Ekonomi KENTSEL DÖNÜŞÜM HAFTAYA BAŞLIYOR

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAFTAYA BAŞLIYOR

11.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, depreme dayanıksız binaların yıkılmasını öngören kentsel dönüşümle ilgili tasarının haftaya Meclis’ten çıkacağını söyledi. Bayraktar’a göre yasayla Türkiye’de büyük bir kalkınma hamlesi de başlayacak

KENTSEL DÖNÜŞÜM HAFTAYA BAŞLIYOR

12.Gayrimenkul Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye’de kentsel dönüşümün kaçınılmaz hale geldiğini belirterek, “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı çok büyük ihtimalle haftaya çıkacak ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girecek” dedi. Bayraktar, yasanın ana ekseninde vatandaşların olacağını ifade ederek, “Vatandaş oturduğu evin riskli olup olmadığını kendisi belirleyecek. Belediyeler ve Bakanlık olarak biz yardım edeceğiz”diye konuştu. Tasarıda yer alan 3/2 çoğunlukla dönüşümden rant sağlamaya çalışacakları etkisiz hale getireceklerini vurgulayan Erdoğan Bayraktar, tasarıda can güvenliğini ve depreme dayanıklılığı ön planda tuttuklarını açıkladı.

7 milyon bina incelenecek
Bakan Bayraktar, Türkiye’deki binaların röntgenini çekeceklerini ve bu sayede enerji sarfiyatını azaltmayı, konforu artırmayı ve deprem güvenliğini sağlayacaklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye fay hatları üzerinde bulunuyor. Bu nedenle depremi binalarımızı yenilemek için bir fırsat olarak görmeliyiz. Öncelikle riskli binalardan başlayacağız. Ülkedeki 20 milyon binanın 5 milyonu son 9 yılda yapıldı. Bu binaların 500 binini devlet, 4,5 milyonunu özel sektör yaptı. 7 milyon konut ise büyük deprem riski taşıyor ve en kısa dönemde bunları da yenilemeliyiz. Bu yenilemeyi ise kamu, halk ve sivil toplum örgütleriyle birlikte yapacağız. Bunu yaparsak da ekonomiyi canlandıracağız, işsizliği azaltacağız ve gelişmişliğimizi artıracağız” diye konuştu.

Türkiye parmak ısırtıyor
Bakan Bayraktar, Türkiye’nin büyük bir kalkınma arifesinde olduğunun altını çizerek, krizlerle boğuşan dünyanın aksine ülkenin gayrimenkul sektörü sayesinde yara almadan bu süreci atlattığını, dünyaya parmak ısırttığını söyledi. Afet Yasası’nın da Türkiye’nin en büyük itici gücü olacağını dile getirdi. Yasayla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yapı stoğunu iyileştirileceğini ifade eden Bayraktar, “Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığımız zaman, hepsinin de çok iyi bir gayrimenkul stoğuna sahip olduğunu görüyoruz. Biz İspanya ve Kore’nin başardığını başaracağız. Türkiye çok büyük kalkınma yaşayacak” dedi.

Mütekabiliyet kalkmadı
Yabancılara mülk satışını öngören yasayla ilgili de bilgi veren Bayraktar, “Bu yasa Türkiye’de yabancıların mülk edinmelerini düzenliyor. Mütekabiliyet yine var. Ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa modern dünyanın yaptıkları neyse biz de onu yapmaya çalışıyoruz” dedi.
Bu alanda gelişmiş ülkelerin yaptıklarını yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, askeri ve stratejik bölgeler ile tarihi doku bakımından önemli bölgelerden satış yapılmayacağını vurguladı. Bayraktar, gerçek kişilerin de Medeni Kanun ve Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde mülk edinebileceğini ifade ederek, oturmak için iznin söz konusu olduğunu ve bunun süresini uzatmak için de çalışma yaptıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Yenilenmeyi İstanbul’a yayacağız
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş da, zirvede yaptığı konuşmada, gayrimenkul sektörünün önemine işaret ederek, TOKİ, KİPTAŞ ve özel sektör tarafından yapılan konutlarla İstanbul’un büyük bir değişim yaşadığını söyledi. Gayrimenkul sektörünün dinamiği sayesinde Türkiye’nin gelişimini sürdüreceğini işaret eden Topbaş, “İstanbul dünyada çok revaçta, Tokyo ve New York borsaları takip edilebiliyor. Kent adeta dünyanın merkezinde yer alıyor. Biz de yaptığımız dönüşüm projeleriyle kentin gelişimine katkıda bulunuyoruz. Kartal ve Cendere Vadisi projeleri bunları güzel bir örnek ve bu projeleri tüm kente yaymayı planlıyoruz”dedi.

