Ekonomi İMKB yönetimine sürpriz

İMKB yönetimine sürpriz

04.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni bir kararname ile İMKB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin görev süreleri sürpriz bir şekilde 31 Aralık’ta sona eriyor. Yönetim kurulunda üye sayısı da 5’ten 7’ye çıktı. Başkan ve 3 üyeyi SPK’nın ilgili Bakan’ı atayacak

İMKB yönetimine sürpriz

Yürürlüğe giren yeni bir Kanun Hükmünde Kararname ile İMKB’de yönetim değişiyor. Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile İMKB Başkanı ve Yönetim Kurulu üyelerinin görevleri 31 Aralık 2011 tarihinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın sona erecek. Oysaki mevcut Yönetim Kurulu’nun görevi Kasım 2012’de doluyordu.

Üye sayısı 7 oldu
Kararname uyarınca, İMKB Yönetim Kurulu’nun üye sayısı 5’ten 7’ye çıkarılırken, borsa başkanının görev süresi dört yıl, yönetim kurulu üyelerinin görev süresi üç yıl olarak belirlendi.
Kararnameye göre, maddenin yayımı tarihinden itibaren 60 gün içinde İMKB tarafından, 1 Ocak 2012 tarihinde göreve başlamak üzere, yönetim kurulunun 3 üyesini seçmek için olağanüstü genel kurul toplantısı yapılacak.

Atamayı Bakan yapacak
Borsa başkanı ve yönetim kurulunun 3 üyesi, SPK’nın ilgili olduğu Bakan’ın teklifi üzerine müşterek kararname ile atanırken, yönetim kurulunu oluşturan 7 üyenin (başkan dahil) 4’ünü hükümet atayacak. Diğer 3 üye ise menkul kıymetler borsalarının genel kurullarınca üyeleri arasından grup ayrımı yapılmaksızın seçilecek. Daha önce başkanı hükümet atarken, diğer 4 üyeyi sektör seçiyordu. Aracı kurumların bu üyeleri seçmemesi halinde ise Bakanlık, üyeler seçilinceye kadar bu üyelerin yerine kendisi doğrudan atama yapabilecek. Böylece, olası yönetim kurulunu kilitleme yönündeki aracı kurumların manevrası da daha başında boşa çıkarılmakta.
Yönetim kurulu ilk toplantısında kendi üyeleri arasından bir başkan vekili seçecek. Borsa genel kurullarınca seçilen yönetim kurulu üyeliklerinin herhangi bir nedenle boşalması halinde, borsa genel kurullarınca boşalma tarihinden itibaren 30 gün içinde boş üyelik için seçim yapılacak.

Haberin Devamı

İMKB yönetiminde kimler var?
- Hüseyin Erkan / Başkan
- Yusuf Serbest / Yönetim Kurulu Başkan Vekili
- Sudi Aydemir / Yönetim Kurulu Üyesi
- Mehmet Osmanoğlu / Yönetim Kurulu Üyesi
- Dr. Berra Kılıç / Yönetim Kurulu Üyesi

‘Kamunun takdiri’
İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, yönetiminin değişimine ilişkin Kararname ile ilgili olarak, “Bu tabii kamunun takdiridir. Burası bir kamu kuruluşudur. Bunu tamamen İstanbul Finans Merkezi hazırlıkları çalışmaları çerçevesinde atılmış bir adım olarak düşünüyorum” dedi. Erkan, 29 Kasım’daki olağanüstü genel kurul gündemine yeni üye seçimini de koyduklarını söyledi.

‘Kararı iyi değerlendiriyoruz’
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, İMKB ile ilgili kararnameye ilişkin, “İyi değerlendiriyoruz. Hükümetimizin, siyasi irademizin kararı” dedi. Değişikliği İMKB’nin özerkliği açısından nasıl değerlendirdiği sorusuna ise Akgiray, “İMKB hiçbir zaman özerk değildi. Zaten kamu kurumuydu” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Kamu yönetime el koydu’
İMKB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Osmanoğlu, “Kamu, İMKB’ye beş kuruş katkı sağlamadı ama şimdi yönetime el koyuyor” dedi. CNBC-e’ye konuşan Osmanoğlu şunları söyledi:
“Bu karara şaşırdık, çok ani bulduk. İMKB’nin önümüzdeki dönem yapılanmasına ilişkin bizim ve sektörün çalışmaları söz konusuydu. İstanbul Üniversitesi Sermaye Piyasası Enstitüsü bir rapor hazırlamak üzereydi. Konunun gerekçelerini anlamaya çalışıyoruz. Mevcutta İMKB’nin yönetim kurulu 5 kişiden oluşuyor. Başkanı kamu atıyor, 4 kişiyi ise sektör seçiyordu. KHK ile yönetim kurulu üyesi 7’ye çıktı ve başkan dahil 3 üyeyi kamu atayacak. 3 üye ise genel kurul tarafından atanacak. Bu esas itibariyle kamunun yönetime el koymasıdır. Sektörün yönetim hakkı elinden alınmış oldu.”
Sermaye piyasası hukuku uzmanı Av. Mehmet Aslan da, “İMKB’de karar mekanizması bu değişiklikle birlikte hükümete geçmiş oldu” dedi.