Ekonomi KÂRLARI DÜŞSE DE FİYATLARI ARTIYOR

KÂRLARI DÜŞSE DE FİYATLARI ARTIYOR

27.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borsa İstanbul’da işlem gören piyasa değeri en yüksek sanayi ve hizmet şirketlerinin son beş yılda kârları dolar bazında yüzde 17 düştü. Hisselerin değeri ise aynı sürede dolar bazında yüzde 25 yükseldi

KÂRLARI DÜŞSE DE FİYATLARI ARTIYOR

Hisse senetlerinde rüzgar, sanayi hisselerinden yana esiyor. Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının, dolar bazında toplam kârlılıkları gerilemesine rağmen piyasa değerleri ve getirileri yükselmeye devam ediyor. Kârlılıktaki düşüşe rağmen fiyatlarının artması her şeye rağmen yatırımcının ilgisini eksiltmediğini gösteriyor. Sektör bazında bakıldığında ise son beş yıllık zaman diliminde bankaların yatırımcısına kaybettirdiği gözleniyor.

Haberin Devamı


Yüzde 54 geriledi

Takip edilen fiyat verilerine göre banka hisseleri bu süre zarfında dolar bazında ortalama yüzde 54 geriledi. Buna karşın piyasa değeri yüksek 20 sanayi ve hizmet şirketi ise dolar bazında yüzde 25 kazandırdı. Tabii daha iyi bir değerlendirmede bulunabilmek için endeksin hareketini de gözlemlemekte fayda var. Bakıldığında bu süredeki BİST 100 Endeksi’nin dolar bazındaki kaybı da yüzde 40’ları bulmakta.

Piyasa değeri en yüksek 20 sanayi ve hizmet şirketine baktığımızda; telekomünikasyon, perakende, gıda, otomotiv devlerinin listede ağırlıkta olduğunu görüyoruz: Ford Otosan, Tofaş Otomobil, Türk Traktör otomotiv sektöründe yer alırken gıda sektöründen Anadolu Efes, Coca Cola İçecek ve Ülker dikkat çekiyor. Haberleşme ve telekomünikasyon alanında Turkcell ve Türk Telekom; ulaştırmada TAV ve Türk Hava Yolları; inşaatta Enka; cam sektöründe Şişecam; dayanıklı tüketimde Arçelik; demir çelikte Ereğli; savunma sanayiinde Aselsan; perakende ticarette; Migros, Carrefoursa, BİM; petrol ve kimyada; Tüpraş ve Petkim öne çıkan diğer şirketler. Bu şirketler içerisinden son beş yıl içerisinde BİM, Ereğli, Türk Hava Yolları, Arçelik, Tofaş Oto, TAV dolar bazında artan kârlılıkları ile de dikkat çekiyor. Genel eğilimlere baktığımızda ise likit hisse olmaları, kurumsallaşmaları, yatırımcıyı bilgilendirme noktasındaki şeffaflıkları bu şirketlerin tercih edilmelerinde sayılabilecek diğer etkenler olmakta.

Haberin Devamı

Fed’in faiz artışından sonra gözlerin çevrildiği TCMB, faizi artırmadı. Beklentilerin aksine dolar düştü. Borsa ise 74 binin üzerine çıktı.


Yılın referans fiyatları

Yılın son haftasına girilmesi nedeniyle kurda düşüş, Borsa İstanbul’da yükseliş oldukça önemli. Zira yılın son günü oluşacak rakamlar 2015 yılı performanslarının değerlendirilmesi için referans oluşturacak. Bu nedenle son haftada iyimserliğin izlerini görebiliriz. Günlük hareketler takip edildiğinde ise BİST 100 Endeksi’nin her yukarı yöneliminin satışlarla karşılaştığı gözleniyor. Dolar kuru 2.9135’lere gerilemesine rağmen BİST 100 hâlâ 75.000 sınırını aşamadı. Yurt dışı piyasaların Noel tatili nedeniyle kapalı olması Borsa İstanbul’da işlemlerin yerli yatırımcılara kalmasına neden olmuş görünüyor.

Haberin Devamı

Yabancı tatilde hacim dipte
Yurtdışı piyasaların Noel nedeniyle kapalı olması Borsa İstanbul’da işlem hacmini 979 milyon TL’ye kadar geriletti. Günlük 4 milyar TL civarındaki işlem hacminin ancak yüzde 20’si gerçekleşti. Yabancı ağırlığının yüksekliği özellikle banka hisselerindeki sığ hareketlerden de hissedildi. 11 banka hissesinden 2.5 milyar TL civarında olan günlük işlem hacmi 202 milyon TL’ye kadar geriledi. Yerliler hacmin ancak yüzde 8’ini gerçekleştirdi.
KÂRLARI DÜŞSE DE FİYATLARI ARTIYOR
Sanayi ve hizmet ilgi görmeye devam edecek
Önümüzdeki yılın beklentilerine baktığımızda sanayi ve hizmet şirketlerinin 2016 yılında da ilgi görmeye devam edeceği anlaşılmakta. Özellikle otomotiv, cam, havayolları ve perakende ticaret şirketleri yine yatırımcıların ilgi odağında yer alacak sektörler arasında bulunuyor. Banka hisseleri de atağa kalkabilir ancak var olan trend yükseliş hızlarının yavaş olabileceğini gösteriyor. Banka hisseleri son beş yıl içerisinde dolar bazında değil kazandırmak, tersine yüzde 54 kaybettirmiş durumda. Orta ve uzun vadede bankalar her ne kadar cazip seviyelerde dursa da faizlerdeki düşüş eğiliminin yerini küresel ölçekte yükseliş eğilimine bırakması sanayi ağırlıklı portföylerin potansiyel olarak daha fazla kazandıracağı izlenimini güçlendirmekte. Bankalardaki zayıf performans BİST 100 Endeksi’nde önümüzdeki yıl da yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olabilir. Neticede BİST 100’ü yukarı taşıyan banka hisseleri. Bu hisselerin yükseliş eğilimlerinin zayıf olması elbette endeksi de etkileyecek.
KÂRLARI DÜŞSE DE FİYATLARI ARTIYOR
Dolar kurunda taban oluştu
Dolar kurunda taban oluştuğunu görebiliriz. Yılın son haftası fiyatlamaların sonrasında kurdaki asıl oynaklık yılbaşından itibaren görülecek. Orta ve uzun vadeli trend yukarı doğru. Geri çekilmelerde alımlar izlenebilir. ABD’den gelecek veri akışı ve Türkiye’deki tansiyon, kurdaki hareket marjını belirleyecek. 2.85-2.90 bandı artık taban seviyeler. Döviz borcu ya da döviz açığı olanlar için bu seviyeler pozisyon kapatmak için değerlendirilebilir. Kurum değerlendirmelerine göre TCMB’nin faiz kararının yabancılar tarafından henüz fiyatlanmadığı görüşü hakim. Noel tatili bitince Borsa İstanbul’da daha belirleyici hareketlerin yaşanması beklenmeli. Dolar ise Mayıs 2013’ten bu yana 200 günlük hareketli ortalamasının altına hiç kaymadı. 2014 Ağustos ayından itibaren de hep 100 günlük ortalamanın üzerinde hareket etti. Kurda 2.88’ler güçlü destek konumunda. Büyük dalgalanmalarda 2016’da görülebilecek en düşük seviye 2.78’ler olacak. Yükselişlerde ise ilk hedef 3.07-3.15’ler.