Ekonomi Karbon elyaflı Aksa’ya evlilik teklifi yağıyor

Karbon elyaflı Aksa’ya evlilik teklifi yağıyor

16.04.2010 - 01:11 | Son Güncellenme:

Aksaca markasıyla stratejik hammadde karbon elyaf üretimine başlayan Aksa, dünyada toplam dokuz şirketin ürettiği yüksek teknolojili ürünle yabancı şirketlerin ilgisini çekti

Karbon elyaflı Aksa’ya evlilik teklifi yağıyor

13-15 Nisan’da Paris’te düzenlenen JEC Kompozit Fuarı’na katılan Akkök Şirketler Grubu yöneticileri, yıllık 308 bin ton akrilik elyaf üretim kapasitesiyle girilmesi zor olan dünya karbon elyaf pazarında sahip oldukları yüksek potansiyele dikkat çekti.
Aksa Yönetim Kurulu üyesi Ayça Dinçkök fuarda aralarında Hollanda ve Almanya da olan 5-6 ülkeden Aksa ile birleşme talebi geldiğini belirterek, “Aksaca’yı satmayı asla düşünmüyoruz. O bizim çocuğumuz” dedi.
2009’un son çeyreğinden beri üretimde olmalarına rağmen dünya pazarından yüzde 2 pay aldıklarını ve müşterileri tarafından kalite anlamında ilk üçte görüldüğünü belirten Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz, karbon elyafın geleceğin teknolojisi olduğunu vurguladı. Yılmaz, petrole göre doğayı daha az kirleten ve fiyatları daha az değişken olan karbon elyafın aynı zamanda çelikten 3 kat daha dayanıklı ve 5 kat daha hafif olması nedeniyle stratejik bir öneme sahip olduğunu ifade etti.
10 yılda pazardan yüzde 10 pay almayı hedeflediklerini belirten Yılmaz, yan ürünlerle 10 milyar dolarlık bir endüstrisi olan karbon elyafın mevzuatla desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Karbon elyaf talebinin 10 yılda 3-6 kat arasında, tüketiminin ise 2012’de rüzgâr enerjisi, otomotiv ve inşaat başta olmak üzere yüzde 50 civarında artması bekleniyor.

Haberin Devamı

85 milyon dolarlık yatırımın meyvesi
Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman, 85 milyon dolarlık yatırımla 100 Türk mühendisinin ar-ge çalışması sonucu geliştirilen Aksaca’yla ilgili şöyle dedi:
“Birçok sektöre hammadde girdisi sağlayacak olan karbon elyaf ve katma değerli endüstriyel karbon elyafı Türkiye’de üreterek ve bu alanlarda yerel pazar yaratarak, Türk ekonomisi için büyük katma değer yaratacağız. 2020’de GSYİH’ye 15-20 milyar dolar katkı yapmayı hedefliyoruz.”