Ekonomi Kartal’da un fabrikasını yıkıp ‘sıradışı mimara’ bırakacak

Kartal’da un fabrikasını yıkıp ‘sıradışı mimara’ bırakacak

29.06.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kartal’da un fabrikasının bulunduğu 80 dönümlük arsada proje yapmak için ünlü sıra dışı mimar Daniel Libeskind ile anlaşan Metsan, eylülde satışa çıkmayı hedeflediği projenin literatüre girmesi için çabalıyor

Kartal’da un fabrikasını yıkıp ‘sıradışı mimara’ bırakacak

Dünyanın en ünlü mimarları arasında yer alan Daniel Libeskind ile anlaşan Metsan, mimarlık literatürüne girecek proje yapmak kolları sıvadı. Dünya Ticaret Merkezi (WTC Ground Zero) bölgesinin yeniden projelendirilmesinin baş mimarı olan Daniel Libeskind, sıra dışı projeleriyle ünlenirken, bu sayede de ilk kez Türkiye’de proje gerçekleştirmiş olacak.
Metsan Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Cemalettin Satoğlu, çok iyi bir proje ortaya çıkarmak için Kartal’daki 80 dönümlük arsada karma proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu projeyi Türk mimarları da tasarlayabilirdi ama getireceği ses daha düşük kalabilirdi. Libeskind aykırı projeleriyle tanınıyor. Kartal’da da çok farklı bir proje ortaya çıkacağına inanıyoruz” dedi.
Türkiye’de yeni yapılan projeler arasında modern mimarlıkla ilgili çok fazla ikonik proje bulunmadığını vurgulayan Satoğlu, “Projeyi en ince ayrıntısına kadar ideal bir şekilde tasarlıyoruz. Konsept tasarımda olduğu gibi iç tasarımda da ünlü mimarlarla çalışacağız. Projemiz mimarlık dergilerine konu olacak ve literatüre girecek” dedi.
Fabrikayı taşıyacak
Cemalettin Satoğlu, projenin mimari çizimlerinin tamamlanmasıyla birlikte eylül ayında satışa çıkmayı planladıklarını anlatarak şu bilgileri verdi:
“Kartal çok iyi gelişiyor ve bölgede çok sayıda proje yapılıyor. Arsamız da yapımı süren Kartal-Kaynarca metrosunun çıkışında bulunuyor. Bunun için karma proje hayata geçiriyoruz. Ticari fonksiyonlar olacak ama klasik AVM olmayacak. Metrodan çıkanlar projenin içinden geçecek. Büyük meydanlar yapacağız. Bu alanlar buluşma noktaları olacak. Proje sosyal olarak da yaşayan bir merkez olacak. Daniel Libeskind böyle bir proje ortaya çıkarmak için çalışıyor.”
3 etaptan oluşacak
Projenin yapılacağı arsada kendilerine ait un fabrikasının bulunduğunu dile getiren Satoğlu, “Arsa çok eskiden beri bizim. Un fabrikası var ve bunu başka yere taşıyacağız, yer bakıyoruz” dedi.
Cemalettin Satoğlu, projenin 80 dönüm üzerinde 3 etaptan oluşacağını anlatarak, şunları aktardı:
“Birinci etapta konut ve ticari alanlar olacak. İkinci etapta otel ve ticari üniteler, son etapta ise konut olacak. Modüler sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede 1+1’ler birleştirilip 2+1 olabilir. Modüler sistem için iyi bir mimari sistem kurgulanması gerekiyor.”
İkiz kuleleri yeniden çiziyor
New York’ta 2001 yılında yıkılan ikiz kuleler olarak bilinen Dünya Ticaret Merkezi bölgesinin yeniden projelendirilmesi için yapılan yarışmada, master plan çizimini yapmak üzere baş mimar olarak Daniel Libeskind seçildi. Libeskind tasarladığı projelerle, Hiroshima Art Prize, Royal Institute of British Architects (RIBA) gibi uluslararası öneme sahip çok sayıda mimari ödül aldı.
Modern anıt olacak
İstanbul’un dünyanın en eski yerleşim birimlerinden biri olarak sayısız tarihi yapıya ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Cemalettin Satoğlu, şunları söyledi:
“Biz bundan sonra İstanbul’un tarihi olduğu kadar modern yapılarıyla da gündeme gelmesini istiyoruz. Dünyanın önde gelen metropolleri Londra, Paris ve Berlin’de eski ve yeni diye adlandırılan bölümler var. Son yıllarda Türkiye’nin gelişimine paralel olarak tarihi ve kültürel kimliğinin dışında bir finans merkezi olarak da ön plana çıkan İstanbul’a, dünyanın dikkatini çekecek modern yapılar katmalıyız. İşte Libeskind ile Kartal’da oluşturacağımız yeni projenin bu düşüncemize paralel modern bir anıt özelliğinde olacağını düşünüyoruz.”
Türkiye temsilcisi oldu
Cemalettin Satoğlu, Daniel Libeskind ile yaptıkları anlaşma çerçevesinde Türkiye’de başka firmalar için de proje çizebileceklerini vurgulayarak, “Daniel Libeskind’in Türkiye’deki temsilcisi olduk. Başka firma ya da kurumlar için de projeler çizebiliriz. Yani Daniel Libeskind’e proje çizdirmek isteyenler bize başvuracak” dedi.

