Ekonomi Kahve tiryakileri yandı

Kahve tiryakileri yandı

07.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kahve tiryakileri yandı

Kahve tiryakileri yandı


Petrol İhracatçısı Ülkeler Birliği OPEC'in uyguladığı petrol üretim kotalarının başarısından etkilenen kahve üreticisi ülkeler, düşen kahve fiyatlarını durdurmak için kahve üretimine kota koymaya karar verdiler.


       Kahve Üreticisi Ülkeler Birliği (ACPC), kahve üretimini azaltarak dünya çapında kahve fiyatlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Son dört ayda yüzde 30 düşen kahve fiyatlarının daha da düşmesini engellemek isteyen üretici ülkeler, 9 Mayıs'ta Londra'da toplanarak kahve üretiminin düşürülmesini oylayacaklar. ACPC Başkanı Sergio Amaral kota uygulamasına gerekçe olarak, kahve fiyatlarının daha disiplinli bir hale getirilmesi gerekliliğini gösterdi ve üye ülkelerin önemli bölümünün ekonomilerinin kahve ihracatından gelen gelirlere dayandığı için fiyatları artırmak zorunda olduğunu söyledi.
       Kahve üretiminin ne kadar kısılacağı konusunda ayrıntılar henüz belirlenmezken, ACPC, bütün üretici ülkelerin kota uygulamasına katılmaları için mayısa kadar ikna turları yapacak.
       ACPC üyeleri dünya kahve üretiminin yüzde 70'ini yapıyorlar. Amaral, geriye kalan yüzde 30'luk üretimi yapan ülkelerin de kota uygulamasına katılmaları için çalışarak bütün dünyada kahve fiyatlarını yükselteceklerini belirtti. Dünyanın en büyük kahve üreticileri olan Brezilya ve Meksika'nın üretim kotalarına katılması gerekiyor. 1993 yılında da kahve üretimine kota getirilmiş ama Brezilya kotayı deldiği için başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
       Toplam 29 ülkeden oluşan ACPC üyesi ülkeler, kahvenin yetiştiği iklime uygun olarak Oğlak ve Yengeç dönencelerinin arasında bulunuyorlar. ACPC yıllık 74 milyon çuval olan kahve üretiminin, 58 milyonunu üretiyor.