Ekonomi İran, Suriye ile ortak banka kurmak istiyor

İran, Suriye ile ortak banka kurmak istiyor

28.04.2010 - 17:36 | Son Güncellenme:

.

İran, Suriye ile ortak banka kurmak istiyor

Suriye İmar ve İskan Bakanı Ali Nikzad, İran ve Suriye arasındaki ticaret hacmini artıracak ve iki ülke arasında para transferini kolaylaştıracak ortak bir banka kurmak istediklerini söyledi.
Resmi haber ajansı SANA’nın haberine göre, Suriye Devlet Planlama Teşkilatı Başkanı Amir Hüsnü Lütfü ile bir araya gelen Nikzad, ortak banka talebini dile getirerek, bankanın kuruluşu için çalışmalara başlama çağrısında bulundu.
Görüşmede Lütfü ise, “Suriye ve İran arasındaki ekonomi ve ticaret ilişkilerinin iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin geldiği nokta düzeyinde yükseltilmesi gerektiğini” söyledi.
Bu arada, Suriye-İran 12. Dönem Yüksek Karma Komisyonu Bakanlar Kurulu toplantısı her iki ülke bakanlarının katılımı ile bugün Şam’da başladı.
Toplantının açılışında bir konuşma yapan Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi, “iki ülke arasındaki ticaret anlaşmasının kapsamının genişletilmesi gerektiğini” söyledi. Bu çerçevede Suriye tarafı planlama, enformasyon, iç güvenlik, sosyal işler, mesleki eğitim ve medya alanlarında mutabakat zaptı imzalanması önerisinde bulundu.
İran heyetine başkanlık eden İmar ve İskan Bakanı Ali Nikzad ise, “İran’ın farklı alanlarda bilim ve teknoloji alışverişine hazır olduğunu” ifade etti.
İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Rıza Ruhaymi’nin yarın Şam’a gelerek, İran heyetine başkanlık etmesi ve Suriyeli yetkililerle temaslarda bulunması bekleniyor.