Ekonomi Kasımda en çok satan oldu talep, erken satışı getirdi

Kasımda en çok satan oldu talep, erken satışı getirdi

24.12.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknik Yapı, 4 bin 300 konutluk projeyle satış grafiğini yükseltti. Emlak Konut ile çalışan firmalar arasında kasımda en çok satış yapan isim olan Teknik Yapı, bu gelişme üzerine 2012’de satışa çıkacağı ikinci etabı öne çekti

Kasımda en çok satan oldu talep, erken satışı getirdi

Emlak Konut GYO ve Teknik Yapı’nın İstanbul Tuzla’da küçük bir kent ölçeğinde tasarladığı Evora İstanbul’un ekim ayında satışa çıkarılan 1.509 konutluk etabında büyük bölümünhızla tükenmesi nedeniyle projenin ikinci etabındaki 863 konut da vitrine çıkarıldı. Firmanın satış hızı, farklı bir ünvanı da getirdi. Teknik Yapı, sadece kasım ayı içinde gerçekleştirdiği 451 konutluk satış ve 62 milyon 500 bin liralık satış geliriyle, sonbaharın son ayının en çok satan ismi oldu.
Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım, projenin satış başarısını Emlak Konut projeleri arasında kasım ayında birinci olarak kanıtladığını belirterek, projenin ikinci etabı olan Evora İstanbul Marmara’nın da 2012’de planlanan satışını öne çektiklerini söyledi. Beklentilerin üzerinde bir ilgi gördüklerini açıklayan Durbakayım, projenin ilk etabında 800 daire satılmasını büyük bir başarı olarak nitelendirdi. Durbakayım, “2012 için kara tablo çiziliyor ama, biz bunlara alıştık. Olumsuzluklar bizim için geçerli değil. Satış başarımız da bunu gösteriyor” dedi.
Proje için satışa çıktıkları ilk gün 700 kişinin satış ofisini ziyaret etmesiyle adeta bir izdiham yaşadıklarını belirten Durbakayım, şimdiye kadar ağırladıkları kişi sayısını ise 30 bin olarak ifade etti.

Teşvikiyeli de talep etti
Rakamları farklı bir açıdan yorumlayan Durbakayım, “Aslında satışta başarılı olamadık. Çünkü talebi karşılayamadık. Ekibin sayısını arttırdık. Yine yeterli olmadı. Ama, yine de satış hedefimizin önündeyiz” dedi.
İstanbul’da orta halli çalışan bir karı-kocanın ortalama gelirinin 4 bin lira olduğu ve bunun 2 bin lirasını konuta ayırabilecekleri gerçeğinden hareket ederek bu projeyi geliştirdiklerine dikkat çeken Durbakayım, ayrıca Teşvikiye ve Nişantaşı gibi yerlerden de talep aldıklarını vurguladı. Durbakayım, “İnsanlar yeni yerler arıyor. Tuzla nefes alınabilir bir bölge. Üstelik kentin içinde. Zaten daire alanların çoğu da oturmak istiyor. Ayrıca projenin önünde yapılan kavşakla da yol sorununu tamamen çözdü.”



KASIMIN ŞAMPİYONU

Evora İstanbul, Emlak Konut GYO’nun hasılat paylaşımı modeliyle gerçekleştirdiği projeler içinde kasım ayı şampiyonu oldu. Teknik Yapı tarafından Tuzla’da 4 bin 300 konut olarak tasarlanan proje, kasım ayında 451 konut satışı ve 62 milyon 500 bin lira satış geliriyle rakiplerini geride bıraktı. Daha önce Avrupa Konutları’nın birinciliğe ambargo koyduğu listede önceki ay Egeyapı Group’un Bağcılar’daki Batışehir projesi birinci olmuştu.


