Ekonomi Isparta’nın Şam gülünü Suriyeli işçi topladı!

Isparta’nın Şam gülünü Suriyeli işçi topladı!

04.07.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünyaca ünlü parfüm markalarının dört gözle beklediği Isparta’nın gül hasadına bu yıl Suriyeli işçiler de katıldı. Şam gülü denilen yağ gülünden üretilen gülyağının kilosu 7 bin euro’yu aşıyor

Isparta’nın Şam gülünü Suriyeli  işçi topladı

Isparta’da bu yıl rekolte kayıplarıyla köylüyü de ihracatçıyı da üzen gül, her yıl olduğu gibi haziran sonunda toplanmaya başlandı. Son demlerine giren gül hasadına bu yıl Suriyeli göçmenler de katıldı. Yoğun olarak Denizli bölgesinden gelen Roman vatandaşların yaptığı gül hasadında Suriyeli işçiler aileleriyle birlikte yer aldı. Hasatta bu yıl Güneydoğu’dan gelen işçilerin yanı sıra Iraklı işçiler de çalıştı.
Güneydoğu’dan gelen işçilerin zamanla deneyim kazanacağını belirten Erçetin Gülyağı Yönetim Kurulu Başkanı Abdi Nuri Erçetin, “Gül hasadı bitiyor, ardından bölgede kiraz hasadı başlayacak. Bu hasatta da yer alacaklarını düşünüyorum. Büyük ihtimalle Güneydoğu’dan gelen vatandaşlarımızla çalışmalar sürecek” dedi.

Haberin Devamı

Kilosu 1 liraya toplanıyor

Gül hasadına katılan işçiler bir kilogram gül çiçeği için 1 lira kazanıyor. Sabah 6’da başlayan toplama süreci öğleye kadar sürüyor. Bir kişi ortalama 35 - 40 kilo gül çiçeği toplayabiliyor.
Çok çeşitli gül cinsleri var ancak tek cins gülden yağ çıkarılıyor. ‘Şam gülü’ olarak bilinen ‘Rosa damascena’dan çıkarılan gülyağı, parfümlerin yanı sıra kozmetik, sağlık gibi pek çok alandaki ürünün hammaddesi. Şam gülü, yüzyıllar önce Suriye’den Avrupa’ya doğru yayılsa da, Suriye’de bir gül endüstrisi yok.
Chanel, Christian Dior, DKNY, Calvin Klein, Giorgio Armani, Estee Lauder, Givenchy ve daha pek çok markanın vazgeçilmezi olan gülyağı, parfüm ve kozmetik ürünlerindeki maddeler arasında ‘birleştirici’ görevi görüyor. İçinde 370’ten fazla bileşen olan gülyağı kokusu için değil, parfümdeki bileşenleri harmanlıyor ve parfümün tende kalış süresini uzatıyor.

Haberin Devamı

Tek gecede yüzde 30 kaybetti

Kış mevsimini iyi şartlarda geçiren gülü 23 nisan gecesi yaşanan don vurdu ve rekolte kayıpları yüzde 50’ye kadar çıktı. Abdi Nuri Erçetin, “Ortalama rekolte kaybı yüzde 30, bazı köylerde ise kayıp yüzde 50’ye yaklaşıyor. 2000’lerin başında 11-12 bin ton gül çiçeği toplardık. Mesela bu birkaç yıldır fabrikaya 900 ton gül çiçeği giriyor. Oysa kapasitemiz 2 bin 500 ton ve daha önce bunu doldururduk, yıllardır bunu göremiyoruz, artık da görebileceğimizi sanmıyorum” diye konuştu.

3 yabancı ‘gül tüccarı’

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini Türkiye karşılıyor. Geri kalanı ise Bulgaristan’dan sağlanıyor. Bu yıl 6 bin ton gül çiçeği toplanacak. Bunlardan 750 kilo gülyağı, 50 ton kadar da katı gül yağı elde edilecek. Gül üretiminin büyük kısmının yapıldığı Isparta’nın Güneykent İlçe Belediye Başkanı Fahretdin Gözgün, bu hasat döneminde 6 bin ton gül çiçeği çıktığını tahmin ettiklerini söyledi. Gözgün, “Bizim ilçede aileleriyle birlikte 500 işçi giriş yaptı. Toplanan ürünleri tamamen ihraç ediyoruz. Türkiye’de üç yabancı firma var, yıllardır onlar yurtdışında gül tüccarlığında ön plandalar” dedi.

Haberin Devamı

Somali kökenli çalışan da var

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, kooperatiflerden ürün aldıklarını belirterek, bölgede Suriyeli ve Somalili işçiler de çalıştırıldığını duyduklarını dile getirdi. Çelik, “Geçen yıl da duymuştuk ancak gül toplamaya yatkın olmadıkları için çok fazla çalıştırılmıyorlar” dedi. Gül yağı fiyatlarını da değerlendiren Çelik, geçen yıl kilosu 7 bin 100 euro civarında olan gül yağının bu yıl azalan rekolteyle birlikte fiyatının artacağını vurguladı.