Ekonomi İstihdamda gaza basalım

İstihdamda gaza basalım

03.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin işgücünün en hızlı arttığı ülkelerden biri olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun yeterli olmadığını belirterek, “İstihdamda gaza basalım” mesajını verdi

İstihdamda gaza basalım

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyada işgücünün en hızlı arttığı ülkelerden biri olduğunu belirterek, “İstihdamda gaza basalım” çağrısında bulundu.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 75’inci Genel Kurulu’nda iş insanlarına hitap eden Erdoğan, başlatılan istihdam seferberliğinin ardından ilk çeyrekte öncü verilerin istihdamda 100 bin kişilik artışa işaret ettiğini söyledi.

Seferberliğin başlangıcında 1.5 milyon TOBB üyesinin her birinden 2 yeni istihdam sağlama sözü aldıklarını, 2.5 milyonluk ilave istihdam için yola çıktıklarını hatırlatan Erdoğan, öncü verilere atıfta bulunarak, “Yeniden yükselişe geçtiğimizi göstermesi bakımından önemli bir rakam, ama yeterli değil. Gaza basalım” dedi.

Erdoğan, önceki gün TÜSİAD ile görüşmesinde de istihdam konusunun gündeme geldiğini de vurgulayarak, diğer sivil toplum kuruluşlarına da istihdam çağrısı yapacaklarını açıkladı.

Yükseliş trendi

Son dönemde piyasalarda konuşulan Merkez Bankası’nın rezervleri konusuna da değinen Erdoğan, Ak Parti iktidarının ilk yıllarında Türkiye’nin IMF’ye borcu sıfırlandığı zaman Merkez Bankası’nın rezervinin 27.5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Şu anki rezervin bununla mukayese edilemeyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Bazı sirk cambazları döviz rezervine yönelik gayri samimi açıklamalarla bir psikolojik olumsuz hava oluşturma gayreti içinde” dedi.

Erdoğan, tüm sorunların çözülmediğini, özellikle kur, faiz ve enflasyonu mutlaka hedeflere uygun seviyelere indirmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Seçim döneminin geride kaldığını ve tüm vakit ve enerjileriyle yeniden icraata yoğunlaştıklarını söyleyen Erdoğan, şunları kaydetti:

“Esasen tüm göstergeler yeniden yükseliş trendine girildiğine işaret ediyor. Yaptırım tehditleri, Türkiye ile ontolojik sorunu olan çevrelerin boş durmayacağını da açıkça gösteriyor. Ama artık biz de onların numaralarını çözdük, nasıl tedbir alacağımızı öğrendik. Bundan sonra artık öyle çok can yakıcı dalgalanmaların ortaya çıkması kolay kolay mümkün değildir.”

Yatırıma güvence

Genel Kurul’a TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan sonra hitap eden Erdoğan, Hisarcıkoğlu’nun konuşması sırasında iş dünyasının talepleri olarak dile getirdiği konulara tek cümleyle yanıt verdi.

Erdoğan, gerek Hisarcıklıoğlu’nun gerekse de iş dünyasının diğer temsilcilerinin kendisine ve bakanlara her zaman ulaşıp her türlü konuyu aktarabildiğini ifade ederek, “Bu talepler buranın konusu olacak bir mesele değil” dedi.Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bir cumhurbaşkanına ve bir yönetime sahip olduğunuz gerçeğini unutmayın. Yatırıma engel çıkaran karşısında beni bulur. Tüm adımlar serbest piyasaya göre atılacak.

Savunma sanayi ve Türkiye’nin Otomobili gibi stratejik alanlarda finansman imkanları çeşitlendirilecek.”

İstihdamda gaza basalım

Hasattan önce hububat fiyatı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk defa hasat öncesi hububat alım fiyatlarını açıkladı. Gıda güvenliğinin önemini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’de tarımsal üretiminin bu yıl, en az geçen yılki düzeyde olacağını öngördü. Hububat alım fiyatlarını açıklayan Erdoğan şunları söyledi:

“TMO tarafından geçen yıl ton başına 1050 liradan alınan sert ekmeklik buğdayın fiyatı bu yıl yüzde 29 artışla ton başına 1350 lira oldu. Kaliteli buğdaya yüzde 4 prim verilecek ve tonu 1400 liradan alınacak. Arpa alım fiyatı yüzde 33 artışla ton başına 1100 lira olarak belirlendi. Çiftçiye ayrıca 200 lira prim ve mazot desteği sağlanacak.”

