Ekonomi ‘İstikrar ve verimliliğe odaklanalım’

‘İstikrar ve verimliliğe odaklanalım’

06.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski, “Bir ekonominin kalkınması ancak ve ancak reformlarla gerçekleşebilir” dedi.

‘İstikrar ve verimliliğe odaklanalım’

Türkiye’nin son 4 yılda oldukça yoğun bir siyasi gündemle karşı karşıya kaldığını, bu süreçte ekonomik sorunlara hep kısa vadeli çözümler üretilmeye çalışıldığını belirten Kaslowski şöyle devam etti: “Kalkınma ancak ve ancak reformlarla gerçekleşebilir. Hepimiz kısa vadeli politikaların sürdürülebilir büyüme sağlamadığını, kuru artırmanın rekabet gücünü artırmadığını gördük. Artık ekonomide sadece iki konu olmalı, istikrar ve verimlilik.”

Haberin Devamı

Sorunlu krediler

Finansal istikrarı sağlamak için mevcut birikmiş döviz cinsinden borçlar için de bazı çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Kaslowski şöyle devam etti:

“Bunların bir kısmı açık döviz pozisyonlardan dolayı sorunlu krediye dönme potansiyeli taşıyor. Bunlar tespit edilip banka bilançolarından çıkarılması için gerekli mekanizmalar oluşturulmalı. Bankacılık sektörünün elindeki kaynakları en verimli alanlara aktarabilmesi, taze kredilerle ekonominin sağlıklı büyümesini sağlayabilmesi için sorunlu kredilerle ilgili somut adımların aciliyet kazandığına inanıyoruz. Önemli olan geçmişteki tercihlere takılmadan, en kısa sürede, bugün doğru olanı yapmaktır. Finansal istikrarı sağlayacak güvenilir, bütüncül bir programı ortaya koyabilirsek, en kırılgan ülkeler listesinden çıkacağımız gibi, sürekli kurlara bakmak zorunda da kalmayacağız. Çünkü kalıcı düşük enflasyon ve borçları azaltıcı bir program varsa, kurla ilgili de bir sorun kalmayacaktır. Yatırımcı güvenini art

Haberin Devamı

‘Öncelik enflasyon’

Kaslowski, “Yurt dışı ile daha fazla ticaret yapmak istiyoruz. Düşük enflasyon ve iyi regülasyon ile dolarizasyon
sorunumuzu çözebiliriz. O yüzden ekonomimizi tekrar sağlıklı ve sürdürülebilir yüksek büyüme patikasına
döndürecek programın en önemli önceliği enflasyonla mücadele olmalıdır” dedi.

ık somut icraatla sağlamak için önümüzdeki dönem çok önem kazandı.”