Ekonomi Kaçak alkol ve gıda takibine 8 ay erteleme

Kaçak alkol ve gıda takibine 8 ay erteleme

05.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, sahte ve kaçak gıdalara karşı Ocak 2014’te başlaması beklenen ürün doğrulama ve takip sisteminin (ÜDTS) 8 ay ertelemeyle Ağustos 2014’ten itibaren hayata geçeceğini açıkladı.

Kaçak alkol ve gıda takibine 8 ay erteleme

Eker’in verdiği bilgiye göre; yeni uygulamayla alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamalarının üzerine 19’ar haneli numaraların olduğu etiketler basılacak. Böylece, sahte ve taklit ürünlerin satışı engellenecek. Kaçakçılık önlenerek sektörlerdeki haksız rekabetin önüne geçilecek. ÜDTS ile alkollü içeceklerde kaçak üretim de engellenecek.

Eker, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, CHP Amaysa Milletvekili Ramis Topal, CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan’ın ÜDTS ile ilgili benzer içerikli soru önergelerine ortak yanıt verdi.
3 Eylül 2013’te Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle bakanlık tarafından belirlenen 7 ürün grubu için yeni uygulamaya geçileceğini kaydetti. ÜDTS’nin, hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilen alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, bal, enerji içecekleri, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve bebek mamaları için uygulanacağını ifade eden Eker, şunları kaydetti:
“Uygulamanın başlangıç tarihinden önce piyasaya arz edilen ürünler tükenene kadar piyasada kalabilecektir. Bu ürün gruplarının seçilmesindeki kriter, sıklıkla taklit ve tağşiş yapıldığı tespit edilen hassas ürünler olmalarıdır.

19 haneli numara
Firmalar biri açık biri kapalı 19’ar haneli numaradan oluşan etiketlerini web tabanlı bir programı kullanarak alacaktır. Hangi etiketin hangi firmaya ve hangi ürüne gönderildiği sistemde kayıtlı olacaktır. Bir etiketin sorgulama sayısı tüketiciye bildirileceği için birden fazla sorgulama ambalajın içindeki ürünün kullanılıp yeniden doldurulmuş olduğunu gösterecektir. Bakanlığımız bir etiketin belli bir sayıda sorgulanması sonrasında diğer sorgulamalarda ürünün sakıncalı olabileceği ve alınmamasını mesajla tüketiciye ulaştırabilecektir.”

Haberin Devamı

ÜRETİCİDEN ETİKET TEPKİSİ
Ürünlerin üzerine kodların yer aldığı tek kullanımlık etiketler yapıştırılacak. Tüketiciler etiketlerdeki barkodları, hem internet hem de SMS ile sorgulayarak ürünle ilgili ayrıntılı bilgi edinecek. Hangi etiketin hangi firmaya ve
hangi ürüne verildiği sistemde kayıt edilecek. Ancak uygulamaya gıda ve içecek üreticileri tepkiyle yaklaşıyor. ÜDTS’nin kayıtlı üreticiye yük getireceğini, açıkta satılan ürünlerle ambalajlı ürün üretenler arasında haksız rekabete yol açacağını savunuyor.