Ekonomi İşte 25 milyar TL ‘değerli’ destek

İşte 25 milyar TL ‘değerli’ destek

02.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Berat Albayrak üretimi desteklemek için Hazine garantili 25 milyar liralık KOBİ Değer Kredisi - 2’nin müjdesini verdi. 6 ayı anapara ödemesiz, 36 ay vadeli kredilerde aylık faiz yüzde 1.54.

İşte 25 milyar TL ‘değerli’ destek

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ Değer Kredisi - 2’yi devreye aldıklarını belirterek, Hazine garantili, toplamda 25 milyar liralık yeni paketin tüm KOBİ’lere hayırlı olmasını temenni etti.

Haberin Devamı

Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, geçen hafta yeni bir KOBİ paketi açıklayacakları yönündeki sözlerini anımsatarak, “Geçtiğimiz hafta müjdeyi vermiştik. Bugünden itibaren KOBİ’lerimiz için KOBİ Değer Kredisi-2’yi devreye alıyoruz” ifadesini kullandı.

Hazine garantili toplamda 25 milyar liralık yeni paketin tüm KOBİ’lere hayırlı uğurlu olmasını dileyen Albayrak, destek olan bankalara da teşekkür etti.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), KOBİ Değer Kredisi-2 paketine 17 bankanın iştirak ettiğini duyurdu.

TBB’den yapılan açıklamaya göre, ülkedeki üretim ve ticaret başta olmak üzere, tüm sektörlerde faaliyet gösteren ekonominin can damarı olan KOBİ’lere yönelik uygun koşullarda finansman imkanı sunan KOBİ Değer Kredisi, 2019 yılı başında 14 bankanın katılımıyla uygulamaya alınmıştı. Bu paket ile kısa sürede yaklaşık 80 bin 269 KOBİ, toplam 25 milyar TL likidite imkânına sahip oldu. KOBİ’lerin bu pakete yoğun ilgisinin devam etmesi ile kapsam genişletildi. “KOBİ Değer Kredisi-2” isimli yeni kredi paketi hazırlandı.

Haberin Devamı

Kim yararlanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 20 milyar TL’lik kefalet desteği ile toplam 25 milyar TL kredi hacmi oluşturulması amaçlandı. Gelecek hafta kullanıma açılacak pakete 17 banka iştirak etti. KOBİ Değer Kredisi-2 paketinden, sektör kısıtı olmaksızın 125 milyon TL’ye kadar cirosu olan KOBİ niteliğine sahip işletmeler faydalanabilecek.

Krediler, ciro ve faaliyet alanına göre değişmek üzere azami 1.5 milyon TL’ye kadar kullanılacak. Kredilere Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti sağlanacak. Kredilerde vade, 6 ayı anapara ödemesiz, toplam 36 ay olarak belirlendi. Kredilerde aylık yüzde 1.54, yıllık yüzde 18.48 faiz oranı uygulanacak.

‘Vitesimizi yükseltiriz’

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, KOBİ Değer Kredisi-2 paketine ilişkin, “Finansmanda ve teşvikte fırsatlar en üst düzeye çıktı. KOBİ’ler bunu kullanacak üretim vitesini yükseltecektir. Tüm bu adımların olumlu yansımalarını önümüzdeki dönemde net şekilde hissedeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Berat Albayrak liderliğindeki ekonomi yönetiminin piyasaları büyük hassasiyetle takip ettiğini ve proaktif önlemlerle iş dünyasının önünü açtığını aktaran Avdagiç, şunları kaydetti:

“Birbiri ardına doğru müdahaleler sayesinde, ekonomimiz her gün daha da güç kazanıyor. Firma başına 1.5 milyon TL’ye varan finansman olanağı özellikle stoklarını yerine koymak, yatırımlarını tamamlamak, işlerini büyütmek isteyen KOBİ’lerimiz için çok güçlü bir destek.”

Sanayi üretimini ateşleyecek

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, KOBİ Değer Kredisi-2 paketi için, “Bu paket, reel sektöre moral vererek üretimi canlandıracak” açıklamasını yaptı.

Sanayiciler olarak finansal piyasalarda sağlanan bu dengelenmenin ardından artık sıranın reel sektöre geldiğini bir süredir çeşitli vesilelerle ifade ettiklerini anımsatan Bahçıvan, “Özellikle finansal faktörler nedeniyle üretimde yaşanmakta olan sıkıntılara da önlemler alınarak, bu alanda da bir dengelenme oluşturulması ihtiyacına dikkati çekiyorduk. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın bugün KOBİ’lerimiz için açıklamış olduğu KOBİ Değer Kredisi-2 paketini bu anlamda çok anlamlı ve değerli bir adım olarak görüyoruz. Toplamda 25 milyar TL’lik bu yeni paketin 17 bankamızın desteği ve katılımıyla uygulamaya konacak olması ise reel sektörümüze ayrı bir güven ve motivasyon sağlayacaktır. Bu değerli katkıyı, sanayi sektörümüzde üretimin canlanmasını sağlayacak bir ateşleyici olarak değerlendiriyoruz” dedi.