Konutta KDV belirsizliği sürüyor
GYODER Başkanı Işık Gökkaya da, bu yıl 12.si düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi ve REstate Istanbul Gayrimenkul Fuarı’nın kentsel dönüşüm ve değişim temasına uygun olarak İstanbul’un dönüşüm alanlarından birinde bulunan Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlediklerini belirterek, “Bir an önce hayata geçirilmeli. 10 yılda 7 milyon konutu yenilemeliyiz” dedi. Sadece İstanbul’da 2 milyon binanın yenilenmesi gerektiğine vurgu yapan Topbaş, “Kentsel Dönüşüm ve Afet Yasası, siyaset üstü bir uygulama olmalı. Bu nedenle fikir birliğine varılarak, tasarı acilen yasalaşmalıdır” dedi. Işık Gökkaya, son dönemlerde gündeme gelen pahalı konuttan daha fazla vergi alınmasıyla ilgili uygulamaların sektörü olumsuz etkileyeceğinin altını çizerek, “150 metrekareden küçük konutlardan yüzde 1, büyük konutlardan ise yüzde 18 vergi alınıyor ama KDV uygulaması kademeli olmalı. Fakat ne olacağı belli değil. Söz konusu uygulama sektördeki kayıt dışılığı artıracaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Zirve bugün de sürüyor
GYODER (Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlenen 12. Gayrimenkul Zirvesi ve REstate Istanbul Gayrimenkul Fuarı bugün de devam ediyor. 20 farklı ülkeden çok sayıda katılımcının ilgi gösterdiği fuar, çeşitli başlıklar altında düzenlenen 7 oturum ile tamamlanacak.

Haberin Devamı

GÜNÜN PROJESİ
KAMPANYALI FİYATLAR 89 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Yalçıntepe Group tarafından Esenyurt’un merkezinde gerçekleştirilen Maximoon, 8 blokta toplam 1.560 konuttan oluşuyor. Bünyesinde 321 rezidans daireye yer verilen projede 86 ticari üniteden oluşan alışveriş merkezi de bulunuyor.
33 bin metrekare arazide 160 bin metrekarelik inşaat alanına sahip projede, 39 ile 43 metrekare arasında stüdyo, 50 ile 68 metrekare arasında 1+1, 101 ile 135 metrekare arasında 2+1 ve 181 metrekare 3+1 daire seçenekleri yer alıyor.
Konut fiyatlarının 89 bin liradan başladığı projede, kişiye özel ödeme planı uygulanıyor. Kampanya kapsamında ev sahibi olmak isteyenler ne kadar peşinat vereceklerini, nasıl taksitlendirme yapacaklarını kendileri belirliyor.
18 bin metrekarelik yeşil ve sosyal alana sahip Maximoon, Atatürk Havalimanı’na 17 dakika, Tem otoyolunun yeni gişelerine 400 metre, E5 karayoluna 5 dakika uzaklıkta konumlanıyor. Süs havuzu ve köprülerle renklendirilmiş peyzaj alanlarının yer aldığı projenin sosyal alanları arasında, basketbol sahası, tenis kortu, açık ve kapalı yüzme havuzu, koşu ve yürüyüş yolu, bisiklet parkuru, fitness center, vitamin bar, Türk hamamı, sauna, buhar odası ve SPA salonları yer alıyor. Projede, cafe, restaurant, bay-bayan kuaförü, terzi, kuru temizleme, vale ve lostra hizmetleri, çiçekçi, eczane, pet shop, banka gibi hizmetler de sunuluyor.

