Ekonomi ‘Kampanyalı konut alanlar çok dikkatli olmalı’

‘Kampanyalı konut alanlar çok dikkatli olmalı’

21.08.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Konutta yükselen faizler firmaları kampanya yarışına itiyor. Ukra İnşaat CEO’su Kürşat Tuncel de, tedbirli olmak gerektiğini belirterek, kampanya seçiminde dikkatli olunması çağrısında bulundu

‘Kampanyalı konut alanlar çok dikkatli olmalı’

Faizlerin yükselmesi ve yaz durgunluğu nedeniyle inşaat firmaları yeni kampanyalara ağırlık veriyor. Fakat düzenlenen bu kampanyalara dikkat etmek gerektiğini belirten Ukra İnşaat CEO’su Kürşat Tuncel, “Çok cazip kampanyalara karşı tedbirli olmak gerekir. Yüksek getirisi olan bir şeyin riski de yüksek olur” diyerek konut alıcılarına kampanya seçiminde dikkat etmeleri çağrısında bulundu.
Diğer sektörlerden inşaata çok sayıda giriş olduğunu ve bunun tehlikeli sonuçları olabileceğine işaret eden Tuncel, “Arz-talep dengesini kampanya ve krediler belirliyor. Rekabet hat safhada. Firmalar kampanyaya yükleniyor. Düşük faiz ve uzun vade uygulanıyor ama bu da riskliliği arttırıyor. Tüketiciler dikkatli olmalı” dedi. Firmaların kendi finansmanlarını kullanarak alıcılara kolaylık sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Tuncel, kampanya düzenleyen firmanın hesaplarını çok iyi yaparak vade ve faiz oranları sunması gerektiğini söyledi. Tuncel, “Kampanya düzenlerken çok iyi finans bilgisi gerekiyor. Biz de kampanya yapıyoruz ama tüm detayları, faizleri ve vadeleri çok iyi bir şekilde hazırlıyoruz. Bunun sonucunda tüketicinin karşısına çıkıyoruz” dedi. Konut alımında tüketicilerin firmaya güvenmekten başka şanslarının olmadığını belirten Tuncel, bu nedenle referansları iyi olan, zamanında teslim eden, güvenilir ve doğru firmayı seçmenin önemine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Kampanyada sigorta olmalı
Kürşat Tuncel, kampanyalı satılan konutlarda sigorta ve teminat sisteminin olması gerektiğini belirterek, “Tüketici yasasında açıkça belirtiliyor. Kampanyalı satışlarda sigorta yaptırılmalı veya teminat gösterilmeli. Fakat böyle bir sigorta yok. Yaptırmak isteseniz de yaptıramazsanız. Ayrıca firmalar da kampanyadaki toplam satış bedellerine teminat gösterecek kadar güçlü değil” diye konuştu.
Tuncel, devletin ve yasaların tüketiciyi koruması gerektiğinin altını çizerek, Tüketici Yasası’na konut satışıyla ilgili özel maddeler eklenmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşların çeşitli yollarla yanıltılabildiğine işaret eden Tuncel, şöyle devam etti:
“Mesela bir konut projesi satışa çıkıyor ve şu sürede yüzde 40’ını sattım diyor. Buna inanarak da başkaları gelip konut alabiliyor.”

