Ekonomi Kırk yıl hatırı var ama...

Kırk yıl hatırı var ama...

28.09.2008 - 13:42 | Son Güncellenme:

.

Kırk yıl hatırı var ama...

Türkiye’deki kahve sektörünün en büyük firmalarından biri olan Kafecan Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Betül Demirok, Türkiye’de kahve tüketiminin fazla olmadığını, Avrupa’da kişi başına ortalama 7 fincan kahve tüketilirken, Türkiye’de bu oranın 1,5 fincan olduğunu söyledi.
Betül Demirok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin ana içeceklerinin çay ve Türk kahvesi olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye’de filtre kahve tüketimi çok az. Ancak gelişen bir pazar. Avrupa’da günde 7 fincan kahve içilirken, Türkiye’de ise ortalama 1,5 fincan içiliyor. 10 yıl önce Türkiye’de kişi başına ortalama kahve tüketimi 0,7 fincandı. Tüketim her geçen gün artıyor. Artık Türkler de kahve tatlarını sorgulamaya başladı."
Türkiye’de en fazla kahve tüketiminin Antalya’da olduğuna değinen Demirok, "Türkiye’nin ortalama tüketimi 1,5 fincan iken Antalya’da ortalama tüketim 3 fincandır" dedi.
Kafe zincirlerinin yaygınlaşmasının kahve tüketiminin artmasına yol açtığını anlatan Demirok, Antalya bölgesinde çok sayıda otel olması nedeniyle tüketimin yoğunlaştığını, kahvenin büyük bölümünün turistik tesislerde tüketildiğini kaydetti.

KAHVE ÇEŞİTLERİ ARTIYOR
Demirok, Türkiye’de artık kahve tüketiminin giderek yaygınlaştığına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Kafe zincirlerinin yaygınlaşması kahve çeşitlerinin tanınmasına da neden oldu. Türkiye’de en çok expresso, capuccino ve filtre kahve tüketiliyor. Türk kahvesi tüketimi de çok fazla. Artık yeni kahve çeşitleri tüketiciye sunulmaya başlandı. Türkler de artık Türk kahvesi ve çayın yanında filtre kahve içmek istiyor. Özellikle Antalya bölgesinde havaların sıcak olması nedeniyle buzlu kahveyi piyasaya sürdük. Türkiye’de günde yaklaşık 120 milyon fincan kahve tüketiliyor. Bu miktar her geçen daha da artıyor."

PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 65
Betül Demirok, Kafecan’ın Türkiye’deki pazar payının giderek arttığına değinerek, "Kafecan’ın Türkiye’deki otellerde ve büyük iş yerlerindeki pazar payı yüzde 65 düzeyindedir. Kafecan’ın yıllık cirosu 5,5 milyon dolardır" diye konuştu.
Kahve sektörünün daha fazla gelişebilecek sektörler arasında yer aldığını ifade eden Demirok, şöyle devam etti:
"Yılda 400 ton kahve ithal ediyoruz. 1 kilogram kahveden 600 fincan kahve yapılabiliyor. Büyük oteller en büyük tüketicimiz. Kahvenin güzel pişirilebilmesi için müşterilerimize bugüne kadar 4 bin kahve makinesi dağıttık. Kahve sattığımız büyük işletmelere hem kahve pişirme eğitmenlerini göndererek personelin eğitilmesini sağlıyoruz. Hem de teknik destek veriyoruz."