‘Bizi yüksek faizden kurtarın’ çağrısı...

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının en büyük sıkıntısının finansmana erişim ve yüksek faizler olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı’nın yüksek faize karşı duruşunun kendilerine cesaret ve umut verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“Finansman desteklerinin devam etmesini arzu ediyoruz. Finansman sıkıntısının önemli bir nedeni de kamuda bekleyen alacaklarımız. Bunlar zamanında ödenmediği için bankaların eline, insafına kalıyoruz. Bizi bankaların eline düşürmeyin, yüksek faize mahkum etmeyin.”

İş dünyasının pek çok talebini dile getiren Hisarcıklıoğlu, salondan en fazla alkışı şu talepleri sıralarken aldı:

90’ların kötü mirası peşin vergiyi kaldıralım.

Kamuya 3 kuruş borcumuz olsa hesaplarımız bloke oluyor. Bu konuya el atılmalı.

Oda ve borsa başkanlarıyla yönetimleri ve meclis üyeleri yeşil pasaportu fazlasıyla hak ediyor. Bu konu yeniden ele alınmalı.

Kıdem tazminatında reel sektöre ilave yük gelmemeli, çalışma barışı bozulmamalı, tam mutabakat aranmalı.

İşçi işveren uyuşmazlıklarında 5 yıllık zaman aşımı süresi çok uzun, kısaltılmalı.

Vergi ve ihracat şirketlerin genel merkezlerine değil, hangi ilden çıkmışsa oraya yazılmalı

SEBZE MEYVEYE KÖKLÜ ÇÖZÜM

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tanzim satışlara da değinerek, şöyle konuştu:

“24 Haziran seçimlerinden bu yana milletimizin sebze ve meyve fiyatlarının aşırı yükselişiyle ilgili şikayetlerine kulak vererek, kısa vadeli bir çözüm olarak tanzim satış formülünü geliştirdik. Bu konuyla ilgili daha köklü çözüm hazırlıklarımız da sürüyor.”

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Seçimin birkaç ay öncesinde geçmişte de olduğu gibi patates, soğan meselesini neyle izah edeceğiz? Ondan sonra bütün bu patatesin, soğanların hepsinin nasıl çürütüldüğünü, o depolardan, ambarlardan nasıl çıkarılıp çöplüklere götürüldüğünü hep birlikte gördük.

Son yıllarda maruz kaldığımız tüm saldırılar, şahsımızı değil doğrudan doğruya Türkiye’yi, 82 milyonun tamamını can evinden vurmayı amaçlamaktadır.”

NOTLAR

1919 - 2019 aynı heyecan

- Milli mücadelenin 100’üncü yılında gerçekleştirilen genel kurulda bu vurgu ve tema baskındı.

- Genel Kurul’un yapıldığı salonda duvarlara şöyle yazılmıştı:

- 1919 - 2019 aynı ruh, aynı heyecan.

- Birliğimiz ebedi gündemimiz ekonomi.

- Geçmişimiz bir, geleceğimiz bir.

- Geçmişi unutmadan geleceğe koşuyoruz.

- İstiklal ve istikbal birlikten doğar.

- Yüzyıllık mücadele, yüzyıllık gurur.

- Genel Kurul’a 4 bini aşkın iş insanı katıldı.

- Halen görevde olan bakanların yanı sıra eski bakanlar, Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım, Bülent Arınç ve Cemil Çiçek de genel kuruldaydı.

- Genel kurul sırasında TOBB’un faaliyetlerini anlatan kısa bir film de gösterildi. Bu filmde Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafı gösterildiği sırada salondan çok büyük alkış yükseldi.

- Yine filmde “Milletin birliği ve beraberliğinde sorumluluk almaya hazırız” denildiği sırada TOBB Başkanı’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli ile ayrı ayrı görüntüleri yer aldı.

- Genel Kurul’da divanı yönetim Cengiz Kaptanoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Kaptanı derya” olarak hitap etti ve Türkiye’nin koster filosunun yenilenmesi talebini dile getirdi.