Ekonomi ‘Kanal’ piyangosu

‘Kanal’ piyangosu

21.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kanal İstanbul’dan büyük ulaşım yatırımlarına, TOKİ’nin önemli park yatırımından şehir hastanelerine kadar pek çok mega projenin geçiş hattı olan Başakşehir, 2011’den bugüne % 180, son dört yılda ise % 56 değer artışı yaşadı

‘Kanal’ piyangosu

Son 10 yılın en şanslı ilçesi hiç kuşkusuz Başakşehir oldu. İstanbul’un yeni gelişim noktası olan ve uydu kent olarak tasarlanan Başakşehir-Kayaşehir hattı, pek çok kamu yatırımı mega projenin merkezi haline geldi. İlk gelişimi sırasında TOKİ’nin yoğun çalışmalarıyla dar gelirli vatandaş için sosyal konutların hayata geçirildiği bölgede, ardından orta gelir grubu için projeler geliştirildi. Kısa süre içinde varolan arazileriyle markalı konut geliştiricilerin dikkatini çeken bölgede üst gelir grubuna yönelik pek çok lüks proje yapılmaya başladı. Halihazırda bu bölgede de arazi sıkıntısı kendini gösterdi, mevcut ve yapılan konutlarda fiyatlar katlandı.

Haberin Devamı

Arsa fiyatları sürekli artıyor

Bölgeyi değerli kılan en önemli gelişme ise Kanal İstanbul. Önceki yıllarda da mevcut güzergahın içinde gösterilen bölge, kısa sürede yaşadığı değerlenme ile son dört yılda yüzde 56 fiyat artışı yaşadı. Öyle ki dar gelirli için sosyal konut üretildiği yıllarda metrekaresi 1.200-1.500 lirayı gören bölgede bugün metrekaresi 14 bin liraya konut var. Konutların genelinde metrekare aralığı ise 3 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira.

Olimpiyat Stadı, Şehir Hastanesi, dev ulaşım projeleriyle değerine değer katan Başakşehir’de yıllardır süren ‘Kanal İstanbul’ bilmecesi de son buldu ve bu bölge açıklanan güzergahta yer aldı. Gayrimenkul değerleme şirketlerinin verilerine göre, bu sayede bölge 2011 yılından itibaren yüzde 180 değer kazandı.

Haberin Devamı

Metro hatlarıyla büyüyor

En büyük değer artışlarından birini de 2013 yılında Otogar-Bağcılar-Başakşehir-
Olimpiyatköy metrosunun açılmasıyla kazanan bölge, merkezi iş alanlarına uzak olsa da kendi içindeki yeni yapılanmaları ve metro hatlarıyla bağlandığı merkez sayesinde önemli gelişme yaşıyor. Bu bölgeyi merkeze bağlayacak bir başka önemli metro hattı olan Başakşehir-Kayaşehir metro projesinin ihalesi ise ocak ayı başında iptal edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptığı
açıklamada, projenin değil ihalesinin iptal edildiğine dikkat çekerek, projenin kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti.

Tamamlandığında Başakşehir-Kayaşehir- Olimpiyat arası yolculuk süresini 45 dakikaya indirecek olan Kayabaşı tramvay hattı ile 2019 açılması planlanan Halkalı-Arnavutköy-3.Havalimanı raylı sistem hattı ile entegre olduğunda 3. Havalimanına ulaşılabilecek. Hem 3. Köprü bağlantı yoluna yakınlığı hem 3. Havalimanına ulaşım kolaylığı sayesinde gelecek dönemde fiyatlarda artışın sürmesi bekleniyor.

Site olarak yapılaşıyor

Başakşehir’in gelişimiyle ilgili EVA Gayrimenkul Değerleme’nin verdiği bilgilere göre, Küçükçekmece’ye bağlı 6, Esenler ve Bahçeşehir’e bağlı 2’şer mahallenin katılımıyla kurulan ilçe bir yanında Arnavutköy ve Sultangazi, diğer yanında ise Avcılar, Küçükçekmece ve Bağcılar ile Esenyurt’la komşuluk yapıyor. İlçe, merkezi konumundaki ve toplu konut niteliğinde planlanmış olan Kayabaşı Mevkii’nde büyüyor. Kayabaşı Mevkii’ni kapsayan onaylı planlarda ayrılmış olan ticaret alanları, yönetim merkezleri, eğitim tesisi alanları ve park alanları, konut alanlarının ve diğer aktivitelerin gerektirdiği ölçüler içinde yerel ve çevre yerleşkelere hizmet verecek şekilde planlı olarak hayata geçirildi.

Haberin Devamı

Bölge genellikle yüksek katlı, blok nizam, site tarz yapılaşma ile büyüyor. Genellikle toplu konut olarak gelişimini sürdüren bölgede farklı tip ve tarzlarda konut siteleri bulunuyor. 23 farklı firmanın rekabet ettiği bölgede, en çok 3+1 konut üretilirken, ardından 4+1 ve 2+1 konut tipleri geliyor.

1 aylık fark 36 bin lira!