HAZİRAN 2014’TE TAMAMLANIYOR

Evora İstanbul’un ikinci etabı Evora İstanbul Marmara’daki 863 daire 90 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkarıldı. Denizi gören daireler stüdyo, 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 tipi şeklinde olacak ve teslim 30 Haziran 2014’te gerçekleştirilecek. Satışa çıkarılan bölümde ayrıca bir tıp merkezi ve 23 adet ticari birim planlandı. 14 blok olarak tasarlanan projede ağırlık 3+1 tipinde dairelerde.
Projede yüzde 7 peşinatla ödeme seçeneği sunan firma, kalan yüzde 18’lik oranı 12, 18 ve 24 ay olmak üzere üç eşit ay şeklinde vade yapıyor. Daire bedelinin kalan yüzde 75’i için banka kredisi kullandırılıyor.


Finans Merkezi’nin ilk ödülü ilk projeden geldi


Ataşehir Finans Merkezi’nin ilk projesi olan Sarphan Finanspark, ‘Dünyanın en iyi karma projesi’ seçilirken, bölgede yapılacak diğer projeler için de çıtayı oldukça yükseğe taşıdı


Ataşehir Finans Merkezi’nin ilk projesi olarak ön plana çıkan Sarphan Finanspark, yurtdışında da adından söz ettirmeye başladı. Projeyi Emlak Konut GYO ve Emlak Pazarlama İnşaat ile birlikte geliştiren Sarp Group’un İnşaat Genel Koordinatörü Vekalet Kaba, 12 Aralık’ta Londra’da düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri finalinde ‘Dünyanın en iyi karma projesi’ ödülünü aldıklarını belirterek, bu başarının Türk gayrimenkul sektörünün dünyada tescili anlamına geldiğini kaydetti.

Yabancılar da ilgi gösterdi
Kaba, projenin 340 konut, 123 home-ofis, 53 mağaza ve otelden oluştuğunu ifade ederek, projede konut satışlarını yüzde 70 oranında tamamladıklarını vurguladı. 250 dairenin satışını yaptıklarını ve gelecek hafta da açık artırmayla ofisleri satışa sunacaklarını dile getiren Kaba, mağazaların gelecek yıl satılacağını, otelle ilgili olarak da görüşmeleri sürdürdüklerini söyledi.
Kaba, projede konutlarda metrekare fiyatlarının 4 bin 500 liradan başlayıp 8 bin liraya kadar çıkabildiğini anlatarak, yabancı ilgisinin de altını çizdi. “Yabancı yatırımcılar da projeden konut aldı” diyen Kaba, 500 milyon lira hasılat bekledikleri projeyi, “Finans Merkezi çok önemli bir proje ve bu bölgede ruhsat alan ilk isim olduk. Bu bölgenin önü çok açık ve gün geçtikçe değeri artacak” sözleriyle nitelendirdi.

Karşıdaki projeyle tatlı rekabet
Projenin mimarı Ömer Çamoğlu da, uluslararası araneda ödül almanın önemine dikkat çekerek, tasarımda serbest bırakılmalarının böyle bir kurguyu ortaya çıkardığını söyledi. “Satış ofisi bile çok farklı” diyen Çamoğlu, tam karşılarında yer alan Varyap?Meridian’ın da daha önce bu ödülü aldığını belirterek, “Tatlı bir rekabet oluştu” diye konuştu.


YERDEN 200 METRE YÜKSEKTE
340 konut, 123 home-ofis, 53 mağaza ve bir otal olarak planlanan Sarphan Finanspark’ın konut bölümündeki daireler stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 rezidans daireler den oluşuyor. Bodrum dahil yerden 200 metre yüksekliğe çıkacak projedeki en yüksek kule 54 kattan oluşuyor. 15’inci kattan itibarense deniz manzarasının görülebildiği proje, Nisan 2013’te tamamlanacak.


