Ekonomi KESK kavgayla zaafa uğradı

KESK kavgayla zaafa uğradı

06.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

KESK kavgayla zaafa uğradı

KESK kavgayla zaafa uğradı

KESK kavgayla zaafa uğradı
       İŞÇİ Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in konuşması sırasında önceki gün masaların havada uçuştuğu KESK 2. Olağan Genel Kurulu'nun ikinci günü sakin geçti. Ancak KESK bünyesinde yer alan Devrimci Kamu Emekçileri, bir bildiri dağıtarak Perinçek'in kongreye davet edilişini kınadı.
       KESK Genel Başkanı Siyami Erdem, gerçekleşen olaylarda KESK delegelerinin taraf olmadıklarını belirterek, "KESK delegeleri farklı görüşte olsalar bile birbirlerine tahammül edebiliyorlar. Bu olayları, KESK iradesinin, değerlerinin dışında bir hadise olarak görüyorum. Şüphesiz bu hadise, kongreye gölge düşürmüştür. Bugün ve yarınki çalışmalarımızla, kamuoyundaki bu gölgeyi kaldırma gayreti içerisinde olacağız" dedi.
       Erdem, "Bu olaylar KESK'i zaafa uğratmıştır, olumsuz olmuştur. Yaşananları KESK sorgulayacak ve bir sonuca gidecektir. Hiçbir gerekçe, genel kurul hukukunun dışına çıkılmasını haklı gösteremez. Yaşananları sizin huzurunuzda mahkum etmek istiyorum" diye konuştu.
       KESK 2. Olağan Genel Kurulu, önceki gün çıkan olaylar nedeniyle ara verilmesinin ardından dün sabah Mecidiyeköy Kültür Merkezi'nde yeniden toplandı. Genel kurulda daha sonra komisyonlar oluşturularak, çalışma ve denetleme kurullarının raporları okundu.
       Bu arada KESK bünyesindeki Devrimci Kamu Emekçileri'nin, dağıttıkları bildiride, İP "MGK'nın işbirlikçisi, MGK sözcüsü karşı devrimci bir odak" olarak değerlendirilerek, "Etrafında getirdiği bodyguard'ları dışında herkesin tepki gösterdiği `bay provakatör', `ihanetin başı' sloganını çok sevmişti ki, kürsüden inmeye yanaşmadı. Peki Perinçek'i buraya çağıranların hiç mi günahı yoktu? Perinçek'in partisinin MHP ve BBP'den ne farkı var? Kamu emekçileri bunun hesabını vermelidir" ifadeleri yer aldı.
       Genel Kurul'a katılan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC) Genel Sekreteri Yardımcısı Jean La Payer de, zafere giden yolda önemli olanın KESK'in birliği olduğunu ve AB'ye girişte Türkiye'nin yanında yer alacaklarını kaydederek, "Avrupa'yı Hıristiyan Klübü olduğuna inanmıyorum. Avrupa laiktir, hoşgörülü bir toplumdur. İslamiyet, ikinci büyük dindir. Türkiye'nin AB'ye girme yolunun açılması demokrasi yolunun açılmasıdır" dedi.
       Türkiye'nin AB'ye derhal ve koşulsuz katılmasını istediklerini belirten Payer, sosyal güvenlik sisteminin Türkiye'ye yerleşmesini istediklerini de dile getirdi.
       Bu arada kürsüye gelen bazı delegeler, "Burada AB reklamı izlediniz. ETUC'un Avrupa merkezli devletlerin hakimiyetinde olduğunu sağır sultan bile duymuştur. KESK'in bağımsızlığı önemlidir" şeklinde eleştiriler yönelttiler.
       Verilen bir önergeyle, Galatasaray Lisesi önünde eylem yapan "Cumartesi Anneleri"nin topluca ziyaret edilmesi istendi. Oylamaya sunulan önerge, çoğunlukla reddedildi. Ancak ikinci bir önergeyle Cumartesi Anneleri'nin 5 kişilik bir temsil heyetiyle ziyaret edilerek desteklenmesi kabul edildi. İlk önergeyi sunanlar, bu durumu alkışla protesto etti.