Haberin Devamı

2023 yılında 7.5 milyon konuta daha ihtiyaç olacak
Son yıllarda ekonomideki büyümenin lokomotifi olan inşaat sektörünün 2023 vizyonu belirlendi. Buna göre, sektörün her yıl yüzde 10-12 arasında büyüme göstermesi beklenirken, Türkiye’nin ekonomik büyümesine de 1 ile 2 puan arasında katkı sağlaması öngörülüyor.
GYODER Yönetim Kurulu Üyeleri Neşecan Çekici ve Cansel Turgut Yazıcı tarafından açıklanan Gayrimenkul Sektörü 2023 Vizyonu’na göre, ülkedeki ekonomik büyüme hız kesmeden devam edecek. 2023’de nüfusun 84 milyona ulaşması beklenirken, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara İzmir, Antalya’da nüfus yarım milyondan fazla artacak. 45 ilin nüfusu artacak, 19 ilde azalma olacak ve 17 ilin nüfusu aynı kalacak. Bu farklılık, kentleşme kavramında da farklılık yaratacak. Şu anda yüzde 76.8 kentleşme oranının, yüzde 84’e çıkacağı tahmin ediliyor. Böylece kentli hane halkının yapısında da değişiklikler olacak.
Kentli nüfusun 57 milyondan 71 milyona çıkacağı öngörülen rapora göre, kentsel alanlarda 5.3 milyon dairenin dönüşümü söz konusu olacak.

Yeni konut ihtiyacı
Ancak bunun yaklaşık yüzde 40’ı gerçekleştirilebilecek. Bu da 2 milyon konut anlamına geliyor. Öte yandan, 4 milyon nüfus artışı kaynaklı, 2 milyon da kentsel yenileme kaynaklı konut ihtiyacı gündeme gelecek. 2023 yılında 7.5 milyon adet konut ihtiyacı gündeme gelecek. Kiracılardan gelen konut talebi, üst gelir grubunun talebi, hane sayısındaki gelişim konut ihtiyacını artıran faktörlerden olacak.
Gelir dağılımında yaşanacak iyileşmelerle orta gelir grubunun konut talebinin artacağı öngörülüyor. Ayrıca, yatırımlarda altın birinci, gayrimenkul ikinci sırada yer almaya devam edecek.

Haberin Devamı

Konut sektöründe 2023 vizyonu
- Konut metrekareleri düşecek. Şu anda ortalama 144.8 metrekare olan ortalama konut metrekaresi, 110-125 metrekare aralığındaki 2+1 veya 3+1 konutlar olacak.
- 75-125 bin dolar aralığındaki evlere talep olacak. Bu rakam gelir arttıkça 175 bin dolara çıkabilir.
- Konut finansmanında en önemli kaynak banka kredisi olmaya devam edecek.
- Yeni konutlar çok daha fazla tercih görecek.
- Yeşil alan, güvenlik ve market alanları konut talebini etkileyecek.
- Yer, fiyat, deprem, büyüklük, yenilik ve ulaşım konut alımında en önemli faktörler olacak.

TOKİ konutta ağırlığı İstanbul’a kaydırdı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ak Parti iktidarında TOKİ'nin 533 bin 715 konut inşa ettiğini, en fazla konutu sırasıyla İstanbul, Ankara, Van, Bursa ve Konya'ya yaptığını açıkladı. CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç'un soru önergesini yanıtlayan Bayraktar, TOKİ'nin konut satışlarıyla mevcut piyasa koşulları ile konut sahibi olamayan dar ve orta gelirli aileleri kira öder gibi konut sahibi yapmayı hedeflediğini belirtti.
Bayraktar, TOKİ'nin en az konutu Artvin, Sinop, Muş, Iğdır ve Siirt'e yaptırdığını ifade etti. Bayraktar, TOKİ'nin nüfusu 40 binin altında olan yerleşim birimlerinde talebin düşük olabileceğini göz önüne alarak belediyelerle işbirliği içinde uygulamalar hayata geçirdiğini belirterek, kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili şunları kaydetti:
"182 projede toplam 253 bin konutluk gecekondu dönüşüm çalışmaları yapılarak. 134 bölgede yaklaşık 63 bin konutluk uygulama hayata geçirilmiştir. Bunlardan yaklaşık 45 bini tamamlanmıştır. Aktif olarak sürdürülen proje sayısı 134 olup, bu projeler kapsamında yaklaşık 208 bin konutun üretimi planlanmaktadır."
MERİÇ TAFOLAR Ankara

