Ekonomi ‘İnsanlara karar verme özgürlüğü verin’

‘İnsanlara karar verme özgürlüğü verin’

21.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Kurumsallık durumsallık da gerektirir. Kurumsallık disiplini, durumsallık özgürlüğü tanımlar. İnsanlara karar verme özgürlüğü verin” dedi

‘İnsanlara karar verme özgürlüğü verin’

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi, Türkiye’nin ekonomisine yön veren şirketlerin üst düzey yöneticilerini bir araya getirdi. İstanbul Finans Merkezi Girişimi Başkanı Dr. Artunç Kocabalkan’ın yönettiği “Türkiye’nin Geleceğinde Kurumsal Yönetim İlke ve Uygulamalarının Etkisi” başlıklı panelde konuşan TAV Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Sani Şener başarı için fiziksel sermaye, bilgi sermayesi ve sosyal sermayenin önemine vurgu yaptı.
Sosyal sermayenin yüksek olmasının başarıyı beraberinde getirdiğini dile getiren Şener, “Kurumsallık elbette önemlidir ama durumsallık da gerektirir. Kurumsallık disiplini, durumsallık ise özgürlüğü tanımlar. İnsanlara karar verme özgürlüğü vermezseniz başarıyı elde edemezsiniz. Kurumsal ciddiyeti gösterirseniz hisse artışını da sağlamış olursunuz” dedi
Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin de stratejilerin sağlam bir şekilde belirlenmesi için kurumsal yönetimin belirleyici olduğunu belirtti.
Zirvenin ‘Kurumsal Yönetimin Ekonomik Değer ve Şirket Değeri Yaratmadaki Rolü’ başlıklı panelinde konuşan ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve TKYD Danışma Kurulu Üyesi Yılmaz Argüden, kurumsal yönetimin güven tesis ettiğini güvenin de şirketlerin daha az maliyetli iş yapmasını sağladığını söyledi.
Sabancı Holding, CEO’su Zafer Kurtul kurumsal yönetimin yurtdışı piyasalara entegrasyon açısından da hayati önemi olduğunu vurguladı.

Piyasa dinamikleri değişti
Sermaye Piyasası Kurulu İkinci Başkanı Bekir Sıtkı Şafak ise krizlerin yanı sıra piyasa dinamiklerinin de değiştiğini global hasıladan gelişmekte olan ülkelerin aldığı payın arttığını belirtti.
Şişecam Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Ahmet Kırman da kurumsal yönetimin bir şirkette kuvvetler ayrılığının dengeli bir şekilde yürütülmesi anlamına geldiğini söyledi. Kırımlı, halka açılan firmalar için kurumsal yönetim ilkelerini uygulamanın mecburiyet ve itici bir güç olduğunu vurguladı.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ise kötü yönetimin hem şirketlere hem de ülkelere zaman ve enerji kaybettirdiğini belirterek, “Kurumsal yönetim bir toplumun olgunlaşması mertebesidir ve ancak ortak bir çaba ile mümkündür. Bunun için demokrasi ve hukuk devleti ile makro ve mikro ekonomik reformlar gerekli” dedi. SPK Başkanı Vahdettin Ertaş ise son dönemde piyasalarda yaşanan gelişmelere değindi.

Haberin Devamı

Halka açıklık şeffaflık gerektiriyor...
‘Finans Sektöründe Kurumsal Yönetimin Önemi’ başlıklı panelde ise bankaların üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, kurumsal yönetim felsefesinin Şekerbank’ın temellerinde yer aldığını, kooperatiflerin bir araya gelerek oluşturduğu bir banka olduklarını ifade etti.
Akbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise yüzde 40’ halka açık olan Akbank’ın borsadaki hisselerinin büyük bir bölümünün yabancı yatırımcının elinde olduğunu ifade ederek, şeffaf olmak zorunda olduklarını kaydetti.

GM ve CEO artık farklı kişiler
Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın kurumsal yönetim ilkelerine 5. madde olarak performansın eklenmesi gerektiğine dikkat çekti. Performans olmadığı sürece diğer ilkelerin ve yapılan çalışmaların akademik kalmaya mahkum olduğunu dile getiren Açıkalın, “Kurumsal yönetimin önemini krizlerde dayak yiye yiye öğrendik. Yaşanan krizlerin sebebi kuralların eksikliği değil yeterince özen gösterilmemesi olabilir.”
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de sermayeye dış kaynağa ulaşmak için kurumsal yönetimin temel bir şart olduğunu söyledi. Dünyadaki temel eğilimin CEO ve yönetim kurulu başkanının ayrı kişiler olmasını öngördüğünü vurgulayan Ateş, “Bu durum Türkiye’deki bankacılık sektöründe de oturmaya başladı, Türkiye’de 49 bankanın Genel Müdür ve CEO’su farklı kişiler. Ülkeye gelen yabancı yatırımcının sayısının artması duyulan güvene ve bunun da kurumsal yönetima gösterdiği özen geliyor” dedi.