Ekonomi İSTANBUL’DAKİ OTELLERE ARAP RAKİPLER GELİYOR

İSTANBUL’DAKİ OTELLERE ARAP RAKİPLER GELİYOR

06.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İç piyasanın daralmasıyla rotayı Körfez’e çeviren inşaat firmaları, çıkarma yaptıkları Dubai’de büyük ilgi topladı. Firmalardan blok halinde konut talep eden Arap fonları, bu konutları dayalı döşeli halde İstanbul’a gelen turistlere kiralamayı planlıyor

İSTANBUL’DAKİ OTELLERE ARAP RAKİPLER GELİYOR

Mütekabiliyetin birçok ülkeye konut satışını serbest bırakılmasıyla harekete geçen Araplar Türkiye’den toplu alımlar yaparak bunları otel gibi işletmeyi planlıyor. Dubai’de yapılan Cityspace Global Fuarı’na katılan Türk firmaları yoğun bir şekilde toplu alım talepleriyle karşılaşırken, fuarda İstanbul’daki Maslak 1453 projesinin tanıtımını yapan Ali Ağaoğlu da bu ilgiden nasibini aldı.
Dubai Emiri El Maktum’un da ziyaret ettiği Maslak 1453 projesine çok sayıda toplu alım talebi geldi. Dubai’nin önde gelen gayrimenkul firmalarından Damac Properties Başkanı Hussain Saywani bir blok satın almak isterken, Suudi Arabistan Demiryolları Bakanı da projeden kendisi için 13 daire ayırttı. Dubai gayrimenkul devi Tharaa holding Başkanı Tarıq Ramadan da Ağaoğlu’nun projesine yatırım yapmak istedi. Maslak 1453 projesinin 500 dairelik iki kulesini ise Abudabi Veliaht Prensi Mohammed Bin Zayed Al Mahyan isterken, Dubai şeyhi El Maktum’un oğlu şeyh Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktum da projenin 1 kulesini satın alacak.
Bu isimlerin kendilerine güven vermesi nedeniyle Türkiye’yi seçmelerinin yanı sıra yatırım amaçlı bu alımları yaptığı ifade ediliyor. Son dönemlerde Başbakan Erdoğan’a olan sempati ve Türk dizilerinin bu ülkelerde yarattığı etki Arap turistleri Türkiye’ye çekiyor.

Haberin Devamı

Kira geliri ve prim bekleniyor
Bu durumu fark eden Arap yatırımcılar da Türkiye’de otelde kalmak istemeyenler için blok halinde konut satın alıp bunları Arap turistlere kiraya vermeyi amaçlıyor. Aldıkları bloklardaki daireleri A’dan Z’ye dayayıp döşeyecek olan Arap yatırımcılar da, bu sayede aldıkları gayrimenkullerden hem iyi bir kira geliri hem de yüksek prim bekliyorlar.

TÜRK PROJELERİ BASRA KÖRFEZİ’NDE MAVİ YOLCULUĞA ÇIKACAK

Son yıllarda birbirinden başarılı projeler hayata geçiren Türk firmaları dünyada eşi benzeri görülmemiş büyük bir organizasyon için hazırlık yapıyor. Daralan ve yeterli talep gelmeyen iç piyasa nedeniyle mütekabiliyet yasasıyla birlikte zengin Arapları gözüne kestiren Türk firmaları ürettikleri konutları satmak için daha önce yapılmamış bir organizasyon planlıyor. Bu organizasyon için büyük bir kurvaziyer kiralanması planlanırken, adres ise Yunanistan oldu.
Krizle boğuşan ve iflasın eşiğine gelen Yunanistan’ın bu durumunu değerlendirmek isteyen firmalar bu devasa gemileri yarı fiyatına kiralamayı planlıyor. Bunun için birkaç alternatif değerlendirilirken, kısa süre içinde gerekli anlaşmaların yapılması planlanıyor.

Haberin Devamı

Gemi 5 ülkeyi gezecek
Kurvaziyer kiralandıktan sonra Türkiye’nin önde gelen projeleri bu roadshow’a (tanıtıma) katılacak. Hazırlanan büyük maketler İstanbul’dan gemiye yüklenecek. Gemi Dubai’ye gidecek. İstanbul’dan gelen yöneticileri aldıktan sonra 5 ülkeyi kapsayan roadshow’a başlayacak. İlk durak Dubai olacak. Daha sonra Bahreyn, Katar, Suudi Arabistan ve Kuveyt’e doğru gidecek. Türk projeleri Arap yatırımcılar ve fonlarla buluşacak. Şubat ayında yapılması planlanan bu tanıtıma Türkiye’nin en yüksek kulesinin de içinde yer aldığı Metropol İstanbul projesi de katılacak.

