Ekonomi Kentsel dönüşüm süreci ranta kurban edilmemeli

Kentsel dönüşüm süreci ranta kurban edilmemeli

22.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümü konuşmak üzere değerleme şirketlerinin bir araya geldiği toplantıda, dönüşümün herkesin sadece kendi çıkarına odaklandığı bir rant ve oran pazarlığına kurban edilmemesi gerektiği belirtildi

Kentsel dönüşüm süreci  ranta kurban edilmemeli

Kentsel dönüşüm seferberliğiyle birlikte hareketli günler yaşayan gayrimenkul sektörünün sorunlarını konuşmak üzere bir araya gelen Lisanslı Değerleme Şirketleri Birliği Derneği (LideBir), sektörün en önemli gündem maddesi olan kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlara yönelik tespitlerini ve çözüm önerilerini paylaştı.
Gayrimenkul endüstrisinde stratejik öneme sahip değerleme konusunun önemine vurgu yapan LideBir Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, kentsel dönüşüm sürecinde değerlemenin oynayacağı rolün önemine değindi.
1999 depremi öncesi inşa edilmiş, Türkiye’de 13,5 milyon İstanbul’da ise 3 milyonun üzerinde konut bulunduğuna, uzun vadede tüm bu konutların dönüşüm geçirmek zorunda kalacağını belirten Çekici, “Kentsel dönüşüm, taraflar arasında, herkesin sadece kendi çıkarına odaklandığı rant ve oran pazarlıklarına kurban edilmemeli. Bu süreçten, herkes faydalanarak çıkmalı. Değerleme sektörü, bu ortak faydayı açığa çıkarmanın ve adil paylaşımın anahtarıdır. Çünkü değerleme, sadece mevcut durumun yaratacağı rantı değil geliştirme sonrası rantı da ortaya koyar” dedi.
Kentsel dönüşümün, sektörün ve ülkenin gelişimi açısından hayati öneme sahip olduğuna dikkat çeken Çekici, “Kentsel dönüşüm, mimari, şehir planlama, sosyoloji ve insan ihtiyaçları gibi pek çok öğeyi kapsayan bütünleşik bir değişim süreci. Elbette konunun en önemli kısmı, rakamlarda karşılığını buluyor. Yani işin ekonomik boyutu. Bugün kentsel dönüşüm kapsamında 6,5 milyon konuttan ve 400 milyar dolarlık bir dönüşümden söz ediyoruz. Bu rakam nerdeyse gelişen bir ülkenin GSMH ile eş değer. Konu büyük, elbette sosyal ve ekonomik boyutu da” diye konuştu.
Kentsel dönüşümde aslolanın kenti dönüştürmek değil; şehri değer odaklı dönüştürmek olduğunu vurgulayan Çekici, “Bu, değiştirdiğiniz yere bütünleşik bir değer katmak anlamına gelir. Dolayısıyla kentsel dönüşüm, değişimin yaşanacağı bölgeler açısından stratejik öneme sahip, belediye, vatandaş, geliştirme ve inşaat şirketleri gibi ilgili tüm paydaşları etkileyen ve bu paydaşların her birinin tutum ve yaklaşımlarından doğrudan etkilenen bir süreçtir” şeklinde konuştu.

‘Adaletin terazisi’
Değerleme sektörünün dönüşüm sürecinde değerin adil paylaşımına imkan veren ve tüm tarafların çıkarının optimum bir noktada buluşmasını sağlayan bir terazi rolü oynadığını ifade eden Çekici, şunları söyledi: “Kentsel dönüşümler, kamuyu, özel sektörü ve sivil oluşumları bir araya getiren, büyük kapsamlı projelerdir. Bu tip projelerde sağlıklı uzlaşımlar yaratmak, güvenilir değerleme raporları sayesinde olur. Yani değerleme, adaletin terazisidir.”

Haberin Devamı

‘Kentsel dönüşüm tarihi bir fırsattır’

Çekici, “Kentsel dönüşüm; yeni bir kentsel kurgu, tarihi bir fırsat, aynı zamanda tarihi bir sorumluluktur. Enerji kazanımından, işsizlik ve suç oranlarının azaltılmasına, kentlerin estetik anlayışına kadar makro bir reformdur. Bu fırsatı değerlendirebilmek için herkes resmin bütününe bakmalı ve sadece kendi çıkarını değil ortak faydayı göz önünde bulundurmalıdır” dedi.

