Ekonomi İşte dünyanın yolsuzluk haritası

İşte dünyanın yolsuzluk haritası

26.10.2010 - 18:19 | Son Güncellenme:

Uluslararası Saydamlık Örgütü, 15’nci Yolsuzluk Algılama Endeksi’ni açıkladı. Endeks ülkelerin yolsuzluk açısından uluslararası kamuoyundaki algılanış biçimini ortaya koydu. Türkiye geçen yıl 180 ülke arasında 61’nci sıraya yerleştiği Endeks’te bu yıl 178 ülke arasında 56’ncı oldu. Böylece 5 sıra daha iyi duruma gelen Türkiye’nin puanı ise 4.4 olarak aynı kaldı. Kurum 5’in altındaki puanları sorun olarak gördüğünü açıkladı. -Endeks’te ABD 19’ncu sıradan 22’nci sıraya gerileyerek olumsuz bir konum sergiledi.

İşte dünyanın yolsuzluk haritası

Türkiye, Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün (Transparency International) 2010 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde bu yıl daha iyi bir duruma yükseldi. Geçen yıl 180 ülke arasında 61’nci sırada bulunan Türkiye, bu yıl 56’ncı oldu. 0 puanın "en kötü", 10’un "en iyi" sayıldığı Endeks’te Türkiye, 4.4 ile geçen yılki puanını korumuş oldu.

Uluslararası Saydamlık Örgütü, 15’nci Yolsuzluk Algılama Endeksi’ni (Corruption Perception Index?CPI) açıkladı. Türkiye ülkelerin yolsuzluk açısından uluslararası kamuoyundaki algılanış biçimini ortaya koyan Endeks’te geçen yıl 180 ülke arasında 61’nci sıraya yerleşmişti, bu yıl ise 178 ülke arasında 56’ncı oldu. Böylece 5 sıra yükselerek daha iyi durumda görüldü. Türkiye geçen yıl aldığı 4.4 yolsuzluk algılama puanını ise bu yıl da korudu. Endeks’in bir başka özelliği birden fazla ülkenin aynı sırayı paylaşması. Örneğin Türkiye geçen yıl Küba ile 61’nci sırayı paylaşmıştı. Türkiye’nin bu yıl 56’ncı sırayı paylaştığı "endeksdaş" ülkeler ise, Namibya ve Malezya.

Sıra yükselmesi Türkiye’nin üzerindeki bazı ülkelerin daha kötü bir algılamayla karşılaşması ve ülke sayısındaki azalmadan kaynaklandı. Endeks’in açıklamasında "Tek tek ülkeler için kaynak anketlerin aynı kaldığı ve bu kaynaklardan yarıdan fazlasında daha da pekiştirmelerin yapıldığı yerlerde yolsuzluk algılamasında reel değişiklikler tanımlanabilir. Bu ölçütten yararlanarak 2009-1010 arası puan iyileşmeleri Butan, Şili, Ekvador, Makedonya, Gambia, Haiti, Jamaika, Kuveyt ve Katar için sağlandı. Aynı şekilde 2009’dan 2010’a Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Madagaskar, Nijerya ve ABD için puanlarda bir düşüş belirlendi" denildi. ABD geçen yılın Endeksi’nde 7.5 puanla 19’uncu sıradaydı, bu yılın Endeksi’nde ise 7.1 puan ile 22’nci sıraya düştü.

-5’İN ALTI SİNYAL VERİYOR-

Haberin Devamı

2010 YAE’de Danimarka, Yeni Zelanda ve Singapur 9.3 puan ile ilk sırayı paylaştılar. Genellikle yörelerinde bir çatışma yaşanan istikrarsız hükümetler ağırlıklı olarak Endeks’in dibinde bulunmayı sürdürdü. Afganistan ve Myanmar 1.4 puan ile Endeks’in sondan ikinciliğini paylaşırken, son sıraya 1.1 yolsuzluk algılama puanıyla Somali yerleşti.

Uluslararası Saydamlık Örgütü (Transparency International) Başkanı Hugette Labelle Berlin’de düzenlediği basın toplantısında sıralama hakkında bilgi verdi. 178 ülkeden üçte birinin 5 puanın altında puan aldığını kaydeden Labelle, durumun ciddi bir yolsuzluk sorununa işaret ettiğini kaydetti.

-YOLSUZLUĞUN VE BURADAN GELEN PARANIN GİZLENDİĞİ YER OLMAMALI-

Haberin Devamı

Değişik ekonomik ve çevresel sorunlar yanında hükümetlerin yolsuzlukla mücadelede çok daha fazla ilerleme sağlaması gerektiğini belirten Labelle, "Yolsuzluğun devam etmesi kabul edilemez, en yoksul ve en savunmasız insanlar yolsuzluğun dünya çapındaki sonuçlarına maruz kalmayı sürdürüyor. Var olan hukukun ve kanunların uygulanmasını daha çok görmek ihtiyacındayız. Yolsuzluğun ve buradan elde edilen paranın gizlendiği hiçbir yer olmamalı. Sonuçlar dünya çapında yolsuzlukla mücadele yönetiminin güçlendirilmesi için daha büyük çaba gerektiğini gösteriyor" dedi.

2010 Yolsuzluk Algılama Endeksi’nin dikkati çeken özelliklerinden bazıları şöyle: -Endekste bu yıl 178 ülke kamu sektörleriyle ilgili yolsuzluk algılama düzeyine göre sıralandı, konuya ilişkin sıralama uzman değerlendirmeleri ve görüşleri ortaya koyan anketlere göre yapıldı. Uluslararası Saydamlık Örgütü, Endeks’in ülkelerdeki yolsuzluk ve yıkıcı etkilerine dikkat çekilmesi açısından yardım sağlayacağını belirtti.

-İlk üç ülkeden sonra Finlandiya, İsveç, Kanada, Hollanda, Avustralya, İsviçre ve Norveç yolsuzlukla mücadelede başarılı diğer ülkeler arasında yer aldı.

-Endeks’te Türkiye’nin üzerindeki 10 ülke iyiden kötüye şöyle sıralandı: Litvanya, Makau, Bahreyn, Şeysel Adaları, Macaristan, Ürdün, Suudi Arabistan, Çek Cumhuriyeti, Kuveyt, Güney Afrika.

-Endeks’te Türkiye’nin hemen ardında bıraktığı 10 ülke ise iyi puandan kötü puana göre şöyle: Letonya, Slovakya, Tunus, Hırvatistan, Makedonya, Gana, Samoa, Ruanda, İtalya, Gürcistan.