Ekonomi Kira ve ölüm yardımı Dünya Bankası'ndan

Kira ve ölüm yardımı Dünya Bankası'ndan

06.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kira ve ölüm yardımı Dünya Bankası'ndan

Kira ve ölüm yardımı Dünya Bankasından


Ankara Milliyet

       Dünya Bankası'nın deprem nedeniyle Türkiye'ye vereceği 757.5 milyon dolarlık kredi kesinleşerek yürürlüğe girdi. Depremzedelere yapılan kira ve ölüm yardımı da bu krediden ödenecek. Türkiye, kredinin 505 milyon dolarlık bölümünü kullanabilmek için afet ve ihale yasalarını değiştirecek.
       Bakanlar Kurulu, Dünya Bankası'nın sağladığı krediye ilişkin anlaşmayı onayladı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayınlanan anlaşma, imza tarihi olan 23 Kasım 1999'dan itibaren geçerli olacak. Anlaşmaya göre, kredinin 252.53 milyon dolarlık bölümü deprem harcamalarında kullanılacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu'ndan karşılanacak olan kira, barınma, onarım, maluliyet ve ölüm yardımları bu krediden ödenecek. Ödemeler SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın deprem amaçlı maluliyet, dul ve yetim aylıklarını içeriyor.
       Kredinin ikinci bölümü olan 505 milyon dolarlık proje kredisi ise, deprem bölgesinde yaşam şartlarının iyileştirilmesi, konut yapımı ve onarımı, ekonominin yeniden harekete geçirilmesi ve afet yönetimine ilişkin bir kurumsal çerçevenin oluşturulmasında kullanılacak.
       Kredi kapsamında, Türkiye'de acil durum yönetiminin kurulması, afet sigortası programının oluşturulması, arazi kullanım planlamasının yapılması ve inşaat standartlarının geliştirilmesi, arazi yönetimi, yetişkinler için travma programı uygulanması hedefleniyor.
       Anlaşma uyarınca, Türkiye, 31 Aralık 2000 tarihine kadar Afet Kanunu, İmar Kanunu ve İhale Kanunu'nu şekil ve içerik olarak Dünya Bankası'nı tatmin edecek şekilde yapacak.
       Kredinin üç yılı geri ödemesiz 15 yıl vadeli olacak. Kredilerin faiz oranları ise her 6 ayda bir değişen ve her alt kredi için kullanım döneminde sabitlenen, Dünya Bankası faiz oranları olacak.