Sektörden Başbakan’a Fransa desteği



Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu, Fransa’ya karşı alınan yaptırım kararlarına ilişkin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tavrını desteklediklerini belirterek, “Bizim de dolaylı olarak Fransızlarla işimiz var. Olursa olur olmazsa olmaz dünyada tek bunlar değil. Dünyada daha başkalarıyla da çalışılabilir” dedi. Fransa ile iş yapan Türk müteahhit firmasının bulunmadığını söyleyen Koçoğlu, ama Fransızların İstanbul’da yapılması planlanan 3. boğaz köprüsünde bir Fransız firmanın adının geçtiğini belirterek, “Onlar havasını alacak su içecek onun üstüne” dedi. Fransızların yurtdışında beraber iş yapmak için Türklere ihtiyacı olduğunu söyleyen Koçoğlu, “Ortadoğu’da Kuzey Afrika’daki işler için onların bize ihtiyacı var. Talep onlardan geldi. Önceden bizim teknolojik olarak Fransızlara ihtiyacımız vardı. Şimdi o pek kalmadı” diye konuştu.
Fransızların Libya’da ise dominant bir rol oynadığını söyleyen Koçoğlu, “Oradaki müteahhitlik hizmetleri de fazlasıyla sulanıyorlar. Bu bizler için o pazarda daha zor yol almamızı da sağlayacak” dedi.



‘Beni kontrol edeni ben seçmeyeyim’
Diğer yandan gündemdeki konulardan biri olan yapı denetimine değinen Şükrü Koçoğlu, 1988 yılında yapıda denetimine ilişkin kapsamlı bir çalışma yaparak bunu kitap haline getirdiklerini belirterek, “Fakat bakanlığın hazırladığı taslak henüz elimize gelmedi. Taslakta yine denetim firmasını biz seçiyoruz. Ama beni kontrol edecek olanı ben seçmeyeyim. Hazırlanan taslakta bu yok. Yapıda denetim sigortasız da olmaz” dedi.
1 Ocak 2012’nin inşaat sektörü açısından bir dönüm olacağını söyleyen Koçoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yılbaşında itibaren her müteahhide bir sicil numarası vereceğini ve kara liste uygulaması başlatacağını söyledi. Koçoğlu, 2012 yılında konut fiyatlarının düşebileceğini de söyledi.


İzmir’e Dubai sistemi ile deprem önlemi

Emlak Konut GYO ile hasılat paylaşımı modeliyle geliştirilen ‘Park Yaşam Mavişehir’ isimli projede deprem dayanıklılığı maksimize edildi. Türkerler-İzka-Durmaz Konsorsiyumu’nun ‘çifte temel sistemi’ ile hayata geçirdiği proje, açıklamaya göre, 9-9.5 büyüklüğündeki depreme dayanıklı.
İzka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Azat Yeşil, sistemi, “Kendi kayalık zeminimizi oluşturduk. İki temel inşa ettik. Birinci temelde kayalık zemin oluşturduk, ikinci temeli de o zeminin üzerine yaptık” sözleriyle özetledi. Park Yaşam Mavişehir’de bir ilk olarak ‘jet grout’ ve ‘post grounding’ ile sürtünme katsayıları artırılmış 120 santimetre çapında fore kazık uygulaması yaptıklarını belirten Yeşil, şöyle konuştu:

521 konut olarak planlandı
“Bu sistemi daha önce Dubai’de yapan ekibimiz tarafından başarıyla uygulama tamamlandı. Böylece ilk kez İzmir’de bir projede 1.120’lik fore kazık uygulandı. Bu sistem bilgisayar programlarındaki analizlere göre 9-9.5 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek şekilde analiz edildi” diye konuştu.
521 konut olarak projelendirilen çalışmanın 32 dönüm alanda geliştirildiğini belirten Yeşil, 21 ayda teslim edilecek Park Yaşam Mavişehir’de iç avluların yeniden canlandırıldığına işaret ederek, deniz manzarası görülebilsin diye yüksek katlı blokların yapıldığı projede metrekare fiyatlarının 2 bin 400 ila 2 bin 700 lira arasında değiştiğini söyledi. Yeşil, projenin satış gelirini 300 milyon lira olarak belirtti.


