Ekonomi İnterneti ‘yalın’ sevdik

İnterneti ‘yalın’ sevdik

01.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sayıları 7 milyona yaklaşan genişbant internet abonelerinin 1.6 milyonu telefonsuz interneti tercih etti. Kullanımı hızlı artan yalın internette abonelerin oranının yüzde 30’a ulaşacağı tahmin ediliyor

İnterneti ‘yalın’ sevdik

Telefon hattı olmadan internet kullanımını ifade eden yalın internette abone sayısı artıyor. 2014 yılı üçüncü çeyrek verilerine göre Türkiye’deki yalın internet abone sayısı 1.6 milyonu buldu. Yani 6.7 milyon olan internet kullanıcılarının yüzde 24’ü yalın interneti tercih ediyor.
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 2011’den bu yana gerçekleşen eğilime bakıldığında yalın ADSL kullanıcılarının giderek artacağının öngörüldüğünü belirterek, 2015 yılı sonunda Türkiye’deki internet abonelerinin yüzde 30’dan fazlasının yalın ADSL kullanacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Sabit ücret istenmiyor
Sabit internet aboneliğinde en hızlı artışın fiber internette olduğunu belirten Erkan, “Yıllık bazda eylül sonu itibariyle artış yüzde 44 seviyesinde. Sabit internet olan xDSL’de abone sayısı 6.7 milyon. Yalın DSL kullanımı artıyor. Normal internet kullanımında büyüme oranı 2011’in birinci çeyreğinden bu yana her çeyrek yaklaşık 100-200 bin kişi arasında oluyor” dedi.
Erkan, yalın interneti ayrıca sabit telefon hizmeti kullanmak istemeyenler ve evinde fiber atlyapısı bulunmayanların tercih ettiğini de dile getirerek, “İnternet alırken evindeki sabit hattını kullanmaya devam etmek istediği halde iki ayrı firmadan iki ayrı fatura almak istemeyenler için de yalın ADSL bir çözüm oluyor.
Yalın ADSL en çok ev telefonu kullanmak istemedikleri halde zorunlu olarak ses hizmeti alıp bunun için bir de sabit ücret ödemekten kurtulmak isteyenler için gerekli. Turkcell Superonline fiber internet hizmetini ilk günden bu yana sabit hat ve sabit ücret zorunluluğu olmaksızın sunuyordu. Yalın ADSL müşterileri de artık bu fırsattan yararlanabiliyor. Ayrıca ev telefonundan vazgeçmeyen ama sabit ücret ödemek istemeyenler için de yalın ADSL önemli bir fırsat sunuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Kullandıkça ödeye ilgi var’

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (Telkoder) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türkiye’de geçen yıl sabit genişbant abone sayılarındaki en fazla değişimin fiber abonede olduğunu belirterek, şunları söyledi:
- “Yıllık bazda bakıldığında ADSL abone sayısının yerinde saydığını, kablo internetin yüzde 6, fiber internetin ise yüzde 44 büyüdüğünü görüyoruz. Her ne kadar ADSL abone sayısında fark yaratacak önemli bir artış yaşanmasa da toplam ADSL abone sayısının içerisinde yalın ADSL’in önemli bir büyüklüğe ulaştığını görüyoruz.
- Yalın ADSL en çok ev telefonu kullanmak istemedikleri halde zorunlu olarak ses hizmeti alıp bunun için bir de sabit ücret ödemekten kurtulmak isteyenler için ideal bir çözüm. Yalın ADSL kampanyalarında dileyenler hiç ev telefonu kullanmadan isteyenler de sabit ücret ödemedikleri ev telefonlarını kullandıkça ödeme seçeneğinden faydalanabiliyor.”

Haberin Devamı

‘Yalında abone sayısı artıyor’
TTNET yetkilileri ise, kullanıcıların ihtiyaçlarını değerlendirerek bağlantı çeşitleri ve dijital servisler anlamında seçenekler sunduklarını belirterek, “Yalın internet yani telefon aboneliği olmadan internete bağlanabilen hizmet de bunlardan biri. Abonelerimiz hiper hızlı Fibernet tekliflerimizle birlikte sunduğumuz yalın internet paketlerinden kendilerine uygun olanları seçebiliyor. Abone sayımızdaki büyümeyle birlikte yalın internet abone sayımız da artıyor” dedi.

Vergi sorunu çözüldü

Murat Erkan, yalın ADSL’de bir vergi sorunundan daha çok hizmetin verilememesi sorunu yaşandığını anımsatarak, şunları söyledi: “Hizmet ses hizmeti ile birlikte sunulduğundan müşterilerin Özel İletişim Vergisi (ÖİV) ödemesi gerekiyordu. Ancak 2011 yılının ilk çeyreğinde Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından alınan kurul kararından itibaren, abonelerin bir ses hattı olması zorunluluğu ortadan kalktı. Sabit telefon hattı gereksinimi dolayısıyla ödenmesi gereken ekstra yüzde 15 ÖİV tamamen ortadan kalktı. Yalın ADSL fiyatları 39 TL’den başlıyor.”