‘Dönüşümde bölgelerin dokusu korunmalı’

Kentsel dönüşüm için milat kabul edilen olgunun, 1999 depremi olduğunu ifade eden Çekici, “Bu tarihten önce inşa edilen tüm yapılar, zaman içinde dönüşüme uğramak zorunda kalacak. Böyle baktığınızda ülke genelinde 13,5, İstanbul’da ise 3 milyonun üzerindeki konutun dönüşmesi gerekiyor” dedi.
Dönüşümün ekonomi, toplum ve çevre bileşenlerinin bütününü gözeten önemli bir vizyon vaat etmesi gerektiğini kaydeden Çekici, dönüşüm projelerinde kentlerin ve bölgelerin dokusunun, tarihi geleneklerinin, sosyal, ekonomik ihtiyaçlarının dikkate alınmasının önemini ifade etti.

Haberin Devamı

10. YAŞI 120 MİLYON TL’LİK YENİ YATIRIMLA KUTLADI

Türkiye’de inşaat alanında özellikle yalıtım sektörünün tanınmış isimlerinden Eryap, 10. yaşını yaklaşık 50 kat büyümeyle kutladı. Gaziantep, İstanbul ve Sakarya’da toplam 150 bin metrekarelik tesislerinde üretim faaliyetlerine devam eden Eryap, istihdam ettiği 350 personeliyle çalışmalarını sürdürüyor.
Eryap CEO’su Emrullah Eruslu, Sakarya, Hendek’te 60 bin metrekarelik alanda 120 milyon lira yeni yatırım ile gerçekleştirilen Eryap taş yünü tesisinin ilk bölümünün devreye alındığını, yatırımın tamamlanması ile birlikte 2015 yılında 500 milyon lira ciro ve 750 kişilik istihdama ulaşacaklarını açıkladı. Eruslu, yarım asırlık sanayici kimliği ile 2002 yılında başladıkları üretim çalışmalarını, bugün yalıtım, polimer dış cephe kaplama ve kapı-pencere üretiminde öncü ve yenilikçi markaları ile zirveye taşıdıklarını söyledi.

‘Hızlı büyüdük’
50 bin metrekare alanda 2001 yılında Gaziantep’te kurdukları tesislerinde, sektörün ilk polimer dış cephe kaplaması üretimini gerçekleştirerek Türkiye’nin jenerik markası olan American Siding’i kazandırdıklarını anlatan Eruslu, “Silivri’de kurulan tesisimizde ilk olarak 2005 yılında Bonuspan markalı XPS ısı yalıtım levhası, 2007 yılının son çeyreğinde ise Focus Membran markalı bitümlü su yalıtım örtülerinin üretimine başladık”dedi.
Eruslu, “2011 yılına kadar yapılan ek yatırımlarla birlikte sırasıyla Bonusmax, Winer ve Focus Shingle markalı ürünlerimizi iç pazarın hizmetine sunarken toplamda 130 milyon liralık yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.
Eruslu şunları söyledi: “Hızlı büyümemizi, Sakarya, Hendek’te 60 bin metrekarelik alanda kurduğumuz Eryap taş yünü tesisi ile daha da ileriye taşıyoruz. Toplam 120 milyon lira yeni yatırım ile gerçekleştireceğimiz Eryap taş yünü tesisinin ilk bölümü 2012 yılı Mart ayında devreye alındı. Sakarya’daki tesisin altyapı ve kurulu kapasitesi 120 bin ton/yıl olarak projelendirildi. İlk yıl üretim kapasitesi ise 40 bin tona ulaşması hedeflendi.”

Haberin Devamı

İlk 300’e gİrecek
Eruslu, “2015 yılına kadar 2 milyon 500 bin m3’lük üretim kapasitesiyle ısı yalıtım pazarının yüzde 20’sine sahip olacak Eryap, Türk yapı sektörünün önemli bir oyuncusu olmasının yanı sıra özellikle American Siding ve Winer markaları sayesinde çevre ülkelerde marka bilinirliği ve pazar payı ile ihracatta gurur kaynağı olacak. 2015 yılında Türkiye’nin ilk 300 sanayi kuruluşu arasında yer almak Eryap olarak temel hedefimizdir” diye konuştu.

