Ekonomi Kentsel dönüşüme ‘sıfır faiz’ desteği

Kentsel dönüşüme ‘sıfır faiz’ desteği

14.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşümde vatandaşlara sıfır faizli kredi vermek için çalışma başlattıklarını belirterek, bunun için yeni formüller üzerinde çalıştıklarını söyledi

Kentsel dönüşüme ‘sıfır faiz’ desteği

Kentsel dönüşümde evini yıkıp yeniden yapacak vatandaşa yüzde 4’lük faiz desteği vereceğini daha önce açıklayan hükümet, şimdi de faizin geri kalan oranını müteahhitlerden almak üzere çalışma başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu sayede vatandaşların sıfır faizle kentsel dönüşüme gönüllü katılmış olacaklarını ifade etti.
Riskli bölge ya da binada oturan vatandaşların evlerini yenilemeleri için ihtiyaç duydukları krediyi kolaylıkla kullanmalarını hedeflediklerini söyleyen Bayraktar, “İhalelerde faiz farkını karşılayacak müteahhitlere öncelik tanıyacağız. Zaten bunu kendi konut projelerinde uygulayan müteahhitler var. Şu anda görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşüme ‘sıfır faiz’ desteği


‘Yeni yürütmeliğin eksiği az’
Mayıs ayında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Yasası’nın ardından 3 önemli yürütmelik çıkardıklarını aktaran Bayraktar, hazırlanan son yönetmelikle birlikte vatandaşın kentsel dönüşümü sahiplenmesinin esas alındığını belirtti. Bakan Bayraktar yeni yönetmelik ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Bir önceki yönetmelik alelacele çıkarılmıştı. Eksikleri vardı. Yeni yönetmeliğin çok az eksiği olduğuna inanıyorum. Vatandaşın kafasında soru işareti kalmasın, talep gelsin, iyi öğrensin diye çıkardık. Kentsel dönüşümün vizyonlu olmasına çalışıyoruz. Bu bilinci oturtmamız gerekiyor. Vatandaşın rızası olmadan bu iş olmaz. Kendi riskini kendisi teşhis edecek ve tedbirini kendisi alacak. Biz de imar, tasarım, kredi ve kira desteği vereceğiz.”
Daha önce Uygulama, Kredi ve Kentsel Dönüşüm Özel Hesap Yönetmeliği çıkardıklarını hatırlatan Bakan Bayraktar, dönüşümün finansmanını sağlamak için çeşitli finansman kaynakları üretmek için çalıştıklarını dile getirdi. Bayraktar, bakanlığın dönüşüme ayırabildiği bütçenin şu anda 1 milyar lira olduğunu vurgulayarak, “2B’den kentsel dönüşüme 3,5-4 milyar liralık gelir aktarılmasını bekliyorduk. Ancak 750 milyon lira geldi. Döner sermayeden gelen parayla bunu 1 milyar liraya tamamladık” dedi. Bayraktar dönüşümün finansmanı için uluslar arası kredi arayışında olduklarını ifade ederek, 2 aydır Japonya ve Avrupa Birliği ile kredi görüşmeleri yürüttüklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘İşçilerimiz belgeli’
Sektörde tüm çalışanları kayıt altına almaya başladıklarını kaydeden Erdoğan Bayraktar, “Tüm çalışanlara ustalık, kalfalık belgesi veriyoruz. Müteahhitlere de belge vererek kayıt altına alıyoruz. Bu belgenin şartları ileride ağırlaştırılacak. İnce elenip sık dokunulacak” dedi.

Japonya ile kredi görüşmesi yapılıyor

Bayraktar şu bilgileri verdi: “Özellikle Japonya ile kredi görüşmeleri yapıyoruz. Japon senatör ile görüştük. Kullanabileceğimiz kredi miktarı 2 milyar ya da 10 milyar dolar olabilir. Dönüşüm sürecine bağlı olarak bu rakam 100 milyar dolara da çıkabilir. Bakanlığımızın bunu finanse edecek gücü var.” Dönüşümün finansmanı için İller Bankası’nı da devreye soktuklarını söyleyen Bayraktar, “İller Bankası’na ait büyükşehirlerdeki arsaların üzerine yapılacak projelerin gelirinin yarısını dönüşüm için kullanacağız” dedi. Bayraktar, 81 ilde yapı denetiminin devam ettiğini ama bunu tekniş müşavirlik kanalıyla yürüteceklerini belirterek, bundan sonra kolay ruhsat verip sıkı denetim yapacaklarını ifade etti.
Belediye ve Bakanlığı’n yeni dönüşüm alanları ilan ettiğini açıklayan Bayraktar, “TOKİ 135 bölgede dönüşüm çalışmaları yürütüyor. Ayrıca dönüşüme katılmak üzere 200’ün üzerinde bölgeden başvuru var” dedi.