Haberin Devamı

Yeni reklamda yine Necati Şaşmaz
Kürşat Tuncel, Ukra City ve Hane Plus projelerinde konut satışını sürdürdüklerini belirterek, 800 konutluk Hane Plus’ta yüzde 85, 2.500 konutluk Ukra City’de ise yüzde 75 oranında satışları tamamladıklarını söyledi. Eylül ayında tüm projelerini kapsayan yeni bir kampanya başlatacaklarını ifade eden Tuncel, “Ticari gayrimenkullerimizin tamamı için çok farklı bir kampanya hazırlıyoruz. Hazırladığımız reklam filminde yine Necati Şaşmaz oynayacak. Gerçekten de daha önce görülmemiş radikal bir kampanya olacak” açıklamasını yaptı.
Kürşat Tuncel, Anadolu yakasında 2 arsayla görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, bu bölgede 2 bin konut yapmayı planladıklarını anlattı. Tuncel, ayrıca Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm alanıyla ilgili görüşmelerinin sürdüğünü de ifade etti.
Kürşat Tuncel, Ukra City ve Hane Plus projelerinde konut satışını sürdürdüklerini belirterek, 800 konutluk Hane Plus’ta yüzde 85, 2.500 konutluk Ukra City’de ise yüzde 75 oranında satışları tamamladıklarını söyledi. Eylül ayında tüm projelerini kapsayan yeni bir kampanya başlatacaklarını ifade eden Tuncel, “Ticari gayrimenkullerimizin tamamı için çok farklı bir kampanya hazırlıyoruz. Hazırladığımız reklam filminde yine Necati Şaşmaz oynayacak. Gerçekten de daha önce görülmemiş radikal bir kampanya olacak” açıklamasını yaptı.
Kürşat Tuncel, Anadolu yakasında 2 arsayla görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, bu bölgede 2 bin konut yapmayı planladıklarını anlattı. Tuncel, ayrıca Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm alanıyla ilgili görüşmelerinin sürdüğünü de ifade etti.

Haberin Devamı

Yapı Araştırma Derneği’ne onay yetkisi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik uyarınca Yapı Araştırma Derneği-İnşaat Teknik ve Bilimsel Araştırma Kurulu’nun gerçekleştireceği teknik onay yayımlama faaliyetleriyle ilgili genel esasları belirledi.
Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe giren yeni düzenleme uyarınca, Kurul, Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında Avrupa Teknik Onay Kuruluşu, Yapı Malzemelerinin Tabi Olacağı Kriterler Hakkında Yönetmelik kapsamında da Ulusal Teknik Onay Kuruluşu olarak teknik onay yayımı yapacak.
Türkiye’yi yurt dışındaki ilgili kuruluşlar nezdinde temsil edecek olan kuruluş, yapı mevzuatının geliştirilmesi ve uluslararası çalışmalar çerçevesinde geliştirilen uyumlaştırılmış yöntemlerin ülkeye kazandırılması amacıyla, yapı ile ilgili temel gerekler çerçevesinde Ar-Ge faaliyetlerini de yürütecek.

Haberin Devamı

Gayrimenkulde en ucuz, başkent Ankara oldu
Dünya başkentleri arasında, nüfus yoğunluğu bakımından 7’nci sıraya yükselen başkent Ankara, merkezi yerlerdeki gayrimenkul fiyatları açısından dünyadaki birçok başkentin çok gerisinde kalıyor

Siyasetçiler ve büyükşehir-ilçe belediyeleri tarafından adeta teşvik edilen göç politikaları Ankara’nın nüfusunu patlattı. Ancak sosyal hayatının nasıl etkilediği tartışılıyor. Ankara’nın seçmen yapısını değiştiren göç nedeniyle başkentin nüfusu New York’un yarısı yani 4,5 milyon kişiye yaklaştı.
Ancak sadece ekonomik değil sosyal hayatın da bir göstergesi sayılan gayrimenkul fiyatları kentteki hayat kalitesine ilişkin ipuçları ortaya koyuyor. Ankara’nın nüfusu bugün patlamış durumda. Ankara’daki nüfus yoğunluğunun emlak fiyatlarına yansıması üzerine bir inceleme yapan Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı, Emlak Sektör Kurulu Başkanı Salim Taşçı, "Dünya başkentleri arasında, nüfus yoğunluğu bakımından 7’nci sıraya yükselen Ankara, merkezi yerlerdeki konut ve büro fiyatları açısından sonda gelmektedir. Daha açıkçası en ucuzudur" dedi.

