Ekonomi İlk füze Türkiye’ye

İlk füze Türkiye’ye

28.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesini verdiği Çinli CPMIEC firmasının ilk müşterisi oldu. Radara yakalanmama özelliği bulunan füzeleri bile tespit edebilecek sistem 100 kilometre menzille Türkiye’yi savunacak.

İlk füze Türkiye’ye

Türkiye’yi olası saldırılara karşı koruyacak uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi için 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip Çin Halk Cumhuriyeti’nin CPMIEC firmasının ürettiği FD-2000 sistemiyle sözleşme görüşmelerine başlanması kararı verildi. Halen Çin Ordusu’nda kullanılan HQ-9 füze savunma sisteminin bir benzeri olarak tasarlanan FD-2000’in ilk resmi müşterisi de Türkiye oldu.
Sisteme entegre edilen YLC-20 sensörleri ile radara yakalanmama özelliği bulunan füzelerin dahi tespit edilmesi öngörülüyor. 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip sistem, ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Çin firmasına olası tehdit göz önüne alınarak, “erken konuşlandırma” talebinin iletilebileceği değerlendiriliyor.
Böylece ABD ağırlıklı Türkiye savunma sistemine ilk kez Çin üretimi bir sistem entegre olacak. ABD; şubat ayında İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye silah satılmamasına yönelik kararı ihlal ettiği gerekçesiyle CPMIEC firmasını kara listeye almıştı. Bu nedenle ABD ve NATO’nun Türkiye’nin bu kararına nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor. Resmi bir açıklama yapılmasa da ihaleden çıkan kararın ABD ve NATO tarafından olumlu karşılanmadığı kulislere yansıdı.
Ortak üretim yapılacak
Önceki gün toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi’nde uzunca bir süredir merakla beklenen uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik CPMIEC kuruluşu ile görüşmelere başlanma kararı çıktı.
2007’den bu yana devam eden yaklaşık 4 milyar dolarlık dev ihalede ABD’nin Patriot sistemi, Rus S300 füzeleri, Çin sistemi ile İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarıştı. Ocak ayındaki son komite toplantısında son kez ertelenen ihalede Çin tarafının hem maddi açıdan en uygun teklifi yaptığı hem de Türkiye’nin ısrarcı olduğu, “ortak üretim” seçeneğine en sıcak bakan firma olması nedeniyle tercih edildiği öğrenildi. Çin tarafının 4 milyar doların biraz daha altında bir teklif sunduğu kaydedildi.
Acil kodlu talep gidebilir
CPMIEC firmasının “ortak üretim” öngördüğü ve ihaleyi kazanan sistemi dikine fırlatma kabiliyetli uzun menzilli hava savunma füzesi FD-2000 füze sistemi ikili ve altılı bataryalar halinde konuşlandırılıyor. Füze, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzile sahip. Halen Çin Ordusu’nda kullanılan HQ-9 sisteminin bir benzeri olarak üretilen ve ilk müşterisi Türkiye olan sisteme YLC-20 sensörleri entegre edildi. Bu sensörlerin, radara yakalanmama özelliği bulunan füzeleri dahi tespit edebilmesi öngörülüyor.
Suriye’de olası bir tehdidin belirdiği bir dönemde uzun menzilli savunma sistemine sahip olunmasının “caydırıcılık” özelliği vurgulanırken, Çinli CPMIEC firmasından “acil koduyla” füzelerin bir bölümünün erken konuşlandırılmasının talep edilmesinin değerlendirildiği öğrenildi.

ABD yaptırım uyguluyor

Haberin Devamı

ABD, şubatta İran, Kuzey Kore ve Suriye’ye silah satılmamasına yönelik kararı ihlal ettiği gerekçesiyle CPMIEC firmasını kara listeye almıştı. Bu nedenle ABD ve NATO’nun Türkiye’nin bu kararına nasıl tepki vereceği merakla bekleniyor. Bu kararın ABD ve NATO tarafından olumlu karşılanmadığı kulislere yansıdı.
Ucuza geldi
Savunma çevreleri, ihalede ABD’nin Patriot sistemi ya da İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sisteminden birinin Türkiye’deki savunma sistemleriyle entegrasyon açısından, “daha tercih edilebilir” olduğuna işaret ediyor. Ancak, Çin’in diğer tekliflere oranlara daha düşük bir fiyat sunmasının tercih edilmesinde etken olduğuna dikkat çekiliyor.
TSK envanterinde halen uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi ise bulunmuyor.