Ekonomi İş dünyasından Soma tepkisi

İş dünyasından Soma tepkisi

14.05.2014 - 12:40 | Son Güncellenme:

Soma’daki maden faciasının ardından iş dünyasından ilk tepkiler geldi.

İş dünyasından Soma tepkisi

İş dünyasının temsilcileri Soma'da 200'den fazla işçinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından taziye mesajlarını paylaştı.

Haberin Devamı

TÜSİAD: ÖLÜM MADENCİNİN ALIN YAZISI DEĞİLDİR

Faciayla ilgili olarak TÜSİAD'dan yapılan açıklamada, "Tüm Türkiye’yi yasa boğan bu patlama sonunda hayatını kaybeden madencilerimize Allah’tan rahmet, kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz" denildi. Açıklamada, "Manisa’nın Soma ilçesindeki maden ocağında yaşanan patlama ile Türkiye çok sayıda evladını kaybetmiş, yüzlerce ailenin ocağına ateş düşmüştür. Ölüm ne madencinin alın yazısıdır, ne de ölümle sonuçlanan bu felaket madencilik mesleğinin bir gereğidir. Türkiye’nin ölümcül iş kazalarında geldiği nokta kabul edilebilir bir durum değildir. Bu tür acıların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemler ivedilikle hayata geçirilmelidir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

HİSARCIKLIOĞLU: HERKESİN YÜREĞİNE ATEŞ DÜŞTÜ

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan bir kömür ocağında meydana gelen facianın herkesin yüreğine ateş düşürdüğünü bildirdi. Hisarcıklıoğlu, yayımladığı mesajda, yaşanan acıyı tarif etmenin güç olduğunu belirterek, "Bu felaket herkesin yüreğine ateş düşürdü. Yüksek rakamlara ulaşan can kayıplarımız ve yaralananlar ülkemizi çok derin bir üzüntüye boğdu. Soma'daki işçilerimiz ve ailelerinin yaşadığı büyük acıyı en derin hislerimle paylaşıyorum. Allah hepimizin yardımcısı olsun" ifadesini kullandı. Soma ilçesinden gelen facia haberinin bütün yürekleri oraya götürdüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, çok fazla sayıda can kaybı ve yaralı bulunduğunu, bu noktada söylenecek sözlerin tükendiğini kaydetti.

PALANDÖKEN: ACIMIZ TARİF EDİLEMEYECEK KADAR BÜYÜK

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaşanan felakette vefat edenler için başsağlığı mesajı yayımladı. Acılarının tarif edilemeyecek kadar büyük olduğunu ifade eden Palandöken, şunları kaydetti: "Milletimizi derinden üzen müessif kazada yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diler, göçük altında kurtarılmayı bekleyen madencilerimizden sevindirici haberlerin gelmesini yürekten temenni ediyorum. Milletimizin başı sağolsun."

Haberin Devamı

BEZCİ: TÜRKİYE’NİN BAŞI SAĞOLSUN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci ise yayımladığı mesajda Türkiye'ye baş sağlığı diledi. Soma'da bir maden ocağında meydana gelen yangınla başlayan talihsiz olayda, çok sayıda maden işçinin hayatını kaybettiğini ve yine çok sayıda maden işçisinin de ocakta mahsur kaldığını büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Bezci, kazanın bilançosunun çok ağır olduğunu, madencilik tarihinin en acılı günlerinden birinin yaşandığını bildirdi. Kazada hayatını kaybeden madencilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyen Bezci, yaralılara acil şifa diledi.

YÜCELEN: SORUŞTURMA SÜRECİ TAMAMLANMALI

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen, Soma'da maden ocağındaki facianın Tüm Türkiye'nin canını acıttığını belirterek, en katı önlemler alınarak sorumluların sonuçlarına katlanacağı bir soruşturma sürecinin tamamlanması gerektiğini ifade etti. "Tüm Türkiye'nin canı acıyor. Öncelikle faciada yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına, acılı ailelerine ve madencilik camiasına başsağlığı dilemek istiyorum. Bu saatten sonra ne yapsak gidenleri geri getiremeyiz. Ancak artık bazı şeyleri değiştirmenin zamanıdır. Bugün işçi sağlığı ve iş güvenliği için büyükşehirlerde ofisleri denetleyen, muhasebe bürolarında bile denetimlerle cezalar kesen ilgili bakanlık yetkilileri, bu tarz madenlere çalışma ruhsatı verirken aynı hassasiyeti gösteriyor mu Kim işini nerede eksik yaptı TÜGİAD olarak artık her sene neredeyse zorunlu hale gelen maden kazalarına rağmen yeterli önlemlerin alınmamasının faturasını daha fazla canla ödememek adına gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. Sorumluluğun gereği yapılmalı ve bu maden faciasına neden olan ihmaller zincirindeki herkes bunun bedelini ödemeli”

Haberin Devamı

TİSK: GEREĞİ YAPILMALI

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) yayımlanan başsağlığı mesajında işveren kesimi olarak faciadan dolayı büyük üzüntü duyduklarını ifade etti. Maden faciasında 200'ün üzerinde işçinin hayatını kaybetmesi, halen belirsiz sayıda yaralı olması ve toprak altındaki diğer işçilere ulaşılmaya çalışılmasının faciayı, ülkenin ve çalışma hayatımızın en önemli olayı haline getirdiği belirtilen mesajda, facianın ortaya çıkma sebeplerinin titizlikle araştırılması ve gereği yapılması gerektiğinin altı çizildi. TİSK'in mesajında, hayatını kaybeden işçiler için Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa dileğinde bulunuldu.

Haberin Devamı

TÜRKONFED: SÖYLEYECEK KELİME BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, Soma Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen kazayla ilgili başsağlığı mesajı yayınladı.

Onatça’nın açıklaması şöyle: “Soma Kömür İşletmeleri’ndeki kazada can kayıplarımızı ve göçük altında kalan madencilerimizin bulunduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendik. Yaşanan bu elim durumla ilgili kelime bulmakta zorlanıyoruz. Ne bizler ne de dünyada hiç kimse Avrupa Birliği’ne namzet bir ülkeye bu durumu yakıştıramıyor. İş güvenliği konusu sadece iş dünyası temsilcilerine sorumluluklar, cezalar yüklemekle olmuyor. Bu yönde bütün kesimlerin yeni bir yönteme ihtiyacı olduğu açık. Yaşanılan bu feci ve üzücü olayın tekrar etmemesini temenni ediyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Mahsur kalan madencilerimizin de sağlıklı olarak aramızda görmeyi arzu ediyoruz.”

TUSKON: BÜYÜK ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ

Soma ilçemizde yaşanan elim maden kazası nedeniyle derin bir hüzün içindeyiz. Dünyanın en zor mesleklerinden birini icra eden çok sayıda maden işçimizin hayatını kaybetmiş olmasından büyük üzüntü duyuyoruz.

Cenab-ı Allah’tan hayatını kaybeden tüm maden işçisi kardeşlerimize rahmet, geride kalan aileleri ve yakınlarına sabır, yaralı olarak kurtulanlara da acil şifalar diliyoruz. Tüm Türkiye gibi halen yer altında bulunan işçilerimizin sağ olarak kurtarılmaları için dua ediyoruz.