TOKİ’den 20 milyar liralık olimpiyat hazırlığı
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel, 2020 Olimpiyatları’nın İstanbul’da yapılması durumunda hükümet tarafından inşaatlarda kullanılmak üzere idareye 20 milyar lira fon ayrıldığını söyledi.
İstanbul, Madrid ve Tokyo’nun 2020 Yaz Olimpiyatları’na aday üç şehir olduğuna işaret eden Karabel, “7 Eylül’de açıklanması beklenen 2020 Olimpiyatları’nın İstanbul’da düzenlenmesi kesinleşirse TOKİ, tüm olimpiyat oyunlarının tesisleri, köyleri, yerleşimleri ve başlıca müsabaka dışı tesislerinin yapımından sorumlu olacak. Buna Uluslararası Yayın Merkezi ve Ana Basın Merkezi de dahildir” diye konuştu.
Karabel, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile TOKİ arasındaki protokoller kapsamında ve idarenin çeşitli uygulamalarıyla spor tarihinin en büyük yatırımlarını gerçekleştirdiklerini belirtti.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile müştereken yapılan çalışmalar neticesinde 20 stadyumun yapılmasına karar verildiğini anımsatan Karabel, bu çerçevede 11 stadyumun inşaatı devam ederken, 8’inin de ihale ve hazırlık aşamasında bulunduğunu kaydetti.
Karabel, 52 bin kişi kapasiteli İstanbul Seyrantepe (Arena) Stadı’nın bitirildiğini, 25 bin seyirci kapasiteli Mersin Stadı’nın da Akdeniz Oyunları’na yetiştirildiğini ve sporcuların hizmetine sunulduğunu anlattı.
3 milyar lira yatırım
Afyonkarahisar, Malatya, Sivas, Eskişehir, Samsun, Gaziantep, Adana, Sakarya ve Trabzon’da birer ve Antalya’da da 2 stadyumun inşaatının sürdüğünü dile getiren Karabel, şöyle konuştu:
“İhale aşamasında Kocaeli stadyumu var. İhalesi 22 Temmuz’da yapılacak. Hazırlık aşamasında 7 stadyum bulunuyor. Bunlar, Ankara, Diyarbakır, Hatay, Batman, İzmir’de 2 ve Edirne stadyumlarıdır. Ayrıca TOKİ’nin stadyumların dışında 952 spor salonu uygulaması bulunuyor. Stadyumlar için yaklaşık 3 milyar lira yatırım yapılmış olacak.”

Sanat küratörü olan bir proje: 42 Maslak
42 Maslak projesi ile 950 milyon liralık yatırımı hayata geçirdiklerini dile getiren Bay İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Erol Özmandıracı projeyi anlattı. Maslak’ın geçmişte fabrikalar bölgesi olarak anıldığını belirten Özmandıracı, Maslak’ın en hızlı büyüyen iş merkezlerinden biri olduğunu söyledi.
Maslak’ın şu an bina kalitesi olarak İstanbul’un en gelişmiş bölgelerinden biri olduğunu ifade eden Özmandıracı, “Aslında araziyi ilk aldığımızda hedefimiz yine ofis yapmaktı ama bölgeyi iyice değerlendirip analiz ettiğimizde İstanbul’un merkezine ne kadar yakın olduğunu gözlemledik. Bu bağlamda da buraya bir karma proje yapmaya karar verdik” dedi.
Artful Living projesi hakkında bilgi veren Özmandıracı, şunları söyledi:
“Türkiye’de sanat küratörü olan tek projeyiz, projemizde full-time çalışan şehir planlama uzmanlarımız var. Türkiye’deki üniversitelerden bilirkişilerle tanıdığımız sanat uzmanlarıyla görüşerek bu projeye ruh katmak için tabii aktif bir rol oynamaya karar verdik. Artful Living sanat portalı dedik, bu portal bir yol haritası çizdi kendine. 1-2 sene içerisinde bölgeyi yaşayan bir sanat bölgesi haline getirmek istiyoruz.”

