Ekonomi İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

11.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ programı ile enerji sektörüne büyük katkılar sunan ‘muhteşem enerjili’ kadınlar ödüllendirildi.

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

Milli enerji politikasıyla enerji sektöründeki yüksek dışa bağımlılık oranını azaltmak için önemli çalışmalar yapan Türkiye, bu alanda ciddi katkılar sağlayan kadınlarla adımlarını daha hızlı atıyor. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın bu yıl ilkini düzenlediği ‘Türkiye’ye Enerji Veren Kadınlar’ ödül programı bu hedef için önemli bir yapı taşı oldu. Programda Türkiye’nin enerji ve maden sektöründe ‘muhteşem’ kadınları ödüllendirildi.

Haberin Devamı

Bu muhteşem ‘enerjili’ kadınlar sadece profesyonel iş hayatında değil, üniversitelerinde, evlerinde, köylerinde ülke coğrafyasının her yerinde Türkiye enerjisine katkı sunuyor.

Pozitif ayrımcılık

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Enerji bakanlığı olarak kadın çalışan oranının istediğimiz oranda olmadığı bu sektörde sizlere pozitij ayrımcılık yapacağımızı taahhüt ediyorum’ ifadelerini kullanırken, Türkiye’nin büyük hedefleri olan enerji ve maden sektörlerinde bu büyük hedeflerin kadın-erkek hep birlikte başarılacağına vurgu yaptı.

Jüride güçlü kadınlar

Enerji ve maden sektörlerinde çalışan, katkı sağlayan kadınların ödüllendirildiği programın ilkine kısa sürede yoğun katılım oldu. 200’ün üzerinde başvuruyu Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın başkanlığındaki jüride Demirören Holding Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Demirören Oktay, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Nilüfer Bulut, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Vitol Türkiye Üst Yönetim Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi Erişah Arıcan ve devlet sanatçısı Hülya Koçyiğit değerlendirdi.

Haberin Devamı

Guinness Rekorlar Kitabı’na girdiler

Türkiye’ye kazandırdığı başarılarla birçok gurur yaşatan Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı, kazandığı 2 Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonluğu, 3 Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 Top Teams Kupası Şampiyonluğu ve 1 Challenge Cup Şampiyonluğu ile “Türkiye’nin uluslararası alanda en çok kupa kazanan takımı” unvanına sahip.

Tüm kupaları namağlup kazandı

Vakıfbank, “Üst üste en çok resmi maç kazanan voleybol takımı” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmasının yanında 2013’te kazandığı beş kupayla “Bir voleybol takımının kazanabileceği tüm kupaları namağlup kazanan” tek takım oldu. 2017’de Avrupa Şampiyonlar Ligi ve Dünya Kulüpler Şampiyonası Şampiyonluğunu kazanan Vakıfbank, aynı yıl Kupa Voley’e uzanarak kırılması zor bir rekora imza attı.

Haberin Devamı

Adaylardan Nurten Öztürk ise OPET Petrolcülük AŞ’nin kuruluşunda yer aldı. Öztürk, tuvalet temizliğini Türkiye geneline yaymayı amaçlayan “Temiz Tuvalet Kampanyası”, uzun vadeli ağaçlandırma girişimi olan “Yeşil Yol Projesi”, köylerde bilinçlenmeyi hedefleyen “Örnek Köy Projesi”, tarihi Gelibolu Yarımadası’nın düzenlemesini içeren “Tarihe Saygı Projesi” ve güvenli trafik kültürü programı “Trafik Dedektifleri Projesi” ile 20 milyondan fazla insanın hayatına dokunmayı başardı.

Adaylardan Neslihan Akça da, eşinin yaşadığı sorunların ardından ehliyet alıp, eşinin kamyonu ile 1973’te nakliyeciliğe başlarken, çocuklarıyla birlikte işini büyüterek 535 araçlık bir filoya sahip oldu. Nakliye, geri dönüşüm ve inşaat gibi sektörlerin ardından yerel televizyon, gazete ve radyoyu grubunu da bünyesine kattı. Neslihan Akça, yıllık 300 milyon liralık cirosu ve bin çalışanına sahip Denizli’nin en büyük şirketlerinden birini yönetiyor.

GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLÜ

Törende en büyük alkışı ‘Girişimcilik Ödülü’nü kazanan Zümran Ömür aldı. Ömür’e ödülünü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya takdim etti.

Haberin Devamı

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar
Yılın girişimcisine büyük alkış geldi

Bu kategorinin kazananı Zümran Ömür, henüz köyden bile çıkmamış olan kadınların toplumda yer alması, kendi ayakları üzerinde durması amacıyla Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’ni kurdu. Köylerindeki bitki çeşitliliğinin farkında olan dernek üyeleri ile uzman hekimler getirerek 35 tıbbi bitki üzerinde çalışma yapıp, hangi bitkinin ne zaman toplanacağını, neye şifa olduğunu, krem yapmayı, yağ çıkartmayı öğrendiler. Ömür ayrıca, 32 çeşit peynirin gelecek nesillere aktarılabilmesi için peynir müzesi kurdu. Ömür’ün başkanlığını yürüttüğü dernekteki kadınlar, iletişim kursları, sağlık, beslenme eğitimleri alıyorlar. Dernek çatısı altında yürütülen ekoturizm faaliyetleri için de kadınlar 1 yıl süreyle Fransızca öğrendi.

Kategorinin adaylarından olan Başak Taşpınar Değim ise nakliyat, tamirci, marangozluk gibi hizmetleri iyi yapan kişilere ulaşmanın zorluğunu fark edip esnafla ona ihtiyacı olan müşteriyi bir araya getirecek armut.com‘u kurdu. 50 bin lira sermaye ile kurulan armut.com, Mattermark tarafından Türkiye’nin en hızlı büyüyen 5 internet sitesi girişiminden biri olarak seçildi.

Haberin Devamı

Diğer aday Duygu Yılmaz da, zeytin çekirdeğinden plastik üretme hayalini gerçekleştirmek için İTÜ Kuluçka Programı’na kayıt oldu. Almanya’daki eğitimi ardından, aldığı yatırım desteğiyle zeytin çekirdeğinden ve çeşitli biyoatıklardan, doğada kaybolabilen biyoplastik madde üreten Biolive şirketini kurdu. Zeytin özütünden antimikrobiyal bioplastik yüzeyler üretme projesi ile Los Angeles’ta düzenlenen Clean Tech Open Forumu’nda da ülkeler arası kategoride uluslararası birincilik ödülü kazandı.

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

Yüzyılın projesi’nin yürütücüsü oldu

‘Akademi Ödülü’nün kazananı Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nano Mühendislik Programı Öğretim Üyesi Selmiye Alkan Gürsel oldu. Alkan Gürsel, enerji alanında Yakıt Pilleri, Lityum İyon Piller ve Lütyum hava pilleri konularında çalışmalar yapıyor. Üstün özellikli grafen malzemesinin, yakıt pillerinde katalizör desteği olarak kullanılması, modifiye edilmesi ve grafen esaslı elektrotların üretimi konularında önemli projelere imza atan Alkan Gürsel, Avrupa Birliği 7. Çevre Programı Bilgi ve İletişim Teknolojileri alanında “yüzyılın projesi” olarak adlandırılan Grafen Projesinde Türkiye’den yürütücü ve irtibat noktası olarak yer aldı.

Seda Keskin Avcı ise Koç Üniversitesi öğretim görevlisi. Keskin Avcı, yeni nesil nano-gözenekli malzemelerin enerji uygulamalarındaki potansiyelinin belirlenmesi, temiz enerji kaynaklarının elde edilmesi, hidrojenin enerji amaçlı geri kazanımı ve depolanması üzerine çalışıyor. Avcı, Avrupa Araştırma Konseyi Başlangıç Fonuna mühendislik alanında layık görülen ilk ve tek Türk bilim kadınıdır.

Adaylardan Ege Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şule Erten Ela’nın güneş enerjisinden elektrik, güneş enerjisinden yakıt ve depolama alanlarında uluslararası düzeyde çalışmaları var. Yaptığı çalışmalarla dünyanın önde gelen bilim adamları tarafından araştırmalara davet edilen Ela, Almanya’nın en prestijli ödülü Alexander von Humboldt Ödülü, Türkiye Bilimler Akademisi Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödüllerinin de sahibi.

