Ekonomi Kebap şişi kanser yapabilir

Kebap şişi kanser yapabilir

24.06.2009 - 00:10 | Son Güncellenme:

Metro Toptancı Marketleri gıdayla temas eden ürünleri teste tabi tuttu

Kebap şişi kanser yapabilir

Ekmek tahtasından su bardağına, kebap şişinden silikon kek kalıplarına kadar pek çok ürünün insan sağlığına zarar verebileceği  tespit edildi. Metro Cash&Carry Genel Müdürü Hakan Ergin, 150 bin lira bütçe ayrılarak yürütülen “Gıda ile Temas Eden Ürünlerin Güvenliği” projesinde camdan metale, porselenden silikona kadar gıdayla temas eden elektrikli/elektriksiz ürünlerin teste tabi tutulduğunu söyledi.
451 ürünün analiz edildiğini söyleyen Ergin, “Uygunsuz ürün oranımızı yüzde 1.7 olarak tespit ettik. Raflarımızdan ikisi pizza tabağı, biri ekmek kızartma makinesi ve beşi kek kalıbı olmak üzere sekiz ürünü kaldırdık. Ahşap pizza tabağı, ekmek tahtası ve tahta kaşık gibi ürünlerde bulunan formaldehit astım krizi, deri döküntüsü gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor” dedi.

Pazardan topladılar
İstanbul’da 32 değişik ürünü topladıklarını dile getiren Ergin şöyle konuştu:
“32 üründen 20’si insan sağlığına uygunsuz çıktı. En vahimi kebapçı şişleriydi. Ağır metallere ve korozyona rastlandı. Çatal, bıçakta, paslanmaz çelikte ağır metal ortaya çıktı. Ağır metaller kansere neden oluyor. Bazı kebapçılarda melamin servis tabağı kullanılıyor. Melamin bebeklerde ölümlerine, yetişkinlerde böbrek yetmezliğine neden olan kanserojen bir madde içeriyor.”

Haberin Devamı

‘Kurşun kalem  oyuncaktır’
Geçen yıl benzer bir çalışma yaptıklarını hatırlatan Metro Cash & Carry Türkiye Kalite Güvence Grup Müdürü Tülay Özel kurşun kaleme ilişkin test sonuçlarını Sağlık Bakanlığı’yla paylaştıklarını ve kurşun kalemin oyuncak statüsüne alındığını söyledi. Kurşun kalemde fitalatların tespit edildiğini açıklayan Özel şöyle konuştu:
“Plastik ürünlerin yumuşatılmasında ve boyalarda kullanılan fitalatlar, kanser, böbrek ve karaciğer bozuklukları gibi sağlık sorunlarına neden oluyor. Kullanımı oyuncaklarda sınırlı. Kalemlerin statü değiştirmesiyle artık kırtasiye ürünlerinde de kullanımı sınırlandırıldı.”