Ekonomi Kahve fiyatlarını uçuran söylenti

Kahve fiyatlarını uçuran söylenti

15.09.2010 - 08:02 | Son Güncellenme:

'ABD bütün stokları satın aldı' söylentisi kahvenin kilosunu 22 TL'ye çıkardı

Kahve fiyatlarını uçuran söylenti

Brezilya'dan ithal edilen çiğ kahvenin tonu söylentilere pararel olarak 4 bin dolara dayandı. Maliyetler artınca iç pazarda ise işlenmiş kahvenin kilosu bazı bölgelerde 20 TL'yi aştı.

Haberin Devamı

Brezilya'dan ithal edilerek işlenen çiğ kahve fiyatlarının artması sonucu, çekilmiş kurukahve fiyatları da artmaya başladı. Yükselen fiyatlarla birlikte kahve fiyatlarının kilogram başına kimi bölgelerde 20 TL sınırını aştığını savunan uzamnlar şöyle konuştu:

'Brezilya Kahve Üreticileri Birliği, her yıl eylül ayındaki hasat öncesi çeşitli dedikoduları yayarak fiyatları yükseltiyor.

Geçen yıl ürünlerin büyük bölümünün Nescafe firmasına satıldığı dedikodusunu yayıp fiyatları yükselttiler. Bu yıl da ürünlerin tamamını ABD tarafından satın alındığını söyleyip fiyatların yükselmesini sağladılar. Çiğ kahvenin tonu 3200 dolardan 3900 dolara çıktı. Kahvenin tonunun 4 bin dolara kadar çıkması hatta 4 bin dolar sınırını aşması beklenebilir.Kahvenin kilosu 12 liradan 15 liraya çıktı. Bazı firmalar kahvenin kilosunu 20 ile 22 liraya kadar yükseltti. Bu fiyatlar önümüzdeki günlerde daha da artabilir.' OSMANLI'DAN AVRUPA'YA YAYILDI YAVUZ Sultan Selim döneminde, 1517'de, Yemen Valisi olarak görev yapan Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmişti. Kahve, kısa zamanda kıymetli bir içecek olarak saray mutfağına girdi ve büyük ilgi gördü. Saray görevleri arasına ''kahvecibaşı'' adı verilen bir rütbe de ortaya çıktı. - 1544'TE İstanbul Tahtakale'de ilk kahvehane açıldı.

Haberin Devamı

- VENEDİKLİ tacirler, çok beğendikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle ilk kez 1615 yılından itibaren tanışmış oldu. - Osmanlı döneminde önce Yemen'den getirilen kahve, 1727 yılından itibaren Brezilya'dan ithal edilmeye başlandı.