Ekonomi İMKB 12 kurumun teminatlarını tasfiye edecek

İMKB 12 kurumun teminatlarını tasfiye edecek

26.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İMKB, faaliyeti daha önceden durdurulmuş olan 12 aracı kurumun vermiş olduğu teminatları tasfiye için düğmeye bastı.

İMKB 12 kurumun teminatlarını tasfiye edecek

İMKB’nin dün yaptığı açıklamada, borsa işlemlerinden dolayı batan aracı kurumlar aleyhine dava açan yatırımcıların üç ay içinde İMKB’ye başvurmasını istedi.
İMKB bu yolla bu güne kadar elinde tutmuş olduğu teminatları mağdur olan yatırımcılara dağıtacağı yönünde işaret vermiş oldu. Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz sermaye piyasası hukuku alanında uzman Avukat Mehmet Aslan ise İMKB’nin elindeki teminat miktarının ne kadar olduğunu açıklamadığına vurgu yaparak, aradan geçen uzun zaman dilimi göz önüne alındığında eldeki teminat miktarının düşünüldüğü kadar olmayacağı uyarısında bulundu.
İMKB aracı kurumların son üç ayda gerçekleştirdikleri işlem hacminin günlük ortalamasının yüzde 5’i oranında teminat bedeli almakta. Bu teminat aracı kurumların borsa işlemlerinde bulunurken müşterilerine vermiş olduğu zararın telafi edilmesi amacıyla alınıyor. Söz konusu teminat nakit olabileceği gibi teminat mektubu gibi gayri nakdi de olabilir. Nakit olması halinde İMKB bu parayı değerlendirerek artırabilir. Ancak teminat mektubu şeklinde verilmesi halinde rakam aradan geçen onca yıla karşın sabit kalır. Batan aracı kurumların kaç tanesinin nakit teminat bedeli yatırdığı ise açıklanmış değil.



Teminatları tasfiye edilecek aracı kurumlar

- Yener Kaya Menkul Değerler
- Tan Menkul Değerler
- Şahin Menkul Değerler
- Salahsun Hekimoğlu Menkul Kıymetler
- Pasifik Menkul Değerler
- Method Menkul Değerler (eski unvan: Fon Menkul Değerler Anonim Şirketi)
- Körfez Yatırım Menkul Değerler
- Kazanç Menkul Değerler
- Everest Menkul Değerler
- Derborsa Menkul Değerler
- Boğaziçi Menkul Değerler
- TURKINVEST - A.O.G. Menkul Kıymetler