Ekonomi İstanbul ray fakiri ve otobüs şampiyonu!

İstanbul ray fakiri ve otobüs şampiyonu!

08.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘Küresel Rakamlarla İstanbul’ raporuna göre İstanbul, Avrupa kentleri arasında, demiryolu ağı, doktor sayısı, internet hane erişimi, sinema koltuk sayısı gibi göstergelerde gerilerde iken, benzin, çay, kahve, et fiyatlarındaki pahalılık ile ön sıralarda.

İstanbul ray fakiri ve otobüs şampiyonu

İSMMMO’nun Avrupa İstatistik Kurumu, Eurocost International, Economics Intelligence Unit, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verileri baz alınarak hazırladığı rapora göre İstanbul, 276 Avrupa kenti arasında 686 bin kamyon stokuyla en fazla kamyonun olduğu dördüncü kent. Otobüs sayısı bakımından ise 115 bin otobüsle açık ara birinci durumda.

En pahalı 14’üncü kent
Rapora göre İstanbul yüz bin kişi başına raylı ulaşım uzunluğu bakımından 1.5 kilometre ile 174 Avrupa Birliği kent-bölgesi içinde en son sırada yer alıyor. Bin kilometre kare başına otoyol uzunluğu ölçüsü ile otoyol yoğunluğu açısından da İstanbul 294 kent-bölge arasında 73. durumda. Avrupa Birliği ve aday ülkelerin oluşturduğu 200 kent bölge için raylı ulaşımın uzunluğu toplamda otobanların 3.6 katıyken, İstanbul otoban uzunluğunun raylı ulaşım ağı ile uzunluğu hemen hemen aynı.
İstanbul, Avrupa’nın en pahalı 14. kenti durumunda. Rapora göre İstanbul bin kişi başına düşen sinema koltuğu sayısı bakımından 334 Avrupa kenti arasında, 307. sırada.

İnternet ve sağlıkta geride
İnternete erişimde ise İstanbul yüzde 57 ile 174 kent arasında 150. sırada yer alıyor. İstanbul sağlık göstergelerinin ön sıralarında yer alan 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı açısından da son sıralarda yerini alıyor. 228 istatistik bölge içerisinde bu değişkene göre 190. sırada yer alan İstanbul’da 100 bin kişi başına düşen doktor sayısı 199.