Endeksa.com verilerine göre, Kanal İstanbul projesi nedeniyle ilçede en fazla değer artışı görülecek bölgeler Güvercintepe, Şahintepe, Kayabaşı ve Altınşehir mahalleleri olarak gösterildi. Kanal İstanbul’un kesin güzergahı açıklanmadan önce ortalama konut fiyatı 422 bin lirayken, bir ay sonra netleşen güzergah ardından ortalama konut fiyatı 458 bin lira olarak ortaya çıktı. Mevcut konutlar 1 ayda ortalama 36 bin lira değer kanadı.

Haberin Devamı

Konut, ofis ve AVM yapıyor

Bölgedeki Nidapark Başakşehir projesini Eylül 2017’de teslim eden Tahincioğlu, ikinci projesi Nidapark Kayaşehir’de ise satışlarını sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi Emlak Konut GYO güvencesiyle hayata geçen proje; Yakut, Zümrüt ve Elmas konut etaplarından oluşuyor. Projede bölge iş ve sosyal hayatına da katkı sunacaklarını belirten Tahincioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, “Proje içerisinde yer alan Nidakule Kayaşehir iş yaşamına değer katan ve A+ standartlarında ofis projelerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Ek olarak projeye, başarılı AVM markamız olan Palladium’u da ekledik. Dünyaca ünlü restoranlar, mağazalar, eğlence alanları ve market fonksiyonlarını içeren Palladium AVM Kayaşehir bölgenin yatırım gücünü daha da artıracak” dedi.

Bölgede yapılan incelemelerin ilerleyen dönemlerde de fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini anlatan Tahincioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Markalı konutların bölge çevresine yapmış olduğu yatırımlar hızla artıyor ve bu da değeri artıran en önemli unsur olarak öne çıkıyor. Bölgedeki resmi kurumların yanı sıra Sağlık Kent, Kent Park, Yavuz Sultan Selim köprüsü, Atatürk Havalimanı, İstanbul Yeni Havalimanı, metro ve tramvay hatlarının yer alacak olması ilerleyen dönemlerde değer artışının devam edeceğinin de en büyük işareti. Bunlara ek olarak, Türkiye’nin 2023 hedefi yolundaki dev projelerden biri olan Kanal İstanbul için Başakşehir bölgesi, proje güzergahının en önemli noktalarından biri olarak yer alıyor. Bu durum, Başakşehir’in değerlenmesinde büyük katkı sağlayacak, bölgeyi cazibe merkezi haline getirecek.”

‘Bölge, sağlıklı büyüdü’

Bölgede birçok projeye imza atan Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, Başakşehir’in planlı ve hızlı büyümesine dikkat çekti. Bu büyümenin arkasındaki etkenleri anlatan Uyan, “Türkiye’nin en büyük şehir parkı, sekiz ihtisas hastanesini içinde barındıran Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sağlık tesisi, Taksim Meydanı’nın iki katı büyüklüğündeki ülkemizin ilk planlı şehir meydanı, bu yatırımlardan birkaçı. Kanal İstanbul’un Başakşehir’den geçmesi, ilçenin hem İstanbul 3. Havalimanına hem Atatürk Havalimanına yakınlığı da hızlı büyümeyi sağlayan önemli etkenler arasında”dedi. Başakşehir’in uzun vadede, İstanbul gayrimenkul ortalamasının üzerinde büyüyen ve değerlenen bir ilçe olacağını öngördüklerini dile getiren Uyan, “Kanal İstanbul güzergahının Başakşehir’i de kapsaması beklendiğinden dolayı son yıllarda bölgedeki gayrimenkul piyasasında bir hareket yaşanıyordu. Kısa vadede hızlı ve agresif bir fiyat dalgalanması beklemiyoruz ancak projenin detayları netleştikçe talepte de hareketlilik olacaktır. Uzun vadede Başakşehir’in İstanbul’un en çok değerlenen ilçelerinin başında geleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Bölgesel bir merkez oldu’

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, özellikle ulaşım yatırımlarıyla büyüyen Başakşehir’in bulunduğu alanda bölgesel bir merkez olduğuna dikkat çekti. Çetinsaya, “Avrupa Yakası’nın en planlı ilçelerinden Başakşehir’in en büyük avantajının İstanbul’un büyük ölçekli kamu yatırımlarına ev sahipliğini gösterebiliriz. Bahçeşehir, Ispartakule, Kayaşehir ve Bahçekent’i içine alan Başakşehir, bir yandan kamunun 3. havalimanı, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bölge hastanesi, dev şehir parkları gibi mega yatırım projeleri, bir yandan da birbiri ardına yükselen konut ve yaşam alanlarıyla büyümesini sürdürüyor. Bu mega yatırım projelerinin ilçeyi bir bölgesel merkez haline getirdiğini söyleyebiliriz” diye konuştu. TOKİ, Emlak Konut GYO ve özel sektör öncülüğünde gelişimini sürdüren Başakşehir’de, Artaş İnşaat olarak Avrupa Konutları Başakşehir projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Çetinsaya, teslimlere başladıkları proje ile bölgeye ciddi anlamda katma değer sağladıklarını dile getirdi.