Ekonomi ‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı!

‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı!

18.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni teşviklerin yürürlüğe girmesinin ardından TAYSAD’ın “Türkiye’de yatırım yapın” çağırısı, Almanya Otomotiv Sanayi Derneği‘nin yayın organı “Kırmızı Bülten” ile 600 küresel firmaya duyuruldu

‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı

Geçen ay Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanarak yürürlüğe giren ve otomotiv yatırımlarına yönelik yeni teşvikler getiren düzenleme, Avrupa’da yankı buldu. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD), küresel otomotiv firmalarına yönelik “Türkiye’ye yatırım yapın” çağrısı, Avrupa’nın iki önemli kuruluşu tarafından da üyelerine duyuruldu. Bu kuruluşların üyeleri arasında Volkswagen, BMW, Daimler gibi devler de var.
Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla yürürlüğe giren ve otomotive yönelik genişletilmiş yatırım teşviklerinin içeren düzenleme sonrası Türkiye’de yatırımı bulunmayan markalara yönelik çağrılar yapılırken, Bakan Çağlayan da, Cenevre Otomobil Fuarı’nda bu amaçla çeşitli görüşmelerde bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği de (TAYSAD) küresel otomotiv şirketlerine seslenerek “Türkiye’ye yatırım yapın” çağrısında bulunmuştu.

“Kazançlı çıkacaksınız”
TAYSAD’ın, “Yeni yatırımla hem maliyetleriniz azalacak, hem de pazarınızı daha da geliştirme şansı bulacaksınız. Türkiye’de yatırım yaparak daha fazla kazanmanız mümkün olacak” ifadelerine yer verdiğini çağrısı, Avrupa’nın en önemli sektör derneklerin tarafından da ilgiyle karşılandı.
TAYSAD’ın yatırım çağrısı, Alman Otomotiv Sanayi Derneği’nin (VDA) yayın organı “Kırmızı Bülten”de yer aldı ve üyelere duyuruldu. VDA’nın 600 üyesi arasında Bakan Çağlayan’ın yatırım çağrısı yaptığı Volkswagen’in yanı sıra BMW, Audi, Daimler, Opel, Porsche gibi Almanya’nın önde gelen otomotiv üreticileri ve yüzlerce önemli yan sanayi kuruluşu da bulunuyor. 100 yıllık dernek, “Kırmızı Bülten”de üyelerine Türkiye otomotiv endüstrisinin durumunu ve burada yatırımın önemini de anlattı.
Aynı çağrı, Avrupa Otomotiv Yan Sanayicileri Derneği (CLEPA) tarafından da internet sitesine konuldu. İngilizce ve Almanca olarak yayınlanan çağrıda, TAYSAD Başkanı Mehmet Dudaroğlu’nun görüşleri de yer aldı. TAYSAD’ın da üyesi bulunduğu ve 1959’da kurulan CLEPA, bünyesinde Avrupa’da faaliyet gösteren 24 otomotiv derneğinin yanında önde gelen 103 yan sanayi firmasını barındırıyor.

Haberin Devamı

‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı

Clio 4 Flins’e ‘sağ’dan gitti

Fransa’da üretime başlamadan önce büyük gürültü koparan ve dönemin Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de devreye girmesine neden olan Clio 4, geçtiğimiz günlerde sendika görüşmelerinde yeniden gündeme geldi.
Uzun süren müzakere sürecinden sonra sendikalarla anlaşmaya varan Renault, bu çerçevede Flins’te üretilecek Clio 4 miktarını da artıracağını bildirdi. Renault’nun internet sitesinde de yayınlanan metne göre Clio 4’ün daha önce Bursa’da üretilmekte olan “sağdan direksiyonlu” versiyonları da, Flins’te üretilmeye başlanacak. Böylece Flins’in Clio 4 üretimi 110 bin adete çıkarılacak. Flins, Clio 4’ün pahalı versiyonlarını üretiyordu. Bursa ise , Clio4 HB ve Sport Tourer versiyonunu üretiyor.
Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, bunun kendi üretimlerini etkilemeyeceğini, mevcut Clio 4 kapasitelerinin talebe yetişmekte zorlandığını kaydetti. Saatte 60 otomobil kapasitesi bulunan Bursa fabrikası, bunun üçte ikisini Clio 4 için kullanıyor.
Tunalıoğlu, 234 milyon euro’luk yeni üç silindirli motor yatırımında karar sürecinin devam ettiğini belirtirken, 1.5 dCi motorlar için krank mili ve silindir kapağı yatırımlarının ise bu yıl kademeli olarak devreye gireceğinin altını çizdi.

