Ekonomi Japonya, Türkiye için 826 bin dolar hibe etti

Japonya, Türkiye için 826 bin dolar hibe etti

24.03.2010 - 10:02 | Son Güncellenme:

.

Japonya, Türkiye için 826 bin dolar hibe etti

Japonya Resmi Kalkınma Yardımı kapsamında, Türkiye’de 2000 yılından bu yana yaklaşık 826 bin dolar değerinde 14 yerel proje hayata geçirildi. Japonya, 2010 yılı içinde gerçekleştirilecek üç yeni proje için daha kollarını sıvadı.
Türkiye ve Japonya Dışişleri Bakanlıkları arasında imzalanan protokolle Japonya Resmi Kalkınma Yardımı kapsamında yer alan “Yerel Projelere Hibe Programı”, 2000 yılından bu yana Türkiye’de uygulanmaya devam ediyor. Projeler kapsamında, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler, ilköğretim okulları ve kar amacı olmayan organizasyonlara geri ödemesiz hibe yardımında bulunuluyor. Japon hükümeti, Türkiye’nin değişik bölgelerinde sağlık, kadın, engelli, meslek edindirme, arama kurtarma, yaşlı bakamı, rehabilitasyon ve eğitim konularında 14 yerel projeyi hayata geçirirken, bu projeler için geri ödemesiz toplam 825 bin 624 Amerikan Dolarını da hibe etmiş bulunuyor.

Haberin Devamı

YENİ PROJELER YOLDA
Japon hükümeti 2010 yılı itibariyle de Ağrı (Doğubayazıt), Muş ve Van’da (Gürpınar) kadın ve aile, kadın sağlığı ve eğitim konularında üç yeni yerel projeye daha destek verecek.
Muş’ta gerçekleştirilecek “Mobil Meme Kanseri Tarama Aracı Projesi” ile meme kanserinin erken teşhisi ile tedavi masraflarının azaltılması ve bölge halkının bu konuda bilgilendirilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, Muş ve çevre illerdeki köylere gidilerek, uzman doktorlar kontrolünde 45 yaş üstü kadınların mamografisi çekilecek, kanser bulgusu saptanan hastalar ise hastaneye sevk edilip takipleri yapılacak. Muş ve çevre illerin meme kanseri haritasının da çıkartılacağı projeye 97 bin Amerikan Doları hibe edilecek.

Haberin Devamı

AĞRI’DAKİ KADINLARA ÇAMAŞIR YIKAMA MERKEZİ
Ağrı’da gerçekleştirilecek “Kadınların Yaşam Şartlarını Geliştirme Merkezi” projesi kapsamında ise, içinde oyun odası, seminer odası, dinlenme odası ve çamaşır odası bulunan 169 m2 prefabrik çamaşır evi binası inşa edilecek, 7 adet çamaşır makinesi, 3 adet çamaşır kurutma makinesi ve kitaplık alınacak. Kadının sosyal hayata katılmasının önündeki sosyal, kültürel engellerin kaldırılması ve kadınların yasam şartlarının iyileştirilmesi hedeflenen proje ile bedava sunulacak çamaşır yıkama hizmeti ile kadınların merkeze gelmesi sağlanacak. Merkeze gelen kadınlar çamaşırlarının yıkandığı sürede merkezde sürekli çalışacak olan uzmanlardan okuma yazma kursu, aile sağlığı danışmanlığı ve hukuki danışmanlığı alabilecekler. Merkezde bulunacak çocuk oyun odası sayesinde kadınlar çocuklarıyla birlikte merkeze rahatça gelebilecek ve çocukların kişisel, fiziksel gelişimine de katkıda bulunulacak. Proje için 96 bin 579 Amerikan Doları hibe edilecek.

VAN, 1 NİSAN İLKÖĞRETİM OKULU YENİLENİYOR
Van Gürpınar’da 93 bin 889 hibe tutarında gerçekleştirilecek “1 Nisan İlköğretim Okulu Yenileme Projesi” ise, okul binası, öğretmen lojmanı ve tuvaletlerin yenilenmesi, elektrik ve su tesisatının yeniden yapılması, okul ve lojmanların ısıtma sistemlerinin kalorifer sistemine çevrilmesi, okul bahçesine basketbol sahası yapılması ve okul duvarının inşaatını kapsıyor.
Proje, okuldaki eğitim şartlarının iyileştirilmesiyle çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyor.
Söz konusu üç yeni proje için, Büyükelçilik ile proje sahibi kuruluşlar 26 Mart’ta Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği Rezidansında hibe kontratı imzalayacak.(ANKA)