Ekonomi ING’de sivilleşme Harvard’a ders oldu

ING’de sivilleşme Harvard’a ders oldu

19.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

OYAK’ın ING Grubu’na sattığı Oyakbank’ın sivilleştirilmesi Harvard Business School’da ders oldu. ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay dönüşümde yeni nesil bankacılığa önem verdiklerini söyledi

ING’de sivilleşme Harvard’a ders oldu

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, ING Bank Grubu’nun 2007’de OYAK Grubu’ndan satın aldığı asker bankası Oyakbank’ın ING Bank’a dönüşümünün Harvard Business School’da ders olarak okutulduğunu söyledi.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Abay, bankada asker müşteri sayısının çok azaldığını, hatta sıfırlandığını söyledi. Abay, Harvard Business School’un ING Bank’ın Türkiye’deki dönüşüm hikâyesini MBA öğrencileri için bir vaka çalışması olarak incelediğini ve hazırladığı çalışmayı profesyoneller için elektronik kitaplığından satışa sunduğunu belirtti.
Abay, dönüşümde ING Bank Türkiye’nin farklılaşma stratejisi, klasik kanalların çok dışında bir dağıtım ağı kurma ve kurum kültürünü dönüştürme stratejisinin etkili olduğunu söyledi.
Bankadaki dönüşüme büyük önem verdiğini ve yönetim kadrosunun da bunu gerçekleştirecek insanlardan oluştuğunu ifade eden Abay, göreve geldiği Ekim 2011 tarihinden itibaren odaklandıkları iki ana konu olduğunu söyledi.
Pınar, bankadaki kurum kültürünü dönüştürme ve yeni nesil bankacılık uygulamalarını hayata geçirme çalışmalarının pazar paylarını artırdığını kaydetti.

‘Teknoloji şirketiyiz’
Abay şunları söyledi:
“Atandıktan sonra ilk olarak tüm bölge ofislerini ve şubeleri teker teker ziyaret ettim. Çağrı Merkezi’nde müşteri telefonlarına bizzat çıkarak, ING Bank’ı, sistemi, çalışanları ve müşterileri mümkün olduğu kadar yakından tanımaya çalıştım. Bankamızda önce kurum kültürünü yenilemeye başladık ve birbirini seven, işine tutkuyla bağlı bir yönetim ekibi kurduk. Vizyonumuzu bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olmak şeklinde belirledik. Bankacılığı geleneksel yöntemler ve kanalların çok dışında algıladık ve buna göre uyguladık. Birlikte yaratmaya ve iş birliğine odaklı bir kurum kültürü yarattık. HBS’de vaka çalışması olarak işlenen bir dönüşüm sürecine beraberce imza attık.”
ING Bank Türkiye’nin farklılaşma stratejisinin temelinde inovasyona dayalı iş modeli ve kurum kültürünü dönüştürmek olduğunu aktaran Abay, “Yeni nesil dijital bankacılık yapmak ve bu alanda en iyi müşteri deneyimi yaşatmak için yıllık 100 milyon dolarlık bir teknoloji yatırımı yapıyoruz. Diğer ING ülkelerine inovasyon ihracatı yapmaya başladık” dedi.

Haberin Devamı

‘Klasik dağıtım kanallarını aştık’
Büyüme stratejisinde klasik kanalların çok dışında bir ağ kurulduğunu kaydeden Abay, şöyle devam etti:
“PTT şubeleri, elektronik mağazalar ve süpermarketler gibi daha önceden hiç denenmemiş yeni kanallara yatırım yaptık. Türkiye’nin ikinci büyük havayolu Pegasus ile iş ortaklığı ve mobil bankacılık uygulamalarımız da aynı stratejinin bir ürünü olarak hayatımıza girdi. Bu stratejinin meyvelerini kısa sürede almaya başladık.
Bugün ING Bank’ın tüketici kredilerinin yaklaşık yüzde 30’u maliyetleri son derece düşük olan alternatif kanallardan satılıyor, ATM gelirleri ise 3 katına yakın artırıldı. Çok daha az maliyetli alternatif kanallarda büyümemizi sürdürüyoruz.
Diğer yandan Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma hedefimizde 1.3 milyon müşteriye ulaşan lokomotif ürünümüz Turuncu Hesap ile Türkiye’de tasarrufu tabana yaymaya devam ediyoruz.”

Haberin Devamı

Kredi skoruna göre faiz
ING’nin başarısını sağlayan temel unsurlardan birinin de yenilikçi ürünler olduğunu ileten Pınar Abay, “Sektör ortalaması yüzde 57 olan 250.000 TL altı bireysel mevduatta bankamızı yüzde 80’e ulaştırarak Türkiye’nin tabana en yaygın mevduat ürünü haline gelen Turuncu Hesap, 5 yılda toplamda yüzde 40 büyüyerek bize 1,3 milyon müşteri kazandırdı. Yüzde 85’i yeni ya da aktive edilmiş müşterilerden oluşan Turuncu Hesap segmentimiz, bireysel TL mevduatta sektör büyümesi yıllık yüzde 10,4 iken bizi yüzde 17,7’lik bir büyümeye taşıdı” diye konuştu.

Ortalamadan fazla
Türkiye’de ilk defa bireysel müşterilere sahip oldukları kredi risk skoruna bağlı olarak kişiye özel kredi faiz oranları verdiklerini söyleyen ING Bank Genel Müdürü Abay, “Bireylerin sahip oldukları kredi skorlarıyla genel ortalamalardan farklı faiz oranları almasını sağlayan ve Türk bankacılık sektöründe bir ilk olan “Risk Bazlı Kredi” ürünümüz, ortalama kredi tutarında yüzde 16 büyümemizi ve özel fiyat teklifleriyle 124.000’lik satış adedine ve 1,3 milyar TL’lik hacme ulaşmamızı sağladı. Bir yılda 111.000 kişiye 1 milyar TL düşük faizli kredi kullandırdık” dedi.