Projelere yakın markaj

‘Yatırımcılarla görüştük’
Fuarın katılımcılarından biri olan ENSPD Yönetici Ortağı Mehmet Ali Ergin, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen 350 kişiyle fuarda görüştüklerini belirterek, "Fuar bizim için çok verimli geçti. 3 proje sattık. Dubai'de Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen 7 özel kurumla görüşmelerimiz devam ediyor" dedi. Ergin, Anadolu'da 5 yılda 70 proje geliştirdiklerini, şu sıralarda ise Cendere'de Loft / G Loft projelerini inşa ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Elaf Grup’la temas halindeyiz’
Eski Likör fabrikasına yeni proje yapan Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi Satış ve Pazarlama Müdürü Türkan Sönmez, “250’den fazla kişiyle görüşmemiz oldu. Projemizle ilgilenen çok ciddi kuruluşlarla da görüşmelerimiz devam ediyor. Bunların arasında Albakara Türk’ün ortağı Elaf Grup bulunuyor. Bu firmanın yanı sıra Suudi Arabistan ve Kuveytli yatırımcılarla da görüşüyoruz” dedi. Kasım başında Türkiye’de satışa çıkması beklenen projede fiyatlar 500 bin dolardan başlayacak. Projenin 42 metrelik satış ofisinde çalışmalar sürüyor.

‘Suudilere özel proje istediler’
Tahincioğlu Gayrimenkul Proje Geliştirme Müdürü Sercan Gençoğlu da, fuarda beklentilerinin üzerinde talep aldıklarını anlatarak, “Ortadoğu Körfez yatırımcıları oldukça ilgili. Suudi Arabistan'dan sadece Suudilere satmak için bir proje yapmamız için talep geldi. Bir ayda satacaklarını söylüyorlar. Macicus, Dubai, Abu Dabi, Afganistan'dan gelen yatırımcılarla da görüştük” dedi. Tahincioğlu, Palladium Tower projesine de başladı. 55 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla tamamı ofis olarak planlanan proje 1.5 ay sonra satışa çıkacak.

Haberin Devamı

‘Sıcaktan kaçan İstanbul diyor’
Fuarın en önemli katılımcılarından biri olan Emaar da İstanbul’daki projesinde satışa hazırlanıyor. Proje için fuarda 600 kişiyle görüştüklerini açıklayan Emaar Türkiye Pazarlama Müdürü Yelda Altürk, “Burası çok sıcak olduğu için gelip İstanbul’dan ev almak istiyorlar. Orada daha rahat ediyorlar” dedi. ‘Boulevardi İstanbul’ adındaki projeyi Kasım’da satışa çıkarmaya hazırlanan firma 1000 daire, 400 mağaza ve otelin bulunduğu projedeki otelin ve belli sayıdaki rezidansın lansmanını da Dubai’de yapmayı planlıyor. Avrupa’nın en iyi projesi ödülünü de alan Boulevardi İstanbul’da 42 metrelik gökdelen de bulunacak.

Haberin Devamı

‘Araplarla randevu ayarlandı’
Fuara katılan bir diğer firma ise Newada projesiyle İlbak Holding oldu. Newada satış Koordinatörü Emel Keçeci, 2011 yılında en iyi tasarıma sahip proje seçilen Newada’ya yakın ilgi gösteren Arapların, projen daire almak için randevu istediklerini söyledi. Ekim ortasında İstanbul’a gelmek isteyen Araplar İstanbul’a geldiklerinde otelde kalmak yerine kendi evlerinde oturmak için gayrimenkul alımına yöneldiklerini vurgulayan Keçeci, 2 kulede 288 rezidanstan oluşan projede daire fiyatlarının 5 bin ile 9 bin lira arsında değiştiğini kaydetti. Kaba inşaatı tamamlanan projenin 2013 sonunda tamamlanması planlanıyor.

