Ekonomi İstanbul'da 8 ilçe dönüşecek proje için ‘borsa’ kurulacak

İstanbul'da 8 ilçe dönüşecek proje için ‘borsa’ kurulacak

25.01.2011 - 00:13 | Son Güncellenme:

Fikirtepe'den sonra sırada dönüştürülecek sekiz yeni bölgenin daha olduğunu açıklayan Topbaş, 'menkul kıymetlendirme borsası' isimli modele dikkat çekti. Topbaş, bu model doğrultusunda gayrimenkul sahiplerine verilecek belgeyle 'tarihi yarımada' dahil imar haklarının alım-satıma konu olabileceğini söyledi

İstanbulda 8 ilçe dönüşecek proje için ‘borsa’ kurulacak

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, kentsel dönüşüm planlamaları hakkında açıklama yaptı. Küçükçekmece Bezirganbahçe, Zeytinburnu Sümer Mahallesi ve Kartal’da dönüşüme örnek model olabilecek çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Topbaş, gündemdeki Fikirtepe dönüşümü dışında pek çok noktada projeleri olduğu mesajını verdi. Rotanın Maltepe Dragos, Kağıthane Cendere Vadisi, Beyoğlu Perşembe Pazarı'na yöneleceklerini kaydeden Topbaş, dönüşümdeki üçüncü rotalarının ise Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Zeytinburnu ve Okmeydanı olacağını ifade etti. Topbaş, tüm bu çalışmalarla İstanbul'un üç-beş yıllığına şantiyeye döneceğini, ama medeni bir yaşam ortamında sağlıklı ve depreme karşı risksiz bir yapılaşmanın doğacağını belirtti.

Haklar satılabilecek
Bu çalışmanın beraberinde özel bir 'model'i de getireceğinin altını çizen Topbaş, 'Menkul Kıymetlendirme Borsası' ismindeki bu çalışmayı, İstanbul'un modern şehircilik ihtiyaçları doğrultusunda yeniden imar edecek kadar iddialı bir model olarak nitelendirdi. Uygulamayı dünyada bir ilk olarak gösteren Topbaş, gayrimenkul sektörüne büyük bir açılım getireceğine inandığı ve İstanbul'un kurtuluş reçetesi olacak kadar iddialı gördüğü modeli şu sözlerle anlattı:
"Mülk sahiplerinin imar hakkını devredebilmesi ve transfer edilebilmesi’ olarak tanımlayabiliriz. Menkul Kıymetlendirme Borsası ile bir alım-satım piyasası oluşacak. Bu yeni imar-yapı modellemesinde 'menkul kıymetlendirme belgesi' adını verdiğimiz inşaat piyasasını hareketlendirecek yeni bir enstrüman olacak.

Kaynağı kendi içinde
Gayrimenkul sahiplerinin ellerindeki bu belgeyle haklarını transfer edebilecek ve imar hakkını devredebilecek. İmarlaşmanın sakıncalı olduğu bölgelerde yapılaşma izni olanların, bu haklarını satabilmeleri ve imarın daha yüksek olduğu bölgelere transfer edebilmelerini içeren imkânla İstanbul’un kentsel dönüşümünde yeni çıkar yol aranacak. Yani, emsal artışından kaynaklanan ancak tarihi yarımada gibi bölgelerde yükseklik ve yoğunluk sınırlaması sebebiyle kullanılamayan imar hakları bu sertifikayla başka bölgelere kaydırılabilecek."
Projenin en önemli noktalarından biri olarak, parsellerin birleştilerek daha fazla imar hakları alabilmeleri üzerine kurulu olmasını gösteren Topbaş'ın altını çizdiği konulardan biri de modelin kendi kaynağını kendi içinde oluşturan ve karşılıklı rızaya dayalı yapısı oldu.

Haberin Devamı

‘SAĞLAM YAPI STOĞU BİLE 2. DEPREM KUŞAĞINA GÖRE’
* İstanbul, binlerce yıllık kültürel ve sosyal altyapısını mimari dokusuyla birlikte 1950'li yıllarda kaybetti. İstanbul, bu acıyı halen yaşıyor.
* Bugün 1 milyon 200 bin binanın çoğu yeterli donanıma sahip değil ve kaçak yapılardan oluşuyor.
* Stoğun yüzde 57’sini yasal ve teknik prosedürleri yerine getiremeyen ruhsatsız yapılar oluşturuyor.
* Sağlam yapı stoğu ise 2. deprem kuşağının standartlarına göre yapılmış durumda. Yani, İstanbul’un yarısından fazlası yaşam kalitesi düşük ve deprem riskine hazırlıksız konutlardan oluşuyor.

'FİKİRTEPE, ANA MODEL OLACAK'
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 'Menkul Kıymetlendirme Borsası'nın uygulanacağı ilk dönüşüm projesi olan Fikirtepe'de toplam 1 milyon 500 bin metrekare proje çalışması ve imar düzenlemesinin yapılacağını vurguladı.
Fikirtepe'de uygulayacakları planı, 5998 sayılı kanun çerçevesinde geliştirdiklerini kaydeden Topbaş, bu arada kanuna bağlı olarak tamamen yeni bir model uyguladıklarının altını çizdi.

Haberin Devamı

Nereler dönüştü?
Küçükçekmece Bezirganbahçe
Zeytinburnu Sümer Mah.

Nereler dönüşecek?
Esenler
Güngören
Küçükçekmece
Zeytinburnu
Okmeydanı
Maltepe Dragos
Kağıthane Cendere Vadisi
Beyoğlu Perşembe Pazarı

Nereler dönüşüyor?
Fikirtepe
Kartal

BEŞ ADIMDA MENKUL KIYMETLER BORSASI NASIL İŞLEYECEK
1- Kadir Topbaş'ın tanımlamalarına göre, borsa, isteyen mülk sahiplerinin imar hakkını devredebilmesi ve transfer edebilmesi esasına dayanıyor.

2- Dönüştürülecek bölgede gayrimenkul sahiplerine 'menkul kıymetlendirme belgesi' isimli bir belge verilecek.

3- Bu belgeye sahip olanlar imarlaşmanın sakıncalı olduğu ama, yapılaşma izni olan bölgelerdeki haklarını satabilecekler.

4- Yine bu belge sahipleri imarın daha yüksek olduğu bölgelere transfer olabilecekler.

5- Belge sahibi tarihi yarımada yaşıyor ve yükseklik yoğunluk sınırlamasıyla karşı karşıya ise bu sertifikayla başka bölgelere kayabilecek.