Haberin Devamı

Emlak Konut’un arsalarına 766 milyon lira teklif geldi

İstanbul’da yeni bir konut projesi için kolları sıvayan Emlak Konut GYO tarafından satışa çıkarılan Kartal’daki arsaların ihalesinde ilk oturum tamamlandı. Toplam 18 teklifin geldiği arsalar için en yüksek rakam 766 milyon lirayla Rönesans Gayrimenkul- SZA Gayrimenkul ve Salacak Gayrimenkul ortaklığından geldi. Ortaklık, Emlak Konut GYO’ya ise 306 milyon 400 bin lira teklif etti. Rönesans Gayrimenkul-SZA Gayrimenkul-Salacak Gayrimenkul ortaklığının ardından en yüksek teklif Yapı Yatırım-Yorum İnşaat ortaklığından 765 milyon 825 bin lira ile geldi. Ortaklığın Emlak Konut GYO’ya şirket payı olarak yüzde 30 oranında 229 milyon 747 bin lira teklif etti.

Torunlar teşekkür etti
Torunlar GYO’nun teşekkür mektubu ilettiği ihalede Türkerler İnşaat-Yenigün İnşaat-System İnşaat ortaklığı 600 milyon lira teklif etti. Emlak Konut GYO’ya bu tekliften şirket payı olarak 150 milyon lira teklif edildi.
İhaleye katılan bazı şirketlerin teklifleri ise şöyle, 750 milyon lira teklif veren Artaş İnşaat, Emlak Konut GYO'ya yüzde 30'a denk gelen 225 milyon lira teklif etti. 700 milyon lira teklif veren Durmaz İnşaat-May İnşaat-Egemen İnşaat ise Emlak Konut GYO'ya yüzde 30'a denk gelen 210 milyon lira teklif etti. 600 milyon lira teklif veren Tahincioğlu Gayrimenkul-Esta-Kosken İnşaat ise Emlak Konut GYO'ya yüzde 20'ye denk gelen 120 milyon lira teklif etti. 695 milyon lira teklif veren Eltes İnşaat-Dap Yapı ise Emlak Konut GYO'ya yüzde 32'ye denk gelen 222 milyon 400 bin lira teklif etti.
İhaleye çıkan arsalar, İstanbul Kartal’ın Çavuşoğlu Mahallesi’nde yer alıyor. Emlak Konut GYO’nun ilanına göre, arsalar üzerinde konut, özel sağlık tesisi, özel eğitim tesisi, ticaret alanı, dini tesis alanı ve yeşil alanlar bulunacak.

Haberin Devamı

141 bin 896 m2’lik inşaat alanı
Emlak Konut GYO Kartal sahil yoluna yakın mesafede konumlanan 64 bin 502 metrekarelik arsalar için 141 bin 896 metrekare inşaat alanı belirledi.
İlk oturumun gerçekleştiği arsaların konut hizmet alanı 122 bin 271 metrekare, özel sağlık tesis alanı 11 bin 614 metrekare, özel eğitim tesis alanı 4 bin 501 metrekare ve ticaret alanı 3 bin 509 metrekare olacak.

Haberin Devamı

Ege Perla’ya olan talep, ikinci kule satışını öne çekti

İş GYO’nun İzmir’deki Ege Perla Projesi’nin yüzde 30’u yatırımcıların gösterdiği büyük ilgiyle kısa sürede satıldı. Projeye gösterilen yoğun ilgi ve talep nedeniyle ilk etapta satışa açılmayan B Kule’deki home ofislerin satış tarihi öne çekilerek 17 Aralık’a alındı. Planlanan yatırım değeri yaklaşık 150 milyon dolar olan ve 2015 Aralık’ta tamamlanması hedeflenen Ege Perla’nın yüzde 30’u şimdiden satıldı. Mimar Emre Arolat imzalı Ege Perla’da, 111 konut ve 65 home-ofisten oluşan 46 ve 29 katlı iki kule yer alıyor. Satışa açılacak üniteler arasında 7 adet yeni home-ofis tipi bulunuyor.
Büyüklükleri 113 ile 425 metrekare arasında değişen home-ofisler dokuz ve yirmi birinci katlar arasında yer alıyor.
Ege Perla projesine olan yoğun ilgiyi değerlendiren İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes şunları söyledi: “Ege Perla projemiz beklediğimizin de üzerinde ilgi gördü. İkinci kuleyi 2013 yılında satışa çıkarmayı hedefliyorduk ancak yoğun ilgi nedeniyle tarihi 17 Aralık 2012’ye çektik” diye konuştu.