Exen İstanbul’un site yönetimi YKS’ye emanet

Kuruluşundan bu güne yönetim merkezi, iş merkezi, endüstriyel tesisler, villa, konut, rezidans gibi farklı formlarda 2 milyon metrekareyi aşan yaşam alanı üreten Sur Yapı ile 23 yıldır “Yönetim ve İşletim” hizmeti sunan Yapı Kredi Koray GYO ve Koray İnşaat iştirakı olan YKS arasında işbirliği anlaşması yapıldı. Bu kapsamda Sur Yapı’nın Çamlıca’daki Exen projesinin Tesis Yönetim hizmeti YKS tarafından verilecek. YKS Genel Müdürü Bahadır Adıyaman, “İşbirliğimizin her iki firmaya büyük katkısı olacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

Tabanlıoğlu Dubai’de geleneği bozmadı

Gayrimenkul alanında uluslararası yatırımcıları ve mimarları bir araya getiren en önemli buluşma olan Cityscape Global 2012’ye, Türkiye damgasını vurdu. Tabanlıoğlu Mimarlık, ‘Onur Ülkesi’ Türkiye’nin Cityscape Global 2012’de yarattığı güçlü rüzgarı, aldığı ödül ile taçlandırdı. Tabanlıoğlu Mimarlık, Astana Medya Merkezi projesi ile Cityscape Global 2012 Mimarlık Ödülleri’nde “Uygulanmış Kamu&Kültür Projesi” dalında büyük ödüle layık görüldü. Tabanlıoğlu Mimarlık, Cityscape Global Mimarlık Ödülleri’nde geçmiş yıllarda da farklı dalda büyük ödüllere layık görülmüştü.

BANKALARIN KREDİ FAİZLERİNDE SON DURUM
Tutarı (TL) 100.000
Vadesİ (ay) 120

Banka Faİz Taksİt
Adı Oranı Tutarı
Şeker Finans 0,94% 1.393 TL
DD Mortgage 0,92% 1.380 TL
Yapı Kredi 0,97% 1.414 TL
İngbank 0,98% 1.421 TL
Garanti Bankası 0,99% 1.428 TL
Akbank 1,01% 1.442 TL
Anadolubank 1,04% 1.463 TL
Ziraat Bankası 1,08% 1.491 TL
Citibank 1,08% 1.491 TL
Tekstilbank 1,19% 1.570 TL
TEB 1,20% 1.577 TL
Finansbank 1,20% 1.577 TL
HSBC 1,20% 1.577 TL
Halkbank 1,24% 1.606 TL
İş Bankası 1,27% 1.628 TL
Şekerbank 1,34% 1.680 TL
Oranlar 5 Ekim 2012’ye aittir.

KERBELA’YA 150 MİLYON $’LIK KENT

Irak’ın yeniden yapılanmasında büyük rol üstlenen Türkler projelerine bir yenisini daha ekledi. Marmara Mühendislik Yapı, Irak Kerbela’da toplam değeri 150 milyon dolar olan Durrat Kerbela projesine başladı

Irak’ın Kerbela şehrinin en büyük projesi Durrat Kerbela projesinin temeli atıldı. Projenin temel atma törenine Irak Başbakan Yardımcısı ve Hükümet sözcüsü Ali Al Debbak, Yatırım Bakanı Sami Elaneci, Kerbela Valisi Amalleddin Elhır yanı sıra Türkiye’den Marmara İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı, iş adamı Halis Kahraman ve çok sayıda Iraklı yetkili katıldı. Törende konuşma yapan Irak Yatırım Bakanı Sami Elaneci, ülke genelinde çok sayıda projenin devam ettiğini belirterek, ülkede uzun yıllardan beri yeni konut inşa edilemediğinden dolayı, konut ihtiyacının oldukça yüksek seviyede olduğunu vurguladı.

Durrat Kerbela’nın çok özel bir proje olduğunu ifade eden Elaneci, “Bu sadece bir konut projesi değildir. İçinde okullar, camiler, sosyal tesisleri olan küçük bir şehirdir. Yapıldığı yer ise sıradan bir yer değil kutsal toprakların üzerindedir. Şehitlerin efendisi Hz. Hüseyin (r.a)’ın yattığı şehirdir” diye konuştu.

660 DÖNÜMDE YAPILACAK 3 yılda tamamlanacak
Marmara Mühendislik Yapı A.Ş.’nin inşa ettiği Durrat Kerbela projesi 660 bin metrekarelik alanda 1260 villa, 3 okul, 2 cami, spor tesisleri, alışveriş merkezi ve sosyal tesislerden oluşuyor. 150 milyon dolar yatırım değerine sahip olan Durrat Kerbela projesinin 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Tamamlandığında Kerbela Şehri’nin çehresini değiştirmesi beklenen projenin ardından bölgede yeni projelerin de yapılması bekleniyor.