Enerji sektöründe ‘engelleri’ kaldırıyor

Kategorinin kazananı Rahime Meydan, Aksa Doğalgaz Şirket Müdürü unvanıyla Bayburt ve Gümüşhane illerinde görev yapıyor. Meydan, doğal gaz dağıtım ve elektrik dağıtım şirketlerinin ilk ve tek kadın Şirket Müdürü. Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için, başlattığı “Can Yoldaşı” projesi ile “Doğal Gaz Acil Hattı”nı ve Çözüm Merkezi’ni arayan engelli abonenin talebini anlatmasını beklemeden, doğal gaz acil ekiplerinin olay yerine yönlendirilmesini başlattı. Bu proje kapsamında tüm saha çalışanlarına işaret dili eğitimi aldırdı.

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

Çevreye duyarlı

Kategori adaylarından Aysun Kayan, LPG ve akaryakıt sektörünün ilk kadın terminal müdürlerinden. Kayan, kadınların tehlike sınıfı yüksek ve zorlu görevlerde de başarılı olabileceğini kanıtlayan örnek bir yönetici. Tehlikeli maddelerin karayolu ile taşınması, büyük endüstriyel kazaların kontrolü, ISO 9001, Kimya Sektöründe Tehlike ve İşletilebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi konularında aktif rol almış ve akademik eğitimi haricinde çevreyle ilgili sonradan aldığı eğitimle de duyarlılığını işine yansıtıyor.

Tehlikeli görevde

Adaylardan Zahide Yılmaz da, 2011 yılından beri AKEDAŞ ile elektrik dağıtım sektöründe çalışmaya başlarken, İşletme Şefi olarak görevine devam ediyor.

Yılmaz’ın işi “Çok Tehlikeli Sınıfta” yer alıyor. Erkek çalışanların yoğun olduğu elektrik dağıtım sektöründe hizmet veren Yılmaz, birçok fabrikanın yer aldığı ve 9500 aboneye sahip bir bölgeye kesintisiz enerji sağlamak için çalışıyor. Yılmaz, elektrik direklerine tırmanarak arıza gidermek gibi birçok tehlikeli görevi yerine getirerek bu alandaki önemli kadın örneklerden birini teşkil ediyor.

Yerli kaynakla yerli enerji için çalışıyor

Kategori kazananı ODTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü’nde görev yapmakta olan Nevin Selçuk, termik santrallerde akışkan yatak yakma teknolojileri alanında uluslararası 126 makaleye imza atmıştır. Park Termik Elektrik Santrali ve Ticaret AŞ bünyesinde çalışan Selçuk, asfaltit yakıtlı, ileri teknoloji akışkan yatak kazanlı Silopi Termik Santralin kurulumunda sağladığı bilimsel yaklaşım ile ülkemizde ve dünyada örneği bulunmayan, yerli kaynağımız olan asfaltitin yakıt olarak kullanıldığı, çevre dostu ve verimli bir termik santralin ülkemiz ekonomisine kazandırılmasında önemli rol oynadı.

İşte Türkiye’ye enerji veren kadınlar

Adaylardan Esan Genel Müdürü olan Serpil Demirel ise, İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünün tüm çalışanlara kazandırılması amacıyla; Güvenli madencilik için bir kültür değişim çalışması olan “Hedef Sıfır Kaza” projesini gerçekleştirdi. Demirel, ayrıca “Renkleri Koru”, “Esan İyilik Koşuları”, “Kimsesiz Çocukların Sosyal Hayata Kazandırılması” sosyal sorumluluk projelerine imza attı.

Adaylardan IC İçtaş Enerji Yatırım Holding - İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olan İlkşen Çetintaş, “Cinsiyet Eşitliği”ne dönük farkındalığın arttırılması projelerine liderlik ederek, kadınların her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini ve güçlenmelerini hedefleyen aktif sorumluluklar üstleniyor.