GÜNÜN PROJESİ: SOYTEZ VADİ EVLERİ

Şile’de yüzde 5 peşinatla villa satıyor

Soytez Yapı ve Mental Yapı İş Ortaklığıyla Şile’de inşaat çalışmalarına devam edilen Soytez Vadi Evleri’nde kampanyalı ödeme planları sunuluyor. Bu kapsamda projeden konut sahibi olmak isteyenlere, yüzde 5 peşinatla 48 ay vade imkanı sunuluyor. İki etaptan oluşan projede, ilk etap için belirlenen ödeme planında ise minimum peşinat miktarı yüzde 30 olarak belirlendi.
Şile'de inşa edilen Soytez Vadi Evleri’nde toplam 82 villa yer alıyor. 22 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçirilen projede, tamamı dubleks olarak tasarlanan 2+1, 3+1 ve tripleks 4+2 tiplerinde villalar bulunuyor. İlk etap teslimlerinin Mayıs 2013, ikinci etap teslimlerinin ise Mayıs 2014 olarak planlandığı projede, fiyatlar 225 bin TL’den başlıyor. 34 bin metrekare arsada kurulan projede geniş bahçeli villa seçeneklerine de yer veriliyor.
Soytez Vadi Evleri’nde, yürüyüş parkurları, fitness salonu, basketbol sahası, tenis kortu, cafe, mini bar ile ayrı filtre sistemine sahip çocuk ve yetişkin yüzme havuzları yer alıyor.

YAKIN PLAN
Yeri Şile - Çayırbaşı
Yapımcı fİrma: Soytez -Mental Yapı
Teslİm tarİhİ: Mayıs 2014
Toplam konut sayısı: 82
Konut TİPLERİ: 2+1, 3+1, 4+2

Hangi daire kaç lira?
TİPİ Fiyatı
2+1 225.000 TL
3+1 260.000-380.000 TL
4+2 350.000 TL

60 aya kadar % 0.77’lik faiz oranı uyguluyor

Yeşil GYO tarafından gerçekleştirilen Innovia’da yılsonuna özel bir kampanya başlatılıyor. Buna göre projenin birinci ve ikinci etaplarında yer alan, teslime hazır, sınırlı sayıdaki dairelere banka kredisi ve yüzde 5 peşin fırsatı ile sahip olunabiliyor.
Ayrıca, projede 60 aya kadar yüzde 0.77’lik faiz oranları ile konut sahibi olunabiliyor. 15 Aralık’ta başlayacak olan kampanya, 31 Aralık 2012 akşamı sona erecek. Beylikdüzü’nde yer alan proje Metrobüs hattına yakın mesafede bulunuyor.

EgeYapı Group sosyal medyada takip ediliyor

İstanbul’un iki yakasında sürdürdüğü projelerle yatırımcılardan büyük ilgi gören ve bu projelerin başarısını aldığı uluslararası ödülle taçlandıran EgeYapı Group, kurumsal firmaların Facebook’taki sayfalarını raporlayan Socialbakers’ın Kasım ayı raporuna göre inşaat sektörünün sosyal medyada en çok takip ettiği marka oldu.
EgeYapı Group, kurumsal firmaların dünyanın önde gelen sosyal paylaşım ağı Facebook üzerindeki sayfalarını takip ederek etkileşim oranlarını raporlayan Socialbakers’ın Kasım ayında yayınladığı raporda üçüncü sırada yer alıyor. Rapora göre EgeYapı Group’un Facebook üzerindeki kurumsal sayfası, yüzde 3,05’lik etkileşim oranı ile takipçilerinden büyük ilgi görüyor.

Arena Residence’tan 50 ay vade sıfır faiz

Pusula İnşaat tarafından Beylikdüzü’nde inşa edilen Arena Residence’dan kampanya haberi geldi. Buna göre, projede 50 ay sıfır faiz imkanının yanı sıra anlaşmalı bankalardan kullanılacak konut kredileri ile de ödeme imkânı sunuluyor.
1+0, 1+1, 2+1 ve 3+1 büyüklüklerinde rezidans daire tipinden oluşan proje, 2 blokta toplam 360 lüks daireden oluşuyor.
E5’e 300 m yakınlıkta konumlanan projenin sosyal donatıları arasında bisiklet parkurları, açık-kapalı yüzme havuzları, basketbol sahası, tenis kortu, halı saha, fitness, hamam, sauna gibi alanlar yer alıyor. Projede ayrıca, cafe, pastane, eczane, kuaför ve market için 20 adet özel ticari alan da yer alıyor.

TEB, konutta faizi yüzde 0.81’e düşürdü

Türk Ekonomi Bankası (TEB), yeni yılda ev sahibi olma hayallerini gerçekleştirmek isteyenlere özel bir konut kredisi kampanya başlattı. Buna göre, TEB 03-120 ay arasındaki tüm vadelerde faiz oranını yüzde 0,81’e kadar indirdi. Bu sayede 10 yıl vadede 100 bin lira konut kredisi çekenler, ayda 1.306 lira ödeyerek, kira öder gibi ev sahibi olabilecek.
Konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “TEB olarak yeni yılda herkesin hayalini gerçekleştirmesine destek olmak istiyoruz. Söz konusu finansman desteğiyle bugünkü rekabet ortamında tüketicilerimiz için oldukça uygun koşullar sağlıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.