Ekonomi Kazan - Kazan

Kazan - Kazan

27.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin önde gelen altyapı yatırım holdinglerinden Akfen havalimanı, enerji, liman ve gayrimenkulden sonra, şimdi de ‘şehir hastaneleri’ ile gündemde.

Kazan - Kazan

Akfen Holding’in Nisan 2018’e kadar tamamlayacağı 6.6 milyar liralık yatırım paketinin yüzde 60’ı, yani 3.9 milyar lirası şehir hastanelerine ait. Bu dönemde Türkiye’nin en çok yatırım yapan gruplardan biri olduklarının altını çizen Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ın aklında şehir hastanelerinin yanı sıra yeniden sanayiye dönmek de var. Burada önce çıkan bölge ise ‘Güneydoğu’.

Haberin Devamı

Hafta içinde Isparta Şehir Hastanesi’nin resmi açılışı öncesinde bir grup basın mensubu ile bir araya gelen Hamdi Akın, 25 yıl boyunca Isparta’da Sağlık Bakanlığı’nın ev sahibi olacak.

Akın, 1.1 milyar liralık yatırımla hayata geçen Isparta Şehir Hastanesi sonrasında Eskişehir’de 1 milyar 750 milyon, Tekirdağ’da da 1 milyar liralık yatırıma imza atacak. Üç hastanede de Sağlık Bakanlığı 25 yıl kiracı olarak bulunacak.

Şehir hastanelerinde şartnameler gereği Hazine, müteahhit firmalara kira garantisi veriyor. Projeyi gerçekleştirmek üzere bankalara dövizle borçlanan şirketlere kira ödemesi, mevcut kur üzerinden hesaplanarak TL olarak yapılıyor. Hamdi Akın, “Hastane ihalelerine ilgimiz devam edecek. Belki 2-3 milyar liralık bir yatırım daha olabilir. Ancak kendi kapasitemiz açısından söylüyorum. Bu kadar büyük yatırımlardan sonra geri dönüşleri almak, biraz dinlenmek gerekebilir” diyor.

Haberin Devamı

Güneydoğu hedefi...

Hamdi Akın’ın bundan sonraya yönelik hedefleri arasında yeniden sanayiciliğe dönmek de var. Akın, “Pek çok kişi bilmez, ama benim ilk işim kalorifer kazanı üretimiydi” diyor. Ankara’da kalorifer kazanı imalatçısı olarak iş hayatına adım atan Akın’ın müteahhitliği 1976’da Akfen’in kuruluşundan sonra başlıyor. Bundan sonra Akın’ın sanayiciliğe dönüşü ise Güneydoğu’dan olacak. Şu anda yatırımın yapılacağı il konusunda net bir isim veremeyeceğini kaydeden Akın, “Ama mutlaka Güneydoğu’da bu yatırımı yapmak istiyorum. Tabii ki uygun şartların oluşmasını bekliyoruz” diyor. Hangi sektörde olacağına yönelik ısrarlı sorular üzerine ise Akın, “İlk işim kalorifer kazanı üretmekti, belki de yine benzer bir iş yaparım” yanıtı veriyor.