100 bin liraya ofis
90-110 metrekare arası daire ve bürolar baz alındığında, fiyat bakımından ilk sırayı Paris, Tokyo, Londra, Roma, Oslo ve Viyana alırken, Tiran ve Ankara’nın sonlarda yer aldığını belirten Salim Taşçı, villa değerlerinde de, Tiran ve Ankara’nın yine en ucuz kaldığını bildirdi.
Ankara’nın Çankaya ilçesinde, Kızılay’da dairelerin 150 bin euro taban, 200 bin euro tavan fiyata satıldığını, büroların 100 bin euro taban, 150 bin euro tavan fiyattan alıcı bulduğunu kaydeden Taşçı, "Dünya başkentlerinde genelde ana arterlerdeki merkez bürolar yoğunluk gösterir.
Ankara’da da merkez yani Kızılay yüzde 90 oranında büro-işyeridir. Avrupa da, Monako’da daire ve büro fiyatları, metrekare birim fiyatı olarak, 140 bin euro’dan başlamaktadır. Onun için Monako değerleme dışında tutulmalı. Avrupa başkentlerine yabancı ilgisi yoğun şekilde devam ederken, Ankara’ya talep yok derecededir" dedi.

Haberin Devamı

Süreyyapaşa’da çatı dubleksleri satışta
Yılmaz İnşaat tarafından İstanbul'un en yeşil yaşam alanlarından Süreyyapaşa'da inşa edilen Fuaye Süreyyapaşa, az katlı binalarla yeşilin içinde bir yaşam alanı sunuyor. “Az Katlı Çok Farklı” sloganıyla lanse edilen projede 3+1 ve 4+1 çatı dubleksleri 414 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. 106 bin metrekarelik bir arsa üzerinde inşası devam eden Fuaye Süreyyapaşa yatay bir mimariyle ve binaların birbirinin önünü kapatmayacağı şekilde tasarlandı. Projenin toplam inşaat alanı 90 bin metrekareye ayrılırken, büyük kısmı da peyzaj alanlarını oluşturacak. Projede 9 tane 4 katlı, 7 tane 5 katlı, 10 tane 6 katlı blok ve iki tane yüksek katlı bina yer alacak. Fuaye Süreyyapaşa'da her ihtiyacı karşılayacak şekilde bahçeli, teraslı ve kat bahçeli olarak tasarlanan 1+1, 2+1 ve 3+1 daire seçenekleri sunuluyor.

Yalçıntepe Esenyurt’ta temel atıyor
Yalçıntepe Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçıntepe, Maximoon projesinin temelinin Ağustos ayı sonunda atılacağını açıkladı. Üstlendiği prestijli konut projeleriyle adından söz ettiren Yalçıntepe Group’un düzenlediği iftar buluşmasında konuşan Yalçıntepe, projenin 33 bin metrekarelik alanın 18 bin metrekaresi üzerinde inşa edileceğini belirterek, “Yapımı 2013 yılının son çeyreğinde tamamlanacak. Stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ferah daire seçeneklerinin olduğu ve 74 ticari birimi içeren projede çok sayıda sosyal imkanlar bulunacak” dedi.
Yalçıntepe, projede 1500’e yakın konutun yer alacağını ifade ederek, “Residence blokta 50 m2’den başlayıp 500 m2’ye kadar çıkacak flexible daireler bulunacak” diye konuştu.

Yakacık'ta 170 bin liraya ütopik daire!
Çavuşoğlu İnşaat tarafından Kartal Yakacık’ta inşa edilen Çavuşoğlu Ütopya projesi, 5 bin 500 metrekare arsada 74 ile150 metrekare arasında değişik büyüklükte 92 konuttan oluşuyor. 3 ayrı tipte konutun bulunduğu Çavuşoğlu Ütopya projesinde 1+ 1'ler 170 bin lira ile 240 bin lira arasında, 2+ 1'ler 250 bin lira ile 330 bin lira arasında, 4+ 1'ler ise 325 bin lira ile 420 bin lira arasında değişiyor.
Yüzde 60'ı satılan Çavuşoğlu Ütopya projesinde sosyal tesisler, basketbol ve voleybol sahası, tenis kortu, fitness salonu, iki yüzme havuzu, çocuk parkı, yürüyüş parkurları ile açık ve kapalı otoparklar bulunuyor. Anahtar teslim olan Çavuşoğlu Ütopya projesinde, konut sahipleri ikinci kattan itibaren Adalar'ı görüyor. Planlanan Marmaray istasyonuna yakın bir yerde bulunan Çavuşoğlu Ütopya projesi Carrefour, Real, Praktiker ve NeoMarine gibi alışveriş merkezlerine yakın bir konumda bulunuyor.