Ekonomi İsrafa karşı modern savaş

İsrafa karşı modern savaş

08.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmanın etkisini artırarak sürdüreceğinin altını çizen uzmanlar, gelecekteki en büyük sıkıntının yiyecek temini olacağını belirtiyor. 1 milyarın üzerinde insanın açlıkla mücadele ettiği dünya üzerinde besin olarak üretilmiş gıdaların ise 3’te biri çöpe gidiyor. Bu oran yaklaşık 1.3 milyar tona yakın. Bu çevresel olduğu kadar etik de bir problem.

İsrafa karşı modern savaş

İşte bu durumda sadece bilinçli olmak yetmiyor. Teknolojinin tüm nimetlerini de el verdiğince kullanmak artık şart. Beko ve Grundig’in davetlisi olarak gittiğim İFA 2017’de teknolojinin artık hem tüketime hem tüketiciye nasıl destek verdiğini gördüm.

Haberin Devamı

Grundig markasının ’Respect Food’ yani ‘Gıdaya Saygı Duy’ sloganıyla hayata geçirdiği ürünler tüketiciyi bu konuda bilinçlendirmekle birlikte bir uyaran özelliği de taşıyor.

IFA’da, “Sürdürülebilir Ev 2.0” temasını anlatan Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “Grundig, sadece tüketici ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanan değil, giderek azalan doğal kaynakları korumak için de ileri teknoloji geliştirmeyi benimsemiş bir marka. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakabilmek için ilk adımın evde atılması gerektiğine inanıyoruz. Grundig’in ürünleri de bu alanda öncü özellikleriyle öne çıkıyor” diye konuştu.

Etin tazeliği

Dijital dünyaya entegrasyonun hedeflerinin başında geldiğini vurgulayan Bulgurlu, “Nesnelerin interneti (IoT) evleri ve tüketicilerin günlük yaşamını dönüştürüyor. Akıllı teknolojiler zaman ve enerji tasarrufu yapmamıza yardımcı oluyor” bilgisini verdi. Bu uyum, enerji tasarrufu sağlarken gıda israfını da en aza indirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Arçelik Pazarlama Genel Müdürü Can Dinçer, “Birbiriyle etkileşimli ürünlerin yanı sıra sergilenen buzdolaplarında etin tazeliğini takip eden FreshMeter teknolojisi, hareketli kamera aracılığıyla yiyeceklerin bozulacağı zamanı haber veren Otomatik Gıda Takibi Teknolojisi, gıda israfına karşı tüketiciyi uyarıyor” diye konuştu.

İsrafa karşı modern savaş

‘Profesyonel gibi ye’

Öte yandan obeziteyi gelecek yıllarda toplum sağlığını tehdit edecek unsurların başında gören Beko, FC Barcelona’yla birlikte ‘Eat Like Pro’ projesini hayata geçirdi. Kampanyayla aileler ve okulların yemek tercihlerini yeniden düşünmeleri hedefleniyor.

Kampanya toplantısında FC Barcelona efsanesi Patric Kluivert ve sağlıklı yemek tarifleri yazarı Ella Mills de yer aldı.

FRESHMETER

Taze tutulması ve bir an önce tüketilmesi gereken çiğ et ve balık gibi ürünlerin güvenle saklanması ve israfının önlenmesi için geliştirilmiş bir teknoloji. Yiyecek bölmesindeki sensörler sayesinde, etin ya da balığın tazeliği değerlendirilerek tüketiciye LED ekrandan bildiriliyor.

FULLFRESH +

Bu teknolojiyle donatılmış buzdolaplarında yeşil sebzeler ve meyveler normalden üç kat daha uzun süre taze, sert ve lezzetli kalıyor. Bu, gıdaların çöpe gitmesini büyük ölçüde engellemeye yönelik.