Ekonomi Kara paraya kapalıyız

Kara paraya kapalıyız

15.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, varlık barışı ile dünyada yön arayan paraya liman olmayı amaçladıklarını belirterek, “Başbakanımızın ‘Turkuaz halı sereceğiz’ dediği hadise işte bu. Aradığımız bir şart var. Temiz para olacak, kara para olmayacak, kara paraya kapalıyız” dedi

Kara paraya kapalıyız

Varlık barışı ile uluslararası bankacılık sektöründe yön arayan paraya liman olmayı amaçladıklarını söyleyen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “100 milyarlarca dolardan bahsediyoruz, ilk başta Körfez sermayesi olmak üzere...

Haberin Devamı

En çok mağdur olan da Körfez sermayesi oldu. Bazı gelişmiş ülkelerde yaptıkları yatırımlarına el konuldu. Sayın Başbakanımızın, ‘Turkuaz halı sereceğiz’ dediği hadise bu. Aradığımız bir şart var. Temiz para olacak, kara para olmayacak. Kara parayı Türkiye’ye sokmayacağız. Onda kararlıyız. Kara paraya kapalıyız. Temiz parayı Türkiye’ye çekmemiz gerekiyor” dedi.

‘Almancı’ benzetmesi

AA Editör Masası’na konuk olan Canikli, Türkiye’de 3 milyon Suriyelinin bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

“Bunların içinde ekonomimizin ihtiyaç duyduğu çok kaliteli insanlar var. Zaman zaman iş alemi ve sivil toplum örgütleri ‘ara eleman, kalifiye eleman noktasında sıkıntı yaşıyoruz’ der. Şimdi böyle bir durumda o insanlar orada yatıyor, bizim de bunlara ihtiyacımız var. İşgücü piyasasının çok tercih etmediği alanlar var. Bu alanlar biraz zor, sıkıntılı alanlar. Tıpkı 1960’lı yıllarda Almanların tercih etmediği ve bizim işçi olarak gönderdiğimiz kardeşlerimiz vasıtasıyla görülen işler gibi. Ekonomiye katkı sağlayacak insanlara vatandaşlık verilecek. Bu son derece doğru, akılcı bir politikadır. Hatta faydalanmamak yanlıştır.”

Haberin Devamı

‘Ücretsiz konut yok’

Canikli, Suriyeli sığınmacılara bedava konut verilmeyeceğini söyledi. Yurtdışından toplu olarak gelenler için bir iskan mevzuatının yürürlükte olduğunu belirten Canikli, “Orada devlet, onlara birtakım imkanlar sağlıyor, ama bedava konut yok. Sadece, vatandaşlarımıza yaptığımız gibi uzun vadeli ödeme imkanı sunuluyor” diye konuştu.

Yatırım ve personel harcamaları hariç tüm kalemlerden tasarruf edileceğine dikkati çeken Canikli, “Genel bütçeye dahil olsun olmasın, kamudaki herkes bu tasarrufu yapacak. Ciddi bir tasarruf bekliyoruz. Zaman zaman kamunun da durup kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor. Farkında olmadan ipin ucu kaçabiliyor” diye konuştu.

Canikli, Ekonomik Müjdeler Paketi’ne ilişkin olarak ise, “Yatırımcının maliyetlerini azaltmak hedefimiz. Bu da harç ve damga vergilerinin kaldırılmasıyla sağlanıyor. Bu da yıllık 750 milyon liralık kaynağın yatırımcıya aktarılması anlamına geliyor” dedi.

Haberin Devamı

Yeşil pasaportta limit

Başbakan Yardımcısı Canikli, ihracatçıya yeşil pasaport verilmesi konusunda, şunları söyledi:

“Söz konusu pasaportun hangi rakama kadar ihracat yapanlara verileceği henüz belirlenmedi. Sayı önemli çünkü yeşil pasaport verilen insanların sayısı belli bir rakamı aşınca Avrupa Birliği başta olmak üzere ülkeler, bu yeşil pasaport avantajını kullandırmayacaklarını söylüyorlar.”

Karşılıksız çeke yine hapis cezası

Canikli, karşılıksız çek meselesinin piyasada ciddi sıkıntı olarak görüldüğüne işaret ederek, 2012’de kamunun ve iş dünyasının isteği üzerine çekteki hapis cezasını kaldırdıklarını ancak uygulamanın tekrar getirilmesi için yine aynı çevrenin yoğun talepte bulunduğunu söyledi. Karşılıksız çeke hapis cezası düzenlemesinin tekrar başlayacağını bildiren Canikli, “280 bine yakın kişi hapis cezasıyla karşı karşıyaydı. Çekin geçerliliğinin arkasındaki en büyük güç hapis cezasıydı, onu kaldırınca çekin bir kıymeti harbiyesi kalmadı. Ticareti daralttı. Kanun şu anda Meclis’te” dedi.

Haberin Devamı

Sertifikayla konut alma dönemi yakında başlıyor

Canikli, bir konutun belirli metrekaresinin alınmasına imkan tanıyan gayrimenkul sertifikasıyla ilgili düzenlemenin Resmi Gazete’ye gönderildiğini açıkladı.

“Faiz içermeyen finans unsurlarını geliştiriyoruz” diyen Canikli, “Gayrimenkul sertifikası ihraç edilecek. Düzenleme, Resmi Gazete’ye gönderildi. Yatırımcı, yatırım karşılığında metrekare bazında sertifika ihraç edebilecek. Herkes bir konut alamayabilir ama bu sayede her bir metrekare için bir sertifika üretilmiş olacak” açıklamasını yaptı.