Haberin Devamı


‘Şişhane Metrosu bölgenin değerini ikiye katladı’

İstanbul’un tarihi iki pazarı olan Perşembe Pazarı ve Küçük Pazar arasında kurulacak metro istasyonu bölgedeki gayrimenkul fiyatlarını yükseltti. İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin yönetici ortağı Celal Erdoğdu, 2009’da hizmete giren Şişhane Metro İstasyonu’nun yatırımcıları harekete geçirdiğini, bina restorasyonlarının yapılmaya başlandığını ve yeni mağazaların açıldığını söyleyerek bölgenin hareketlendiğine dikkat çekti. Erdoğdu şunları söyledi: “Dükkanlar, barlar, binalarla dolan Şişhane’de bugün neredeyse yer bulmanız mümkün değil. Şu anda bölgede yatırım yapmayı düşünenler için de tren çoktan kaçtı. Bu tip altyapı yatırımlarında geleceği önceden görmek ve yatırımları açılışlardan önce hazır hale getirmek gerekiyor.”

Birim fiyatlar arttı
Şişhane Metrosu’nun etkilerini görmek için İGD’nin 2009 öncesinde yapmış olduğu değerleme çalışmalarına göz atmakta fayda olduğunu belirten Erdoğdu, “2008’de metro çevresinde 1600 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar uzanan birim fiyatlar varken 2009’da Şişhane Metrosu’na 400m mesafedeki bina için birim fiyat 1655 lira, 300m mesafedeki bina içinse 2 bin 860 lira idi. 2012 yılına geldiğimizde ise bölgede yapılan çalışmalarda 5 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar fiyatlara rastlamak mümkün” dedi.

Haberin Devamı

Emlak Konut’un Kartal ihalesi 25 Aralık’ta

Emlak Konut GYO tarafından satışa çıkarılan Kartal arsalarının ihalesinde ikinci oturum tarihi belli oldu. Toplam 18 teklifin geldiği ilk oturumun ardından ikinci oturum 25 Aralık 2012 Salı günü saat 14.30’da yapılacak.
İstanbul Kartal Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin ilk oturumu 13 Aralık 2012 günü gerçekleşmiş, en yüksek teklif Rönesans Gayrimenkul-SZA Gayrimenkul-Salacak Gayrimenkul Ortaklığı’nda verilmişti. Ortaklık arsalar için 766 milyon lira, Emlak Konut GYO’ya ise şirket payı olarak 306 milyon 400 bin lira önermişti.

Referans Bakırköy’de yılbaşı kampanyası

Bakırköy’de hayat geçirilen Referans Bakırköy’de yılbaşı kampanyası başladı. Buna göre projede yüzde sıfır faizle 60 aya varan vade seçenekleri sunuluyor.
18 ay sonra teslim edilecek projede 3+1 daireler peşin 599 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa sunulurken, yüzde 20 peşinata 24 ay, yüzde 30 peşinata 36 ay vade seçeneğine yer veriliyor. Ayrıca projede A Blokta yüzde 40 peşinat ödeyenler ise 60 ay sıfır faizli ödeme seçeneklerinden faydalanıyor. Proje, Halk GYO ve Kiler Holding iştirakı Biskon Yapı tarafından gerçekleştiriliyor.

Evviva projelerini sanal ortama aktardı

Bulut İnşaat, Evviva projeleri’ni haritadaki gerçek konumlarında ve tüm detaylarıyla 3 boyutlu olarak gösteren bir sisteme aktardı. Google Earth tabanlı yazılımıyla kullanıcılarına 3 boyutlu sektörel bir rehber hizmeti sunan ve bu özelliği ile de dünyada tek olan 3DLocationEarth.com, Bulut İnşaat’ın Evviva markalı 8 projesini internet üzerinden 3. boyuta taşıdı.
Uygulama sayesinde Evviva Residence, Evviva Yaşam Merkezi, Evviva Gümüş City, Evviva Tower, Evviva İnci, Evviva Home, Evviva Gold ve Evviva Queen gibi projelere link üzerinden ulaşılıp 3 boyutlu olarak inceleme fırsatı sunuluyor.

