Ekonomi Kış bereketi!

Kış bereketi!

04.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Turizmde bu yıl sahillerden iç kesimlere, dağlardan denizlere kadar kış bereketi görülecek. Yerli turistin ağırlığıyla oluşan kış turizminde, yabancı turist hareketi de dikkat çekecek.

Kış bereketi

Kış kapıyı henüz çalmadı ama kış otellerinde sezon arka arkaya başlıyor. Kar yağışı ve okul tatiliyle büyük bir hareketlilik beklenen kış turizminde bu yıl yabancı turistin payı da artacak. Yaz sezonunda deniz-kum-güneş turizmi için Türkiye’yi dolduran yabancı turistin, kış mevsimine etki etmesi bekleniyor.


Yaz mevsimi turistine göre daha fazla gelir getiren kış turistini başta Palandöken, Uludağ, Erciyes, Ilgaz, Kartalkaya gibi merkezler ağırlayacak. Yanı sıra Kars’tan Bolu’ya, Erzincan’dan Sivas’a kadar Türkiye’nin pek çok noktasındaki tesislerde de bu yıl önemli bir turizm hareketi oluşması bekleniyor.

Haberin Devamı

Kar ‘garanti’

Kış turizminin odak noktasında kayak turisti var. Hem daha çok gelir getiren, hem de geceleme sayısı daha fazla olan kayak turisti, tesisin bulunduğu bölgeye de katkı sağlıyor. Bu nedenle özellikle son 5 yıldır tesislerde kar yağışını ‘garanti’ altına alma seferberliği başlamıştı.

Suni kar, doğadakinin yapayı. Tesis bölgesine yapılan büyük bir gölet sayesinde buradan çekilen su, toz halinde havaya atıliyor. Eksiyi gören hava sıcaklığı ile eksi derecedeki su havada buluştuğunda püskürtülen su yere kar olarak düşüyor.

Pek çok tesis bu sistemi kullanmaya başladı. Bu sayede havaların soğuması tesisler için yeterli oluyor. Sistem, olası bir yağış azlığında kayak merkezlerine tam kapasite çalışmalarını sağlayacak kar yağışı sunuyor.

Haberin Devamı

Golf ve kaplıca etkisi

Kış turizmi sadece kayakçı turist için değil, sahil hattı ve iç bölgeler için de önemli bir hareket getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında kış sezonunda kapanmayacak otel sayısında artış beklendiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, turizmde tesislerin tekrar uzun sezon dönemlerini yaşamak için emin adımlarla ilerlediğini söyledi. Buna göre, özellikle Antalya bölgesinde yer alan dünya çapında tesisler, başta golf gibi sporlar ile önemli toplantı ve buluşmalara ev sahipliği yapacak.

Ülkenin iç kesimleri ile termal su kaynaklarının bulunduğu bölgeler ise yine bu dönemde kaplıcalardan faydalanmak isteyen yerli ve yabancı turist hareketi yaşayacak. Afyon, Kütahya, Bursa, Yalova, Balıkesir bu şehirlerin başını çekecek.

Discover* Erciyes!

Son yıllarda kayak turizmi için önemli bir ivme oluşturan Erciyes, pistleri ve konaklama tesisleri ile dünyada adından söz ettirir hale geldi. Hatta bölgede ‘Discover Erciyes’ çalışması başlatıldı. Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, 2017-2018 arasında kayakçı anlamında yüzde 50’yi aşan bir artış yakaladıklarını anlatırken, yurt içinde başta İstanbul ve İzmir olmak üzere uçuş mesafesi kısa olan bölgelerden yoğun rağbet gördüklerini ifade etti. Cıngı, “Erciyes’i geçen yıl 4 aylık kış sezonunda 2 milyon kişi ziyaret etti. Kayakçı sayısı ise 200 bini aştı. Biz bu sayıya, 5 bin kişilerden geldik. Erciyes’e daha önce hiç yabancı gelmezdi. Biz charter uçuşlarla her hafta cuma günü Rusya’dan uçuşlar yaptık. Bu sayede ilgi sürekli arttı. Aynı sistemi Ukrayna ve Polonya için uygulayacağız. Uzakdoğu turisti için de tanıtımlarımız var” dedi. (*Erciyes’i keşfet)

Haberin Devamı

Yabancı turist geliyor

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, kış turizminin yüzde 80’in üzerinde yerli turizm hareketinden oluştuğunu anlatırken, ancak yeni sezonda yabancı turistin de etkilerinin hissedilir olacağını söyledi. Bağlıkaya, “Yıl içinde yurt dışında tatil yapmak isteyenler, döviz hareketi nedeniyle bunu yapamamamıştı. Yani böyle bir tatil talebi de var. Sahillerde golf ve spor turizmi, iç kesimlerde kultür ve kaplıca turizminde artışları göreceğimiz bir sezon olacak” diye konuştu.

Polat Erzurum Resort Otel Genel Müdürü Bora Kanber de sezonu umutla beklediklerini belirtirken, döviz kurundaki artış nedeniyle Rusya, Ukrayna ve İran’dan önemli bir turist talebi olacağını dile getirdi. Kanber, “Hatta bu yıl yeni bir bölge olarak Hırvatistan’dan gelecekler var. Özellikle yılbaşına kadar olan tatil sezonu için turist geliyor. Aylar önce erken rezervasyon almaya da başladık. Tesislerimizin, şehir ve havalimanına 15 dakika mesafede olması da bizim için büyük bir şans. Aralık başında kayak sezonu başlayacak” dedi.