Ekonomi Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var!

Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var!

09.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Hotelya, yaklaşık 10 yıl önce kurulmuş, tek mağazası bulunan bir mobilya markası. Oteller ve rezidanslar için üretim yapan şirkete bugün hem yurt içinden hem de dünyanın dört bir yanından beş yıldızlı otellerden, marka rezidanslardan talep yağıyor. Bu talepleri elemek, üretim bandında önceliklendirmek, şirket yöneticilerinin başlıca mesaisi olmuş. Peki ekonomide işlerin zorlaştığı bir dönemde Hotelya bu rüzgarı nasıl yakalamış? Bu başarı öyküsünü Hotelya kurucu ortağı ve Genel Müdürü Yüksek Mimar Zümrüt Doyran ile konuştuk.

Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var

Hareketli ve sabit mobilya ürettiklerini belirten Zümrüt Doyran, “Hotelya kurulduğundan bu yana yurtiçi ve yurtdışında 700’ün üzerinde projeye imza attı. Yurt içinde ve yurt dışında AVM, hastane, restoran, ofis, kafe ve mağaza gibi projelere üretim yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Referans önemli

Çoğunlukla 5 yıldızlı projelere hizmet verdiklerini anlatan Doyran şöyle konuştu:

“Hilton, Sheraton, Hyatt Regency, Holiday Inn, Fairmont, Rixos gibi oteller için üstlendiğimiz projelerin yanında Nobu, Frankie, Fenix, Angelique gibi önde gelen restoran zincirleri de referanslarımızın arasında. Moskova, Bakü, Londra, Astana, Marakeş, Filipinler, Kuala Lumpur, Erbil’in de aralarında olduğu farklı coğrafyada çalışmalarımız devam ediyor.”

Sektörlerinde müşteri referanslarının çok önemli olduğunu vurgulayan Doyran, “Hotel zincirleri genellikle franchise ile işletilir. Yani her bir halkanın genellikle farklı bir işletmecisi vardır. Bir zincire bir halkadan girdiğimizde ürünlerimizi gören diğer halkaların işletmecileri de kapımızı çalıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var

Fuar etkisi

Yaklaşık dört yıl önce yurt dışı fuarlara katılmaya başladıklarını söyleyen Doyran, “Bu fuarlardan bize geri dönüş iki yıl sonra oldu. Şimdi yüzde 80 yurtdışına çalışıyoruz” dedi. Geçen yıl, kuruldukları tarihten bu yana en yüksek ciroyu elde ettiklerini, bu yıl ise daha ilk beş ay dolmadan geçen yılın cirosunu geçtiklerini anlatan Doyran, “Bunu, yurt dışından gelen taleplerle sağladık. 11 bin metrekarelik tesisimizde üretimi yapıyoruz. Şu anda tesisimizi büyütme planımız yok ama çalışan sayımızı yüzde 15 oranında artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var

Yoo da Hotelya dedi

Dünyaca ünlü tasarımcı Phillipe Starck’ın Yoo’su da mobilya da Hotelya’yı tercih etmiş. Etiler’deki Yooİstanbul’un mobilyalarını yaptıklarını belirten Zümrüt Doyran şöyle devam etti:

“Şimdi Yoo’nun Almanya’da yeni rezidans projesi var. Buranın yatırımcısı, Yooİstanbul’u görmüş, bizi aradı. Almanya’daki 112 daireli Yoo projesinin mobilya işlerini üstlendik. Üstelik onlara tasarım desteği de verdik.”

Kapısında 5 yıldızlı kuyruk var

Malzemede doğaya dönüş

Zümrüt Doyran, “Mobilyalarımızın beş yıl garantisi var. Ama en az 10 yıl dayanan ürünler yapıyoruz. İskeletlerimiz masif ahşap” dedi. Otel mobilyalarında genellikle toprak tonlarının tercih edildiğini, modanın daha çok kırlentler, örtüler gibi ürünlerle yansıtıldığını kaydeden Doyran, bununla birlikte son dönemde hardaldan yeşilin tonlarına geçen bir renk skalasının öne çıktığını ifade etti. Doğayı hissetme tutkusunun tasarımlara da yön vermeye başladığını kaydeden Doyran şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Proje sahiplerinden masif ahşap ya da masif mermer kullanılan ürünlere yönelik talepleri sık sık almaya başladık. Tabii zaman zaman ilginç durumlarla da karşılaşıyoruz. Örneğin, proje sahibi bir yüzeyde hem masif ahşap kullanılmasını isteyip sonra da ‘Ama bunun budakları varmış’ diyebiliyor. Ya da masif mermerin içindeki damarlar ve renkler konu olabiliyor. Onlara doğanın kendi desenleri ve tasarımları olduğunu anlatıyoruz.”