Emlak Konut Kayabaşı’nda yeni ihale düzenleyecek
Emlak Konut GYO, İstanbul Başakşehir ilçesine bağlı Kayabaşı bölgesinde iki yeni projeye başlıyor. İstanbul Kayabaşı Emlak Konutları
1. Etap 1. Kısım projesi kapsamında 1084 konut, 15 ticari birim ve 7 adet kapalı otopark inşa edilecek.
İstanbul Kayabaşı Emlak Konutları
1. Etap 2. Kısım projesi kapsamında ise 425 konut, 31 ticari birim ve 2 adet kapalı otopark inşa edilecek.
Emlak Konut GYO tarafından yaptırılacak olan Kayabaşı 1. Etap
1. Kısım’ın ihalesi 16 Temmuz 2013 günü, 1. Etap 2. Kısım’ın ihalesi ise
17 Temmuz 2013’te gerçekleştirilecek.

Torunlar ve Kiptaş’tan Alibeyköy’e dev proje
İstanbul’un en eski ve en değerli yerleşim merkezlerinden Eyüp - Alibeyköy’de inşa edilecek KİPTAŞ Finanskent 2’nci Etap İnşaatı’nın ihale süreci tamamlandı. İhaleye en yüksek teklifi vererek Finanskent 2’nci Etap Projesi’ni kazanan Torunlar GYO, ihale şartnamesi çerçevesinde inşaatı yapmaya hak kazandı.
İhalenin onaylanması ile birlikte, Torunlar GYO ve KİPTAŞ arasında “Kiptaş Finanskent 2. Etap İnşaatlarının Kat Karşılığı Usulü ile Yapılması”na ilişkin sözleşme imzalandı. Sözleşme kapsamında, 578 bin 400 metrekarelik inşaat alanının yüzde 45.72’lik kısmı KİPTAŞ’a, yüzde 54.28’lik kısmı ise Torunlar GYO’ya ait olacak.

TEM Otoyolu üzerinde hemen teslim ofisler Buket İnşaat tarafından
inşa edilen Burak Plaza, Mahmutbey’de, TEM Otoyolu üzerinde yer alıyor. 13 bin 610 metrekare arsa üzerine konumlan projede,
12 kat içerisinde yer alan ve
her biri titizlikle inşa edilen 48 ofis yer alıyor.
Ofis tiplerinin 178 metrekareden 891 metrekareye kadar farklı büyüklüklerde yer aldığı Burak Plaza’da, harcadığın kadar öde sistemi yer alıyor.
Buna göre soğutma, havalandırma ortak giderleri herkes kendi payına düşen kısmını ödüyor. Sistem sayesinde hem hizmet konforunu hem de başkasının harcadığını ödeme koşulu ortadan kalkıyor.

İbis Otel Alsancak’ta hizmet vermeye başladı
Akfen GYO tarafından İzmir’in Konak’ta 140 oda kapasiteli İbis Otel Alsancak, hizmet vermeye başladı.
3 yıldızlı otel, Akfen GYO’nun stratejik ortağı Avrupa’nın lider otel işletmecisi Accor tarafından işletilecek.
Akfen GYO Genel Müdürü Vedat Tural, İzmir’in en işlek noktalarından biri olan Konak’ta hizmete açılan İbis Otel Alsancak’ın 140 oda kapasitesine sahip olduğunu belirtti. Tural, “İbis Otel Alsancak ile birlikte 12 Türkiye’de, 2 Rusya’da ve 1 tane de KKTC’de bulunan faal otelimiz var. Rusya, Esenboğa ve Karaköy’de devam eden yatırımlarımızla birlikte toplam 18 otelden oluşan bir portföye ulaştık” dedi.

KONUT KREDİLERİ 91.4 MİLYAR TL OLDU
Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre, 14-21 Haziran döneminde mevduat bankalarının tüketici kredileri
784,5 milyon liralık artışla 211,4 milyar liraya ulaştı. Aynı dönemde tüketici kredilerinin
91,4 milyarı konut kredilerinden oluştu.