Ekonomi İşçi sendikaları kiralanmaya karşı

İşçi sendikaları kiralanmaya karşı

27.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işçi ve işverenin Toplu İş İlişkileri Kanunu’nda anlaştığını savunurken, hem bir türlü çıkmayan kanun, hem de kıdem tazminatı ve esnek çalışma ile ilgili tartışmalar alevlendi.

İşçi sendikaları kiralanmaya karşı


DİSK, işverenlerin Toplu İş İlişkileri Kanunu’nda yapılacak iyileştirmelere karşı koyduğunu, aylar önce Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’na giren “patrondan patrona kiralık” ve süreli çalışma gibi esnek çalışma biçimleri konusunda ise dayatmada bulunduğunu savundu.
Hükümet, “işçi ve işveren arasında uzlaşma sağlandı” mesajı verirken, iki kesim arasında anlaşmazlık su yüzüne çıktı. Hak-İş ve DİSK, Toplu İş İlişkileri Kanunu’nu işverenlerin engellediğini öne sürdü. Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, “KOBİ’leri kimler temsil ediyorsa, yasanın çıkmaması için ciddi kulis yaptıklarını biliyorum” derken, DİSK Başkanı Erol Ekici de sendika mevzuatında değişiklik yapılmaması için TOBB ve TİSK’in hükümete baskı yaptığını öne sürdü. Ekici, işverenlerin TBMM açılana kadar hükümeti baskı altına almayı planladığını söyledi.
Ekici, nisan ayında Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’na giren kiralık ve süreli çalışma gibi esnek çalışma biçimleri konusunda ise işveren dayatması olduğunu söyledi. Ekici, “Var olan istihdam biçimi ortadan kaldırılarak kuralsızlık dayatılıyor” dedi.
Ulusal İstihdam Stratejisi Taslağı’nda, “kiralık işçilik” olarak da nitelenen geçici işçilik yer alıyor. Bu sayede bir patron diğer patrona Özel İstihdam Büroları aracılığıyla işçisini devredebiliyor. “Belirli süreli çalışma” ile ise, süreli işin tamamlanması için ya da belirli bir olay için (hasat vb.) işçi çalıştırılabilmesi öngörülüyor. İnternet üzerinden ofis dışından çalışma, evden çalışma gibi seçenekler de taslakta yer alıyor. “Çağrı üzerine çalışma” uygulaması ile de ihtiyacın arttığı dönemde işçinin çağırılması, daha sonra sözleşmesine ara verilmesi öngörülüyor.