Ekonomi Işıkları Anadolu’ya yaydık, sıra parlatmada

Işıkları Anadolu’ya yaydık, sıra parlatmada

12.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin iç göçle başlayan verimlilik artışının ve büyüme sürecinin sonuna geldiğini belirterek, şu anda Almanya ile aynı şehirleşme oranını yakaladıklarını, iç göç ve şehirleşmeyle büyümenin dışında bir şeylerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Işıkları Anadolu’ya yaydık, sıra parlatmada

Hisarcıklıoğlu, Kartepe Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, dışa açılma ve ihracatla birlikte büyümenin Anadolu’ya yayıldığını söylerken, Türkiye ve Avrupa ülkelerinin gece uzaydan çekilen fotoğraflarını gösterdi. Hisarcıklıoğlu, gece uzaydan çekilen bu fotoğrafların bir anlamda dünya üzerindeki ekonomik aktiviteyi gösterdiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
Dengeli dağılım
“Işıma ne kadar yoğunsa, zaman içinde ne kadar yoğunlaşıyorsa, orada refah düzeyinde bir artış olduğu varsayılıyor. Türkiye’nin gece ışıma haritası ne gösteriyor? 1992-2013 döneminin değerlendirmesini yapayım. Birincisi, Türkiye’de refahın arttığını gösteriyor. İkincisi, refah ülke çapında daha dengeli yayılıyor. Üçüncüsü ise, ülkede artık bir dizi iktisadi koridor ortaya çıkmaya başlıyor. Bazı bölgelerin giderek birbirine bağlandığı, ülke içi bağlantının güçlendiği görülüyor. Peki, Türkiye’yi Avrupa’nın gece ışıma haritasıyla birlikte alırsak ne görüyoruz? Birincisi, Avrupa’nın zengin kuzeyi ile güneyi birbirinden ayırt edilebiliyor. İkincisi, Orta Avrupa ve Balkan ülkeleri Batı Avrupa’dan ayrılıyor. Refah farkı görülüyor. Üçüncüsü, Türkiye, Orta Avrupa ve Balkanların bir uzantısı olarak duruyor. Bunlar hep önümüzdeki dönemde neler yapmamız gerektiğini gösteriyor. Işıkları bütün Anadolu’ya yaydık. Şimdi sıra yaydığımız bu ışıkları parlatmakta.”