Ekonomi JAPONYA KÂBUSU

JAPONYA KÂBUSU

31.12.2009 - 00:45 | Son Güncellenme:

Önce Fitch, ardından Standart&Poor’s Japonya’yı ‘aşırı borç’ ve ‘borçlarını çevirememe’ risklerinden dolayı uyardı. Dubai ve Yunanistan şokunu yeni atlatan piyasalar şimdi de Japonya’ya odaklandı

JAPONYA KÂBUSU

2009 yılının sonlarında Dubai ve Yunanistan’da yaşanan krize kilitlenen dünya piyasaları 2010’un ilk dönemlerinde benzer bir sarsıntının dünyanın ikinci büyük ekonomisi Japonya’da yaşanmasından endişe ediyor. Japonya’nın kamu borcunun GSYH’ye (Gayri safi yurtiçi hasıla) oranının bu yıl iki katını aşarak yüzde 218’e yükselmesi bekleniyor. Piyasaların korkusu ülkenin aşırı yükten dolayı borçları ödeyemez duruma gelmesi. Standard&Poor’s (S&P) analisti Agost Benard, Japonya’nın büyük kamu borç yükünü önce dengelemeyi ardından da kademeli olarak azaltmayı hedefleyen politika girişimlerinin başarısız olması halinde ülkenin AA olan kredi notunun tehlikeye girebileceğini ifade etti. Fitch de daha önce yeni borçlanma tutarlarında belirgin bir artışın kredi notunun düşürülmesine neden olabileceğini açıkladı.
Bu gelişmelerin ardından Japon borsası dün yüzde 0.9 düştü. Borsa 4 Ocak’ta açılacak. Japonya’nın borç yükünün yarattığı endişeler sonrası dolar yene karşı yüzde 0.3 değer kazandı. Dolar, yene karşı 3 ayın en yüksek değerine ulaştı.

Başbakan hedef büyüttü
Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama dün yaptığı açıklamayla iddialı hedefler ortaya koydu. Hatoyama 2020’ye kadar 4.76 milyon kişiye iş yaratacaklarını kaydetti. Hatoyama 10 yıllık ekonomik büyüme hedeflerinin yıllık yüzde 2’den fazla olduğunu ifade etti. Başbakan, “Ben bu hedefleri başarma konusunda çok azimliyim” dedi. Hatoyama 2020’ye kadar Asya-Pasifik serbest ticaret bölgesi kurularak, sınır ötesi ticareti ve yatırımları artırarak hızlı büyüme yakalanacağı kaydetti.

Gerçekçi bulunmadı
Hükümetin büyümeyi öngören 30 sayfalık taslağında deflasyonun en erken zamanda aşılması için Merkez Bankası ile birlikte çalışılacağı belirtildi. Ancak analistler hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda piyasanın bilgi sahibi olmak istediğini belirtti. Analistler Japonya’nın hedefe ulaşması için 1.1 trilyon dolara ihtiyacının olacağını hatırlattı.

Haberin Devamı



Hedefleri açıkladı, yeni bir araç tanıttı
3 ay önce LDP’nin 54 yıllık iktidarına son veren Japonya Başbakanı Yukio Hatoyama’nın ülkede bilinen lakabı Uchu-jin yani Uzaylı. Hatoyama’nın seçim vaadi, ekonomi yönetiminin bürokratların elinden alınması ve ailelere daha çok kaynak aktarılmasıydı. Başbakan, konutunda yeni ekonomik hedeflerini anlattıktan sonra, Toyota’nın geliştirdiği ve seri üretime geçilmesi düşünülen i-Real adlı tek kişilik araçla tur attı ve gazetecilere poz verdi. İkisi önde, biri arkada üç tekerleğe sahip aracın arka tekerleği, aynı zamanda ileri-geri hareket
edebiliyor.



Japon Havayolları’nda iflas tehlikesi var

Borçlarını ödeyememesinden dolayı zor duruma düşen Japon Havayolları’nın iflas edeceği yönündeki beklentiler, dün şirketinin hisselerinin yüzde 24 düşmesine yol açtı. Şirketin 16 milyar dolar borcu olduğu tahmin ediliyor. Geçen hafta Maliye Bakanı Hirohisa Fujii zordaki Japon Havayolları’na başka kredi veremeyeceklerini açıklamıştı. Amerikan Havayolları ve Delta Havayolları, Japon Havayolları’na satın alma teklifi yapmıştı. Oluşan yeni durumda satış işlemlerinin çok daha karmaşık hale geleceği belirtildi.

JAPONYA KÂBUSU