KoruFlorya’dan ev alana iç mimar desteği

Florya’nın son büyük konut projesi KoruFlorya’dan konut sahibi olanlara, Kreatif Mimarlık tarafından hazırlanan iç mimari konseptlerden kendi zevk ve konforlarına uyanı seçme şansı veriliyor. Ev sahipleri 23 Aralık Pazar gününe özel olarak KoruFlorya satış ofisinde verilecek kahvaltı sonrası iç mimar Selim Cengiç’in önerilerinden de yararlanabilecek.
Aydınlı, Metal Yapı Konut, Arke ve Vizyonlife ortaklığının TOKİ işbirliğiyle hayata geçirdiği projede ev sahipleri, proje için hazırlanan teşhir salonunda kendilerine sunulan iç mimari konseptleri görüp seçmeye başlayacak.

Destek Platformu mahalle çalıştayı yaptı

Destek Platformu’nun 2011 de tartışmaya açtığı ‘3ada1ada Programı’nın kamu oyununda tartışılmasının ardından bazı yasal düzenlemelerde bonus ve imar hakları transferi kavramları yer aldı. Platform bu kez de ‘Mahalle; 3 yaşamsal Dokunuş Programı’ için çalıştay düzenledi. Yerli ve yabancı uzman İstanbul’un 17 ilçesinin (Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Şişli, Üsküdar, Zeytinburnu) 22 örnek mahallesinde çalıştı.
Çalışmaların sonuçları, mahalle çalıştayında kamu, özel ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine açıldı. Çalıştayda, İlçe Belediye Başkanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, özel sektör temsilcileri ile yerli ve yabancı uzmanlar yeni dönüşüm modelini masaya yatırdı.

‘2013’ün ilk çeyreğinde faiz oranları düşecek’

Yapı Kredi Konut Finansman Direktörü İsmet Erdem, gelecek yılın başında faiz oranlarının yüzde 0,70 ile 0,80 seviyelerinde kalacağını tahmin ettiklerini belirterek, “Bu noktadan hareketle aradığı evi bulanlara kredi alımı için doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Erdem, yılın ilk çeyreğinde yüksek faizler ve mevsimselliğin de etkisiyle konut kredilerinin oldukça yavaşladığını, üçüncü çeyrekten itibaren Merkez Bankasının destekleyici para politikası ve arkasından Türkiye’nin not artışı ile faizlerin gerilemesi sonrasında ise konut kredilerine olan talebin arttığını kaydetti.
Özellikle Kasım ayı içerisinde bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesiyle birlikte hızlanmanın dikkat çekici hale geldiğini ifade eden Erdem, “Konut kredisi pazarı Kasım sonu itibarıyla 77 milyar lira seviyelerini aştı. Yapı Kredi olarak bu artışın, bu yılın sonunda 78 milyar lirayı aşacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.

16 milyon binanın cephe yalıtımı yok

Kentsel dönüşüm süreciyle birlikte daha da hızlı büyüyeceği öngörülen çatı kaplamaları sektörünün sivil toplum örgütü Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER), 10. yılını kutladı. Etkinliğe, ÇATIDER üyesi firmalar, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve akademisyenler katıldı. ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Atila Gürses, inşaat sektörünün önemli kollarından biri olan çatı sektörünün her geçen gün biraz daha büyüdüğünü söyledi. Gürses, 2011 yılında 123 milyon 700 bin metrekare olan düz ve eğimli çatı kaplamalarının toplam sektör büyüklüğünün, 2012 yılında daha da artarak 130 milyon metrekareye yaklaştığını açıkladı.
Türkiye’nin çatı kaplama sektöründe dünya pazarından yaklaşık yüzde 1,3’lük pay aldığını ifade eden Gürses, bu payı artıracaklarını vurguladı.
Gürses, Türkiye’deki konutların 12 milyona yakınının kayıtsız konutlar olduğunu belirterek, niteliksiz yapılara ve çatılara dikkat çekti. Konut stoğunun yüzde 60’ını 20 yaş üzeri binaların oluşturduğunu söyleyen Gürses, yaklaşık 16 milyon binanın çatı ve cephe yalıtımının olmadığını vurguladı.