Ekonomi İş dünyası darbe girişimini kınadı

İş dünyası darbe girişimini kınadı

17.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İş dünyasının temsilcileri, Ankara ve İstanbul’da önceki gece meydana gelen askeri darbe girişimini kınadı. İş dünyasını temsil eden oda, birlik ve derneklerin başkanları, ‘Demokrasi tarihinde kara bir leke’ olarak gösterilen kalkışmaya karşı seçilmiş hükümetin yanında oldukları mesajını verdiler

İş dünyası darbe girişimini kınadı

İş dünyası Ankara ve İstanbul’daki askeri darbe girişimini kınadı. İş dünyasını temsil eden oda, birlik ve derneklerin başkanları, seçilmiş hükümetin yanında olduklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’nin büyüklüğünü ve demokrasiye olan inancını kavrayamamış zihniyetler, halkın iradesini hiçe sayarak kendi halkına kurşun sıkacak ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bombalayacak kadar ileri gitmiş ve hainliklerini sergilemiştir. Bugün Büyük Türk halkı, tıpkı Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi birlik olduğunda özgürlüğüne dokunulamayacağını tüm dünyaya göstermiştir. Biz, gösterdiği tavırla demokrasiye inancını gösteren asil Türk milletiyle gurur duyuyoruz. Biz ihracatçılar bu düşünce ve inançla bundan böyle işimize, birbirimize ve milletimizin ali menfaatlerine, hedeflerimize daha da çok kilitleneceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Darbenin karşısındayız’

Haberin Devamı

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, “Türkiye, çok partili demokratik sistemi içselleştirmiş bir ülkedir. Tek irade, halkın iradesidir ve onun yönetim erki seçilmiş hükümettir. Her türlü darbenin karşısında, hükümetimizin arkasındayız” açıklamasında bulundu. Vardan, “Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Hükümetimiz, emniyet güçlerimizin ve tüm kurumlarımızın etkin koordinasyonu; halkımızın üstün gayreti ve demokrasi aşkı ile darbe girişimi akamete uğratılmıştır. Hem içeride, hem dışarıda herkesin Türkiye’de darbeler çağının artık kapandığını bilmesi gerekir. Türkiye bir gece baskınıyla rahatlıkla ele geçirilebilecek bir ülke değildir. Halkımız da kendi iradesinin üzerinde bir iradenin kabul edilmeyeceğini gösterdiği tavırla net bir şekilde ifade etmiştir” diye konuştu.

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, “Türkiye için tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Demokrasi önemli bir sınav daha veriyor. Yeni Türkiye’nin güçlü milli iradesini sekteye uğratmak isteyenler yine iş başındalar. Halkımızı demokrasi ve milli iradeye sahip çıkmaya davet ediyoruz. Unutmayalım ki halkın iradesini yok sayan hiçbir girişim başarıya ulaşamaz. Biz de TÜMSİAD olarak tüm üyelerimizi bu kalkışmaya karşı durmaya davet ediyoruz” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Millet iradesi ve devlet kurumlarının takdire şayan dayanışması sonucu halkın iradesine karşı yapılmış gayrimeşru ve hainlik boyutundaki kalkışma çok şükür amacına ulaşamayarak bertaraf edildi. Milletimiz demokrasimize sahip çıkmanın eşsiz bir örneğini sergilemiştir. Milli irade bugünümüz ve geleceğimiz için hayati öneme sahip bu çok zorlu süreçten her zaman olduğu gibi haklı ve galip çıkmıştır. Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına hep yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, geçmiş olsun dileklerini ileterek, “Türkiye’nin demokratik kurumlarını işlemez hale getirme çabası, milli iradenin yok sayılması anlamını taşır ve asla kabul edilemez. Türkiye demokratikleşme yolunda uzun ve zorlu adımlarla ilerlemiştir; kimsenin bunu kendi boş hayalleriyle zedelemeye hakkı yoktur. Ülkemizi karıştırma, iç barışımızı tehdit etme dışında hiçbir şeye hizmet etmeyen bu kalkışma milletimizin, polisimizin ve demokratik kurumlarımızın sağduyusu sayesinde çok daha acı tablolara yol açmadan önlenmiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye Bankalar Birliği’nden yapılan kamuoyu duyurusunda ise “Milletimizin iradesine dayanmayan, demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz! ‘Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir’ ilkesine olan tam inancımızla, demokrasimize sahip çıkıyoruz. Devletimize ve milletimize geçmiş olsun” denildi.

‘Demokrasiye sahip çıkalım’

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, kalkışmayı şiddetle kınadığını belirterek, “Cumhuriyetimizin 90 yılı aşkın geçmişinde çeşitli darbelere ve darbe girişimlerine tanıklık ettik. Ülkemiz bunlardan hiçbir zaman kazançlı çıkmadığı gibi her defasında çağdaş, demokratik ve refah toplumu hedefimiz ağır yara aldı. Bundan sonra bize düşen yeniden demokrasimize ve ülkemize sahip çıkma inancımızı ve kararlılığımızı daha yüksek sesle haykırmaktır” dedi.

Limak Holding Başkanı Nihat Özdemir, “Milletimizin iradesine karşı düzenlenen ve demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçecek bu girişimi şiddet ve nefretle kınıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nde halkımızın iradesi üzerinde bir güç olmadığına tüm benliğimizle inanıyoruz. Demokrasiye sahip çıkma uğurunda mücadele veren tüm kurumlarımız ve devlet adamlarımızla beraber kararlılıkla mücadele edeceğiz” dedi.