Ekonomi ‘İran, Cevahir AVM’yi beğendi aynısını Tahran’a istiyor’

‘İran, Cevahir AVM’yi beğendi aynısını Tahran’a istiyor’

30.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Üyesi Eser Cevahir, İstanbul’daki Cevahir AVM’nin İranlı turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü söyledi. Cevahir “İran’dan, bu AVM’nin benzerini değil tam anlamıyla aynısını Tahran’a yapmamız konusunda teklif aldık” dedi

‘İran, Cevahir AVM’yi beğendi aynısını Tahran’a istiyor’

Cevahir Holding Yönetim Kurulu Üyesi Eser Cevahir, “İran’dan, İstanbul’da yaptığımız Cevahir Alışveriş Merkezi’nin (AVM) aynısını orada da yapmamız konusunda teklif aldık” dedi.
Cevahir, “Cevahir AVM, Arap turistler özellikle de İranlılar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu sebeple benzerini değil tam anlamıyla aynısını talep ediyorlar” diye konuştu.
Şu an da görüşmelere devam ettiklerini söyleyen Cevahir, “Kesin bir maliyet hesabı çıkarmış değiliz ancak 600 milyon dolarlık büyük bir proje olacağını tahmin ediyoruz” dedi. Cevahir, Tahran’ın yanı sıra İran’daki diğer şehirlerden de AVM konusunda teklifler aldıklarını anlattı.

* Cevahir Alışveriş Merkezi’ndeki hisselerinizi St Martins Property’ye 2007’de sattınız. O tarihten bu yana grubunuz yeni bir AVM yatırımı planlıyor mu?

İran’dan İstanbul’da yapmış olduğumuz Cevahir AVM’nin aynısını orada yapmamız konusunda teklif var. Cevahir AVM şu anda Arap turistlerin özellikle de İranlıların gözbebeği. Bu sebeple benzerini değil tam anlamıyla aynısını talep ediyorlar. Şu an için görüşmeler devam ediyor. Kesin bir maliyet hesabı çıkarmış değiliz ancak 600 milyon dolarlık büyük bir proje olacağını tahmin ediyoruz.
Ayrıca Libya’da iki tane AVM yapmak üzere davet gelmişti ancak ülkedeki iç karışıklıklar yatırımın gecikmesine sebep oldu.

* İran ve Libya’nın yanı sıra yurtdışında başka yatırım projeleriniz var mı?

Uluslararası alanda değişik ülkelerde uzun senelerce iş yapmış bir firmayız. Cevahir Holding olarak şu an da Makedonya’da büyük bir yatırımımız var. Bu projemizin inşaatına 6 ay önce başladık. Bu bizim Balkanlardaki ilk projemiz. Yatırım yaptığımız şehir Makedonya’nın başkenti Üsküp.

* Üsküp’teki bu yatırım maliyeti ne olacak?

Projemiz bölgenin en büyük yatırımı. Her biri 42 kattan oluşan ve 130 metre yüksekliğinde olan dört rezidans’tan oluşuyor. Bu projede sosyal faaliyet alanları, alışveriş merkezi, restorantlar, kültürel faaliyet alanları, eğlence alanları gibi bir çok aktivite olacak.
Bir nevi yaşam kompleksi oluşturuyoruz. Makedonya, proje tamamlandığında 500 milyon euro değerinde yepyeni bir yaşam ve aktivite alanına sahip olacak.

* Grand Cevahir Hotel ile turizm sektöründe de faaliyet gösteriyorsunuz. Şu anda otelde süren yenileme projesi hangi aşamaya geldi?

Grand Cevahir Hotel 2002 yılından bu yana hizmet veren bir kongre oteli. Misafirlerimize daha yeni bir yüzle merhaba demek istedik ve yenileme çalışmalarımıza başladık. Bu çalışma Cevahir AVM’nin de mimarı olan Ayşe Cevahir’in koordinasyonunda ilerliyor.
Şu anda odalarımızın belirli bir kısmını ve genel alanlar ile toplantı salonlarının tamamlamış bulunuyoruz. Executive katlarımız son üç aydır yeni bir yüze sahip oldu. 2012 yılı içinde de tüm yenileme çalışmalarımızı tamamlamayı hedefliyoruz.

Dragos Sahili’ne 5 yıldızlı otel

* Grup ikinci bir otel yatırımı düşünüyor mu?

Düşünceden öte gerçeğe dönüştürüyoruz diyebiliriz. Dragos Sahili’nde her katı tamamıyla Adalar manzaralı, 200 oda kapasiteli 5 yıldızlı otel inşaatımız tamamlanmak üzere. 1 yıl içerisinde hizmete açılması planlanıyor. Anadolu yakasının tasarım, lokasyon ve kaliteli hizmet açışından yepyeni bir otele kavuşacağını söyleyebilirim. Bunun haricinde yurtdışında görüşmelerini sürdürdüğümüz değişik projeler mevcut. Şu anda inşaatı ve hazırlık süreci devam eden yatırımlar haricinde üzerinde çalıştığımız bir çok proje var. Ancak bunların bir kısmı daha başlangıç aşamasında, bir kısmı ise hâlâ araştırma noktasında. Bizim için her yeni proje ilk anından itibaren yeni bir hedeftir. Yerinde saymayı sevmeyen bir grup olarak bu hedefler bize çalışma hayatımızda heyecan veriyor.

‘İran, Cevahir AVM’yi beğendi aynısını Tahran’a istiyor’

Haberin Devamı

Mekke ve Medine’ye hacılar için lüks devre mülk sitesi kuracak

* Son dönemde Suudi Arabistan iş dünyası için önemli bir pazar haline geldi. Sizin de bu ülkeye yönelik çalışmalarınız var mı?

Mekke ve Medine’de hacılar için oldukça lüks devre mülk sitesi kurma hazırlığı içindeyiz.
Zaten Yönetim Kurulu Başkanımız İbrahim Cevahir’in oldukça hassasiyetle üzerinde durduğu bir yatırım bu. Arsa sahipleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. 4 bin daireden oluşan ve yap-sat modeliyle geliştirilmiş bir proje. Bir dairenin 35-36 kişiye satılması hedefleniyor. Daire sahipleri havaalanlarından özel araçlarla alınarak evlerine transfer edilecekler.
Tüm lüks rezidans hizmetleri sağlanacak. Bu projeye anlaşmalar tamamlanırsa 2012 yazında başlamak istiyoruz. Ayrıca devre mülk sahiplerinin kendilerine ait olan tarihlerde vize kolaylıklarından faydalanabilmesi için resmi makamlarla görüşmelerimiz sürüyor.
Arsa sahiplerini işe ortak edecek bir modelle hareket edeceğiz. Bu proje tamamlandığında 1 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleşmiş olacak.