Ekonomi ‘İslami endeks’ 6’sı Türk 50 şirketle işleme başladı

‘İslami endeks’ 6’sı Türk 50 şirketle işleme başladı

23.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülke borsalarında bulunan 50 şirketten oluşturulan ‘İslami endeks’ işleme başladı. İMKB?Başkanı Turhan, bu endeksin İslami esasa uygun ürünler pazarını büyüteceğini söyledi

‘İslami endeks’ 6’sı Türk 50 şirketle işleme başladı


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) başkanlığını yürüttüğü “İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülke Borsaları Forumu”nun S&P Indices’le yaptığı ortak çalışma sonucunda hazırlanan “S&P OIC COMCEC 50 Shariah Index” (S&P OIC COMCEC 50 İslami Endeksi) dünden itibaren yayınlanmaya başladı.

Haberin Devamı


Endekse, İİT Üye Ülke Borsaları Forumu üyeleri olan Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Fas, Fildişi Sahili, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Lübnan, Malezya, Mısır, Nijerya, Umman, Pakistan, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye ve Ürdün’de faaliyet gösteren 50 şirket dahil olacak.


Endekse Türkiye'den ise 6 şirket katıldı. Bunlar, Turkcell, BİM, Tüpraş, Türk Telekom, Enka ve Asya Katılım Bankası oldu.


'Borsalara ilgi artacak'
Endeksin tanıtım toplantısı öncesi Mısır Borsası ile mutabakat zaptı imzalandı. Daha sonra düzenlenen toplantıda konuşan İMKB Başkanı İbrahim Turhan, "Bugüne kadar, İslami esaslara uygun olarak faaliyet gösteren şirketlerin performansını ölçebileceğimiz çok az enstrüman vardı. S&P OIC COMCEC 50 İslami Endeksi’nin, bu anlamda, önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum" dedi.
Endeksin, İslami esaslara uygun finansal ürünler pazarının daha da büyümesine katkıda bulunacağını belirten Turhan, "Ayrıca, İİT Üye Ülke Borsaları’na olan ilgiyi de artıracak. S&P OIC COMCEC 50 İslami Endeksi, aynı zamanda, borsa yatırım fonları ve benzeri finansal ürünlere de dayanak teşkil edecek" diye konuştu.

Haberin Devamı


S&P İslami Endeksler Metoduna göre seçilen şirketlerin hisse senetlerinde minimum 1 milyon dolar düzeyinde günlük ortalama işlem hacmi aranıyor. Endekste çeşitlilik sağlamak adına, endekse bir ülkeden en az 1, en fazla 8 şirketin hisseleri dahil edilebiliyor. Ayraca, her 3 ayda bir endeksdeki şirketlerin güncellenmesi planlanıyor.

İMKB’nin kapanış saati 17.40 oluyor
İMKB, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği'nin başvurusuyla, 16 Temmuz'dan itibaren hisse senetleri ve gelişen işletmeler piyasası ikinci seans kapanış saatini 10 dakika uzatarak 17.40 olarak değiştirdi. İkinci seans 17.30'dan sonra yapılacak kapanış seansı sonrasında 17.40'ta sona erecek. Yarım iş günü olması nedeniyle tek seans yapılacak günlerde ise kapanış seansı 12.40'ta sona erecek.

‘Uzun vadeli yatırım için güven sağlanmalı’

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Borsaları Kurumsal Yönetim Çalışma Toplantısı da dün yapıldı. Burada konuşan SPK Başkanı Vedat Akgiray, büyük yatırımcıların o ülkedeki kurumsal yönetim uygulamalarının işlerliği konusunda bilgi istediklerini belirtti. Akgiray, "Eğer uzun vadeli yatırımlar istiyorsak o güveni yatırımcıya sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.