Yeni projelere ihtiyaç var
Irak’ta gerek Bağdat, gerekse Basra’daki tüm projelerin çok katlı konut projesi olmasına rağmen Durrat Kerbela’nın müstakil evlerden oluştuğuna işaret eden Elaneci, şunları söyledi:

“Bu durum projeye farklı bir gözle bakmamızı sağlıyor. Bu işin başarısı bizim başarımızdır. Biz bütün firmaları davet ediyoruz, gelsinler Irak’ta iş yapsınlar. Genç bir ülkeyiz, kalkınma zemini müsait, yeraltı kaynaklarımız fazla, devlet bütçesi her geçen gün büyüyor. Bu proje yeni Kerbela sayılır, eski şehrin yanında yeni bir şehir kuruluyor. Modern bir şehir ve hakikaten güzel bir başlangıç. Bu başarının devamını arzu ederiz, herhangi bir olumsuzlukta biz yardıma hazırız yeter ki isteyin.”
Kerbela Valisi Amalleddin Elhır ise, Durrat Kerbela’nın ilk olması nedeniyle büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, “Irak’ın başka projelere de ihtiyacı var ve bunları gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. İster Kerbela Grubu olsun, ister Marmara Yapı A.Ş, bu iki müessese birleşip, işbirliği içinde çalışırlarsa başarılı bir işe imza atacakları kesindir. Bizim iş ahlakı olan dürüst ve çalışkan herkese kapımız açıktır” dedi. Irak Başbakan Yardımcısı Ali Al Debbak da, “Marmara Yapı A.Ş ile başlattığımız bu projenin başarılı olacağına güvenimiz tamdır” diye konuştu.

İki kampanyayla başlatılıyor

Bosphorus City, Lagün, Aqua City 2010, İstanbul Sarayları ve Bursa Modern gibi temalı konut projeleriyle dikkat çeken Sinpaş GYO, ‘Yaşamaya başla’ kampanyasına başladı. Kampanya kapsamında iki farklı ödeme planı oluşturuldu. İlk seçenekte, yüzde 10 peşinat, 12 ay sonra yüzde 20 ara ödeme ve 24 ay sonra yüzde 10 ara ödeme ve geri kalan yüzde 60’ı ise banka kredisi olarak 120 aya kadar taksit imkanı veriliyor. İkinci seçenekte ise yüzde 40’ını peşin ödemek isterseler kalan yüzde 60 vade farksız 40 ay taksitle ödenebiliyor.

15 bin kişi yaşıyor
Sinpaş GYO projelerinde bugün itibariyle yaklaşık 15 bin kişinin yaşadığını Kurumsal İletişim ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Barış Ekinci, “Sinpaş GYO olarak, değişen konut anlayışına uygun projelerin hayata geçirilmesine öncülük ettik. Sinpaş GYO olarak 7 projemizde yaşam başladı. Şimdi projelerimizde ev sahibi olan binlerce aile için yaşamak demek artık mutlu ve huzurlu bir gelecek demek, tam anlamıyla yaşamaya başlamak demek. Kampanyamızın çıkış noktası da burası” dedi.
Sinpaş GYO Satış ve Satış Sonrası Hizmetlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Özkan Öztürk ise Bomonti Time ve The First Residence için de taleplerin devam ettiğini söyledi.

Peşin ödemede yüzde 10 İndirim

Türkiye'de ve yurtdışında bir çok projeye imza atan Denge İnşaat Mimarlık, 'kat karşılığı konut üretimi' kapsamında gerçekleştirdiği konut ve işyeri projelerini kapsayan bir kampanya başlattı.

Ekim ayında başlayan ‘sonbahar kampanyası’ ile farklı seçenekler sunan firma, Ataşehir projesinde konut değerinin yüzde 25'i için firma kredisi kullandırırken, ayrıca 18 ay ödeme kolaylığı sunuyor. Kalan rakam için ise anlaşmalı bankalarla 10 yıla kadar kredilendirme imkanı sağlanıyor. Tüm Kadıköy ve Bağdat Caddesi projelerinde ise peşin ödemelerde yüzde 10'a varan indirimler yapılıyor.

Denge İnşaat Mimarlık'ın geçtiğimiz mart ayında lansmanı yapılan ve bu tarihten itibaren 20 ay içinde teslim etmeyi planladığı ‘5 blok - 1 plaza' projesi de 35 milyon liralık yatırım bedeliyle hayata geçiriliyor. Bu projede toplam 140 daire ve 4 işyeri bulunuyor. Projede 1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 şeklinde değişen metrekarelerde hazırlanan daireler 275 bin lira ile 900 bin lira arasındaki fiyatlardan satılıyor. Bağdat Caddesi civarında bulunan projelerin metrekare fiyatı ise 5 bin liradan başlıyor.