Van’a 4 bin kalıcı afet evi için ihaleler tamamlandı

Van’da yaşanan 7.2 şiddetindeki depremin yol açtığı acil barınma sorununun çözümü amacıyla başlattığı çalışmaları sürdüren Toplu Konut İdaresi (TOKİ), hafta içi yaptığı 1.400 konutluk ihaleyle birlikte kente yapılacak kalıcı afet konutunda 3 bin 984 rakamına ulaştı. Diğer yandan, merkez köylerdeki acil barınma sorununun çözümü için 6 bin konteynerin ihalesini tamamlayan TOKİ, diğer kurumların Van’a göndereceği konteynerler için de 12 bin 429 konteyner altyapısı ihalesini tamamladı.
Önce Kevenli, Bostaniçi ve Erciş bölgelerinde kalıcı konutlarla merkez köyler için konteyner ihaleleri yapıldı. Bir ayda konutların temelini atan idare, 21 Kasım’da yüklenici firmaya yer tesliminin ardından, 9 günde konutların temel altı betonuna başladı.


2012’ye yeni kampanyayla girenler arasında yer aldı


Halkalı’da geliştirilen Soyak Park Aparts da yeni yıl kampanyası geliştirilen projeler arasında yerini aldı. Yapımcı firma Soyak Gayrimenkul’den yapılan açıklamada kampanyanın bir unsuru, yüzde 5 peşinat ve yüzde 0 faiz oranı olarak ifade edilirken, diğer unsur ise peşin alımlarda yüzde 5 indirim olarak dile getirildi. Diğer yandan projede artan taksitli, sabit taksitli veya ara ödeme planlarının da olduğu belirtildi.
1.121 konut olarak planlanan ve yüzde 65’inin satıldığının belirtildiği projede daireler stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 olarak tasarlandı. Bahçeli ve dubleks konutların bulunduğu projede fiyat, 90 bin liradan başlıyor. Açıklamada projeye doğaya zarar vermeyen ve tasarruf sağlayan malzemeler kullanıldığı vurgulandı.



Kiracıya garanti verince satıştaki geliri yükseltti

Avrupa Residence TEM projesinde uygulanan kiracı kontratı garantili satış sistemi, yapımcı firma Avrupa Konutları’nın açıklamasına göre, satışları yüzde 50 oranında artırdı. Açıklamada ayrıca, daire sahiplerinin ister kiracılarıyla ister boş olarak satın alma yapabileceği belirtilirken, fitness salonu, sauna, buhar odası ve kapalı yüzme havuzunun ücretsiz olarak kullanılabileceği vurgulandı. 86 metrekarelik 1+1’ler ve 119 metrekare ile 120 metrekare olmak üzere iki farklı tipte inşa edilen projede fiyatların 328 bin lira ila 564 bin lira arasında değiştiği belirtilirken, satışların yüzde 45 tamamlandığı ifade edildi.



Tom Cruise’nin görevi 828 metreye yükselmek

Emaar tarafından Dubai’de yapılan ve 828 metreyle dünyanın en yüksek binası unvanını elinde bulunduran Burj Halife kulesi dünyaca ünlü bir filmin ana karakteri oldu. Başrollerinde ünlü oyuncu Tom Cruise’nin oynadığı ve tüm dünyada beğeniyle izlenen Mission İmppossible (Görevimiz Tehlike) filminin son serisi olan ve dün vizyona girenGhost Protocol’de devasa gökdelen tüm iştihamıyla gözler önüne seriliyor. Filmin birçok sahnesinde Tom Cruise’nin tırmandığı Burj Halife, adeta görsel şölen sunarken, inşaatın da ulaştığı noktayı ortaya koyuyor. Bu sahneler filmin en çok akılda kalan sahnelerini oluşturuyor. Türkiye’de yeni gösterime giren filmin çekildiği kulenin yapımcısı olan Emaar’n Türkiye’de devam eden yaklaşık 500 villadan oluşan Toskana Vadisi projesi bulunurken, firma Libadiye’de de çok büyük bir projeyi yakında satışa çıkaracak.