Anneler Günü için 4 taksite birden kalem çekiyor
Yeşil GYO’nun Esenyurt’ta gerçekleştirdiği 14 bin konutluk projesi Innovia’dan, Anneler Günü’ne özel kampanya haberi geldi.
Innovia dördüncü etabına özel 12 Mayıs Cumartesi ve 13 Mayıs Pazar günlerinde geçerli olacak kampanya kapsamında, taksitlerin dört tanesi Yeşil GYO tarafından ödeniyor. Ayrıca proje bünyesinde banka kredisiz, TEFE ve TÜFE farkı olmadan 40 ile 60 ay arası sıfır faiz imkânı ile ev sahibi olma fırsatı sunuluyor. 4 bin 750 konuttan oluşan etabın teslim tarihi ise Aralık 2013 olarak belirtiliyor.

Çekmeköy’de 229 bin liraya rezidans fırsatı sunuyor
Butik residence projesi Dome Residence'ı hayata geçiren Taşbina, uygun fiyat ve ödeme koşulları sunuyor. Konutların 229 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulduğu proje, Çekmeköy’de gerçekleştiriliyor. 2 blok olarak tasarlanan proje, 1+1 ve 1+1 kat bahçeli olarak planlanmış 84 daireden oluşuyor. 83 ile 167 metrekare arasındaki büyüklüklere sahip daireler 1+1’ler talebe bağlı olarak 2+1 olarak projelendirilebiliyor. Açık yüzme havuzu, her bloğa ayrı fitness salonu ve sauna gibi alanların yer aldığı proje kapalı otoparka da yer veriliyor.

72 saat boyunca 28 bin liraya daire satacak
Makrom Yapı, Anneler Günü’ne özel 11-12 ve 13 mayıs 2012 tarihlerinde 72 saat boyunca geçerli olacak “Annelerimiz İçin” kampanyası ile sınırlı sayıda daireyi 28 bin lira fiyatla satışa sunuyor. 11 Mayıs 2012 gece yarısında başlayacak kampanya kapsamında firmanın farklı projelerinde stüdyo, 1+1, 2+1 ve 3+1 dairelerde de Anneler Günü indirimleri uygulanacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makrom Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bakırcı, “Düzenlediğimiz bu kampanya ile tüm evlatlara hayatlarının en büyük yatırımını annelerine yapma fırsatı sunuyoruz. Böylece senenin bir günü hatırlanan Annelerimizin yüzünün, senenin her günü gülmesini istiyoruz. Ayrıca böylesi kampanyalara gerek kalmadan tüm annelerimizi ev sahibi yapacak ve kiradan kurtaracak yeni projeler üzerinde çalışmalarımız devam etmekte” dedi.

Ankara’da 147 milyon liralık işyeri için ihale
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), kaynak geliştirme uygulamaları kapsamında Ankara’nın merkezinde 147 milyon liradan açık arttırmayla, alışveriş merkezine uygun işyeri satacak. Açık arttırma, 14 Mayıs’ta TOKİ’nin Bilkent’teki merkezinde yapılacak.
Açık artırmaya katılmak isteyenlerin açık artırma başlangıç bedelinin yüzde 3’ü tutarında şartname gereği düzenlenen banka geçici teminat mektubunu açık arttırma tarihinden bir gün öncesinde Halkbankası Gimat/Ankara Şubesi’ne elden teslim etmesi gerekiyor. TOKİ bu kapsamda Ankara'da Ufuk Üniversitesi'nin, Armada Alışveriş Merkezi'nin karşısındaki arsasında Next Level projesini hayata geçiriyor. Açık arttırma, TOKİ'nin Ankara Bilkent'teki merkez binasında yapılacak.