Ekonomi İnternette kota kalktı poşetler ‘ücretli’ oldu

İnternette kota kalktı poşetler ‘ücretli’ oldu

01.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yılla beraber iki alanda yeni uygulamalar hayatımıza girdi. İnternet hızlarının belli bir kullanımdan sonra düşürülmesine neden olan Adil Kullanım Kotası (AKK) ya da diğer adıyla Adil Kullanım Noktası (AKN) bugün itibariyle resmi olarak kalktı.

İnternette kota kalktı poşetler ‘ücretli’ oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AKK’nin 2018 yılı sonunda kaldırılacağını ve 1 Ocak’ta AKK’siz dönemin başlayacağını açıklamıştı. Türk Telekom, Turkcell, Vodafone ve alternatif operatörler bugünden itibaren AKK’siz internet paketlerini işleme aldılar. Yeni aboneler yeni fiyatlarla evlerinde interneti kullanabilecek.

Haberin Devamı

Bu uygulama ülkemizde 2012 yılında getirilmişti. Tüketiciler satın aldıkları internet paketinin hızını doldurduklarında hızları ay sonuna kadar 3 megabit saniyeye düşürülüyordu. Şikayetler ve içerik tüketiminin artması üzerine 1 Mayıs 2017 yılında iyileştirmeler yapıldı.

Gece 02:00-08:00 saatleri arasındaki kullanımlar AKK’ye dahil edilmedi. Daha önce AKK kotasını dolduran kullanıcılara saniyede 3 megabit gibi düşük hızlar yerine satın alınan hıza göre 14, 20 megabit gibi hıza düşürme seçeneği sunuldu.

Tanesi 25 kuruş

1 Ocak itibariyle hayatımıza giren diğer bir yenilik ise ücretli poşet oldu. Bugün itibariyle alışverişte ücretli poşet dönemi başladı. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren alışverişte kullandığımız her poşet için 25 kuruş ödeyeceğiz.