yüzde 18’ini oluştururken en düşük karbonlu elektrik kaynağı olarak öne çıkıyor.”

Haberin Devamı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde çalışmak üzere Rusya’ya eğitime gönderilen 88 öğrencinin mezun olarak iş başı yaptığı bilgisini veren Dönmez, “156’sı halen eğitimlerine devam ediyor. 25 öğrencimizi de inşallah bu yıl yüksek lisans için yine Rusya’ya göndereceğiz” dedi.