Haberin Devamı

Tek şarjla 210 km yol gidebiliyor

Renault’nun elektrikli model yelpazesine katılan yeni Zoe, 2014’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de de lanse edilecek. B sınıfındaki Zoe, 210 km’ye çıkabilen menziliyle dikkat çekici. 88 HP’ye eşit güçte elektrik motoruna sahip Zoe’de, koku püskürtmesi, yüksek kalitede müzik sistemi gibi donanım seçenekleri de var.

‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı

Yeni Kuga Türkiye’ye bu kez iddialı döndü

Ford’un SUV sınıfındaki temsilcisi Kuga, ikinci nesliyle Türkiye’de satışa sunuldu. 59 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkan Kuga, sınıfında ilk kez kullanılan donanımları ve otomatik vitesle de satın alınabilen 1.6 lt benzinli motor seçeneği gibi unsurlarıyla daha iddialı.
Tasarımı yenilenen Kuga, eskisine göre 8 cm uzun ve iç mekanda daha fazla yaşam alanı sunuyor. İlk nesline göre bagaj hacmi de 46 lt artmış. Kuga’da, sınıfında bir ilk olan “Akıllı Bagaj Kapağı” da kullanılmış. Söz konusu özellik sayesinde, eller doluyken ayağı aracın arka tamponunun altından geçirerek veya tamponun altına doğru tekme hareketi yaparak bagaj kapağını açıp-kapatmak mümkün.
Türkiye’de 1.6 lt benzinli (150 PS ve 182 PS) EcoBoost ve 2.0 lt (163 PS) dizel motor seçenekleriyle satılacak yeni Kuga’nın benzinli motoru, istenirse otomatik vitesle de satın alınabilecek. Dizel motorsa otomatik şanzımanlı. Her iki motorda da 4x4 mevcut. Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, 300 ön satış yaptıklarını, bu yıl 2 bin 500 Kuga satmayı hedeflediklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Kırmızı bülten’le yatırım çağrısı

Golf’e teknolojik yeni motor seçeneği

Volkswagen’in yeni Golf’ü, “Aktif Silindir Yönetimi” (ACT) teknolojisine sahip 1.4 lt TSI benzinli motorlu versiyonu da Türkiye’de satışa sunuldu. 1.4 TSI (140 PS) BlueMotion motor ve çift kavramalı DSG otomatik şanzımanla fabrika verilerine göre 100 km’de 4.7 lt yakıt tüketen yeni Golf, 61 bin 400 TL’den başlayan fiyatlarla satılıyor.
Aktif Silindir Yönetimi’nin (ACT), 4 silindirli bir motorda kullanıldığı ilk seri üretim model olan yeni Golf, Türkiye’de de satışa sunuldu. TSI benzinli motor teknolojisini temel alarak geliştirilen ACT, motor hacimlerindeki küçülmeyle birlikte sağlanan verim artışının en önemli temsilcilerinden. Sadece 7 ileri DSG şanzımanla sunulan 1.4 lt benzinli motor, ACT sayesinde, 130 km/s’nin altında, 1.250 d/d - 4.000 d/d arasında ve düşük çekiş gerektiğinde 2 ve 3 numaralı silindirleri kapatarak 2 silindirle çalışıyor. Bu aşamada 2 ve 3 numaralı silindire yakıt akışı ve ateşleme de kesiliyor. Tekrar ihtiyaç duyulduğundaysa silindirler, aniden sarsıntısız ve hissedilmeden devreye giriyor. Golf 1.4 TSI ACT, 0’dan 100 km/s’ye 8.4 sn‘de çıkarken, 212 km/s hıza ulaşabiliyor.