Ekonomi İran petrol üretiminde son 4 yılın zirvesinde

İran petrol üretiminde son 4 yılın zirvesinde

04.04.2016 - 13:07 | Son Güncellenme:

Yıllardır uygulanan ambargolar nedeniyle gelirlerinde önemli düşüş yaşanan İran'ın petrol üretimi Mayıs 2012'den bu yana görülen en yüksek seviye olan günlük 3,2 milyon varile çıktı

İran petrol üretiminde son 4 yılın zirvesinde

Petrol karteli OPEC'in ham petrol üretimi mart ayında bir önceki aya göre günlük 64 bin varil artarak 33,09 milyon varile çıktı. Bloomberg tarafından petrol şirketleri, üreticiler ve analistlerin katılımıyla yapılan araştırmaya göre, OPEC'in petrol üretimi mart ayında bir önceki aya göre 64 bin varil/gün artarak 33,09 milyon varil/gün seviyesine yükseldi.

Haberin Devamı

İran'ın üretimi ise 100 bin varil/gün artarak Mayıs 2012'den bu yana görülen en yüksek seviye olan 3,2 milyon varil/gün seviyesine çıktı.

Irak üretiminin 150 bin varil artırarak 4,35 milyon varil/güne yükseltirken, Suudi Arabistan'ın üretimi 10 bin varil/gün düşüşle 10,19 milyon varil/gün oldu.

Öte yandan İran Petrol Bakanı, günlük ham petrol ihracatının 2 milyon varilin üzerine çıktığını bildirdi.

Mehr'in haberine göre, İran Petrol Bakanı Bijan Zengene yaptığı açıklamada, İran’ın yaptırımlar döneminde günlük 1 milyon varil ham petrol ihraç ettiğini belirterek, “Ortak Eylem Planı’nın, Ocak ayından itibaren uygulamaya konmasıyla birlikte günlük petrol ihracatımız 2 milyon varilin üzerine çıkmış durumda” dedi.

Zengene, İran’ın günlük petrol üretiminin ise 3.2 milyon varile yükseldiğini de bildirdi.

Haberin Devamı

Petrol tankerlerini Avrupalılara kiralıyor

Bu arada İran Petrol Tankerleri Milli Firması Başkanı Ali Ekber Safai, firmanın petrol tankerlerini Avrupalı firmalara kiraya verdiğini belirtti.

Fars'ın haberine göre, yeni yıl dolaysıyla firma çalışanları ile görüşmesinde konuşan Safai, firmanın yaptırımların ardından yabancı firmaların ilgi odağında yer aldığını belirtti.

Safai, firmanın yaptırımlar kaldırıldıktan sonra yabancı firmalarla teamüle başlayan ilk İranlı firma olduğunu ve petrol tankerlerini Avrupalı firmalara kiraya vermeye başladığını kaydetti.